Ocomes

MS diett tips: 10 gjøre og ikke gjøre

Å ha en langvarig sykdom som multippel sklerose (MS) kan slite deg ut fysisk og mentalt. MS-symptomer som alvorlig tretthet, tap av mobilitet, og bivirkninger fra medisiner kan alt forstyrre god ernæring. Men å følge et sunt kosthold kan gå en lang vei hjelpe deg holde seg sterk og sunn samtidig som sykdommen din og eventuelle bivirkninger.

Selv om du kan høre om dietter som lover å behandle eller kurere MS, er det ingen bevis for at noen ekstrem diett fungerer - faktisk kan noen faktisk skade deg. Hva gjør en positiv forskjell følger velprøvd råd for næringsrik spise. Følg disse diett gjøre og ikke gjøre for din beste helse:

 1. Ikke ta med mye mettet fett i kosten. Mettet fett kommer fra animalsk fett og har vært knyttet til kreft, hjertesykdommer og andre kroniske helse sykdommer. Her er en enkel måte å huske hvilken fett å begrense: Mettet fett er fast ved romtemperatur, som smør og hvitt fett på kjøtt.

 2. Må inkludere omega-3 og omega-6 fettsyrer, som er flerumettet sunt fett. Studier viser mer direkte fordeler for MS fra omega-6 fettsyrer (forskning på omega-3 fettsyrer er blandet), men begge typer bidra til generell god helse. Du kan få omega-3 fettsyrer fra å spise kaldtvannsfisk som laks og makrell. Omega-6 fettsyrer er funnet i mutrene og i de oljer som solsikkeolje, safflorolje og valnøtt.

 3. Ikke prøv å gå ned i vekt med lav-carb dietter (som Atkins). Fatigue er et vanlig MS symptom, og en ubalansert kosthold kan gjøre det verre. Low-carb dietter har en tendens til å være høy i fett og lite frukt, grønnsaker og helkorn som er viktig for personer med MS.

 4. Må gå ned i vekt hvis du trenger det. Å være inaktiv på grunn av trøtthet eller bevegelseshemninger kan føre til vektøkning, og vektøkning kan gjøre de samme symptomene enda verre. Steroid medisiner kan også føre til vektøkning. Den beste måten å oppnå en sunn vekt er å unngå kollisjons dietter. Sett et realistisk mål om å miste 10% av kroppsvekten over en rimelig tidsperiode.

 5. Må opp i vekt hvis det er nødvendig. Noen medisiner som brukes for MS kan gjøre at du mister appetitten. Tretthet kan også gjøre det vanskeligere å gå på shopping og tilberede måltider. Hvis du har problemer med å opprettholde en sunn vekt, prøver å spise mindre måltider oftere. og velge sunn snacks å få den næring du trenger.

 6. Ikke eliminere meieri fra kostholdet ditt. Et resultat av å være inaktiv (og en mulig bivirkning av steroid medisiner) er svake bein, en sykdom som kalles osteoporose. Du kan bidra til å forhindre dette problemet ved å spise lav-fett meieriprodukter, som melk og proteinrikt gresk yoghurt, som er høy i kalsium og har lagt vitamin D.

 7. Spør legen din om å ta et vitamin D supplement. Vitamin D er viktig for sterke ben, og det kan også hjelpe folk med MS fordi den har viktige effekter på immunsystemet. Vitamin D-nivå kan være lav hvis du mangler soleksponering. (Det er den eneste vitamin kroppen din gjør på egen hånd fra solens stråler.) Studier pågår for å fastslå om å øke vitamin D kan redusere MS-symptomer spesifikt.

 8. Ikke glem grønnsakene dine. Fargerike frukter og grønnsaker er fulle av antioksidanter vitaminer som hjelper ernære myelin (lining rundt nervene i sentralnervesystemet) som er angrepet av MS. Fyll halve tallerkenen med frukt og grønnsaker til hvert måltid.

 9. Do er mye fiber. Forstoppelse er et vanlig symptom MS fordi sykdommen avbryter nervesignaler til tykktarmen. Medisiner for å behandle MS og immobilitet kan også gjøre forstoppelse verre. Fiber fra frukt, grønnsaker og helkorn bidrar til å hindre forstoppelse - spesielt når du også trene regelmessig.

 10. Drikker rikelig med væske. Noen MS medisiner kan føre til dehydrering, som kan øke risikoen for MS-symptomer som for eksempel urinveisinfeksjoner, forstoppelse, og tretthet. Blære dysfunksjon er en svært vanlig MS problem. Prøv å drikke seks til åtte glass vann om dagen, og unngå drikke som dehydrerer og irritere blæren - som kaffe og alkoholholdige drikker.

Hva du spiser vil ikke forårsake eller kurere MS, men følge et sunt, balansert kosthold kan hjelpe deg med å håndtere sykdommen bedre. Hvis du har spørsmål om kosthold eller ernæring, spør din MS helsepersonell eller en ernæring spesialist kjent med MS. Alltid la MS teamet vite før du prøver noen ny diett eller tar noen kosttilskudd.

Nøkkel gatekjøkken

 • Et næringsrikt kosthold er en viktig del av MS ledelse.

 • Følg en balansert, fettfattig kosthold med mye fiber fra frukt, grønnsaker og helkorn.

 • Å spise sunt fett og magre meieriprodukter, ta vitamin D-tilskudd, å være på en sunn vekt og drikke rikelig med væske kan bidra til å redusere noen MS-symptomer.

 • Arbeid med MS medisinsk team for å lære mer om sunn ernæring for deg.