Ocomes

Hva leger du ønsker å vite om nøytropeni

Marjorie grønn, MD

Marjorie Green, er MD styret sertifisert i onkologi og indremedisin. Hun har spesialisert seg på behandling av brystkreft.

Blodet er sammensatt av mange forskjellige typer celler som tjener forskjellige funksjoner. Hvite blodceller er de cellene som hjelper immunforsvaret til å bekjempe infeksjonen. Neutrofiler er en type hvite blodlegemer som er viktig for å bekjempe bakterieinfeksjoner. Begrepet nøytropeni beskriver medisinsk sykdom når antallet nøytrofiler i kroppen er lav.

Det er mange forskjellige årsaker til nøytropeni. Den vanligste årsaken er kreft medisiner, inkludert kjemoterapi, som forårsaker et midlertidig fall av nøytrofile. Kjemoterapi, i generelle termer, består av medisiner som dreper raskt dele celler. De fleste av kroppens celler ikke vokse eller dele raskt. Men dine hvite blodceller (nøytrofile) vokser raskt. Avhengig av typen av kjemoterapi gitt, kan neutrofiler og andre blodceller midlertidig reduseres, noe som kan føre til neutropenia.

Diagnostisering neutrophenia

Legen din kan bestemme antall nøytrofile i blodet ved en laboratorietest kalt en komplett blodtelling med differensial - ". CBC med Diff" ofte tilnavnet Det totale antall hvite blodlegemer (WBC) er sammensatt av flere typer av celler, slik som nøytrofile, lymfocytter, og basofiler.

Den absolutte nøytrofiltall (ANC) er det totale antall nøytrofile som er i blodprøven. Nøytropeni foreligger når ANC er mindre enn 1500. Imidlertid er risikoen for infeksjon ofte ikke begynner å stige inntil den ANC er mindre enn 1,000.

Risikoen for smitte er knyttet til hvor lav ANC faller (også kalt nadir) og hvor lenge ANC forblir lav. Jo lavere antall nøytrofile granulocytter faller og jo lenger nøytrofile granulocytter er fortsatt lav, jo høyere er risikoen for smitte blir.

Forebygging av infeksjoner

Mens antall nøytrofile er lav, er det viktig å redusere risikoen for infeksjon. Den beste måten å redusere risikoen for å bli syk er å vaske hendene ofte, blant annet før du spiser og drikker, og før du berører ansiktet ditt. La din familie og venner vet at du er i faresonen for smitte, slik at de kan være forsiktig med å begrense eksponering for forkjølelse og andre sykdommer.

De fleste som har neutropeni ikke har langsiktige problemer eller komplikasjoner av å ha lavt antall hvite blodlegemer. Den gode nyheten er at du vil sannsynligvis ha få, om noen, symptomer fra å være nøytropeni. Det vanligste symptomet er trøtt.

Du bør snakke med legen din om hva din risiko for nøytropeni er og for hvor lang tid kan det hende du har lavt antall nøytrofile granulocytter. Du bør også spørre om noen spesielle forholdsregler utover håndvask bør tas.

For de fleste pasienter som får kjemoterapi, er nedgangen i nøytrofile midlertidig. Benmargen gjør kontinuerlig blodceller, og etter kjemoterapi effekter visne, er nye blodceller gjort og nøytrofiltallet er tilbake til det normale.

Får behandling

Hvis risikoen for nøytropeni er svært høy, kan legen anbefale et skudd som Neulasta. Dette er et medikament som forteller kroppen til å lage nye hvite blodlegemer til å bringe dem tilbake til normale nivåer raskere enn naturlig ville oppstå.

Det viktigste å huske på er at hvis du utvikle en feber eller infeksjon når du kan være nøytropeni, kontakt lege. Kroppen din vil ha problemer med å bekjempe en infeksjon på egen hånd, og rask behandling av infeksjoner vanligvis resulterer i en rask og fullstendig gjenoppretting fra infeksjonen.