Ocomes

Min KOLS historie: fra pasient til tålmodighet

Jeff Shumaker vet hvordan det er å ikke være i stand til å puste.

To separate ganger, en gang i 1995, og fem år senere i 2000, Shumaker, 40, led av det som kalles en "spontan pneumothorax." Dette er når Shumaker lunge utviklet en blemme og spratt, forårsaker hans lunge å kollapse.

"Den første gangen [det skjedde], jeg hadde noen venner over på middag og vi spiste meksikansk mat, minnes Shumaker. Jeg satt på sofaen og følte at jeg hadde virkelig ille halsbrann, men da jeg gikk for å stå opp, det falt meg til mine knær. Jeg visste da det var mer enn bare halsbrann. Jeg var i uutholdelig smerte. "Shumaker, som var 25 på den tiden, sier han var redd da legen fortalte ham hans lunge hadde kollapset.

"Jeg visste det var ganske alvorlig," sier Shumaker. Det var begynnelsen på slutten. Han sier han ikke slutter å røyke før 10 år etter hans lunge første kollapset, da han ble diagnostisert med KOLS og emfysem. Da hadde han vært en to-pack-en-dag røyker i 20 år.

"Jeg var ung og dum, og jeg tenkte:" Vel, jeg kan fortsette å røyke. "

Fem år senere, Jeff lunge kollapset [for andre gang]. "Når det skjer, er det en 30 prosent sjanse for at det skjer igjen, og når det skjer en gang til, det er en 50 prosent sjanse for at det kan skje [tredje gang]," sier Shumaker. Jeffs sjanse for å ha en annen lungekollaps fortsetter å stige.

Putting personlig erfaring til arbeid

Shumaker, som bor utenfor Columbia City, Indiana, immatrikulert ved Ivy Tech i Fort Wayne. Han studerte til å bli en luftveiene terapeut, med hans eksamenssett for mai. "Jeg jobbet i butikk flertallet av livet mitt, i en spesialitet butikken [eller] en annen," Shumaker sier. "Jeg hadde en venn som var en luftveiene terapeut, og jeg var interessert i å hjelpe andre mennesker [gå gjennom hva jeg gikk gjennom]." Nå fungerer Shumaker med pasienter som står overfor de samme utfordringene han gjorde.

"Når de hører at [jeg har kols] også, er min omsorg ikke bare om dollar, det handler om å ta [bedre] vare på dem," Shumaker sier. "Når jeg [fortelle] dem" Jeg har vært i den sengen, og jeg vet hvordan det er, '[forholdet] tar på et annet perspektiv. "

Shumaker sier han prøver ikke å forkynne, men forteller sine pasienter hvorfor de trenger å slutte [røyking] og hvordan han har arrene til å bevise det. "Kanskje jeg ble velsignet av å ha min lungene kollaps på meg," sier han. "[Fordi] Jeg ville aldri ha blitt testet, og jeg ville aldri ha gått gjennom funksjonstester for å se om jeg faktisk har et problem. Jeg tror en røyker bør gå gjennom en lungefunksjonstest hvert år for å se om det er noe som skjer. "

KOLS har ofte ingen tegn eller symptomer

Shumaker sier det var ingen tegn eller symptomer på sykdommen sin. Imidlertid kan rutinemessige kontroller med en pulmonologist sikre at ingenting vokser på en pasientens lunger. Selv Shumaker har hatt en del av hans lunge fjernet, vil han ikke bruke oksygen, og sier han er på grensen av mild til moderat KOLS.

"I rett tid, er jeg sikker på [mine KOLS symptomer kan utvikle seg], men de fanget min gruven tidlig nok, og vi begynte å gjøre forebygging, "sier han. Alle monner drar, sier Shumaker. Og i et forsøk på å holde seg aktiv, vil han gjøre ting som parkering langt borte fra inngangen til en butikk, for å tvinge seg selv til å gå den ekstra bit.

Livet etter kolsdiagnose: å gjøre hver dag teller

"Jeg har to nevøer og jeg gå ut og leke med dem så mye som mulig, så jeg ikke bare sitte rundt, sturer, tenker," Slutten kommer, hvorfor bry seg? ", Sier han." Jeg holde seg aktiv og prøve å gjøre så mye som jeg kan. jeg har ikke et treningsprogram, så jeg bare gå for min to mil turer hver dag. jeg ikke forbereder seg på en maraton, men jeg holder mine lunger og hjertet sunt. "

Han sier at det er noen ting han ikke kan gjøre så mye lenger. Når camping med bål, for eksempel, vil han bære en maske for å unngå røyk innånding. "Folk kan se på meg morsomt, men jeg bryr meg ikke", sier han. "Jeg koser meg. Jeg prøver bare å hindre ytterligere forverring... Jeg er i forebygging modus akkurat nå. Jeg vet [min KOLS ] går fremover, men hvis jeg kan roe det ned eller hindre det litt jeg skal gjøre det.

Siden hans diagnose, sier Shumaker han ikke ta livet for gitt lenger. "Før var det i dag er i dag, i morgen er en annen dag", og jeg ville bare gjøre hva jeg ville. "Shumaker sier. "Nå som jeg har blitt fortalt [jeg har kols], jeg vet ikke hvor lenge jeg sannsynligvis nødt til å leve. Så det er på tide å faktisk leve livet mitt. Det fikk meg til å vokse opp. I en alder av 35 jeg endelig bestemte meg for å vokse opp. Det er hva det tok. "

Shumaker sier nå lever han et liv han har alltid ønsket å, og på samme tid, lever sitt liv for andre mennesker.

"Jeg har hatt et ganske tøft liv, og følelsesmessig jeg er ganske drenert," sier han. "Så jeg ikke prøver å la ting komme til meg så mye. Jeg prøver ikke å vise følelsene mine så mye. Jeg er bare ikke den typen person. Jeg bryr meg mer om andre mennesker... Jeg er mer bevisst på hva andre folk sier. Ikke ta [liv] for gitt. Jada, jeg tok meg for gitt for mye for lenge. Men jeg jobber for å lindre noe av det nå. "