Ocomes

Dialyse

Hva er dialyse?

Dialyse er en prosedyre som er utført rutinemessig på personer som lider av akutt eller kronisk nyresvikt. Prosessen innebærer fjerning av avfallsstoffer og fluid fra blodet som normalt elimineres via nyrene. Dialyse kan også anvendes for personer som har vært utsatt for eller inntatte giftige stoffer for å forhindre nyresvikt oppstår. Det finnes to typer dialyse som kan utføres på barnet ditt: peritoneal-eller hemodialyse.

  • Peritoneal dialyse. Peritoneal dialyse utføres ved kirurgisk å plassere en spesiell, myk, hult rør inn ditt barns nedre del av magen ved navlen. Etter at røret er lagt, blir en spesiell løsning som kalles dialysatet dryppes inn i bukhulen. Bukhulen er plass i magen som huser organene og er omgitt av to spesielle membran lag kalt peritoneum. Dialysatet er igjen i magen etter en angitt tidsperiode som vil bli bestemt av barnets lege. Dialysatet væsken absorberer avfallsstoffer og giftstoffer gjennom bukhinnen. Væsken blir deretter drenert fra magen, måles, og kastes. Det er to forskjellige typer av peritoneal dialyse: kontinuerlig ambulant peritoneal dialyse (CAPD) og kontinuerlig syklisk peritoneal dialyse (CCPD):

    • CAPD krever ikke en maskin. Børser, ofte referert til som "går", kan gjøres tre til fem ganger om dagen, under våkne timer.

    • CCPD krever bruk av en spesiell dialysemaskin som kan anvendes i hjemmet. Denne type dialyse gjøres automatisk, selv mens barnet sover.

  • Hemodialyse. Hemodialyse utføres i et dialysesenter eller sykehus av utdannet helsepersonell. En spesiell type tilgang, kalt en arteriovenøs (AV) fistel, er plassert kirurgisk, vanligvis, i barnets arm. Dette innebærer å bli en arterie og en vene sammen. En ytre, sentral, intravenøs (IV) kateter kan også bli satt inn, men er mindre vanlig for langvarig dialyse. Etter tilgang er etablert, vil barnet ditt være koblet til en stor hemodialyse maskin som drenerer barnets blod, bader den i en spesiell dialysatet løsning som fjerner avfallsstoffer og væske, så går den tilbake til ditt barns blodet. Hemodialyse utføres vanligvis flere ganger i uken og varer i fire til fem timer. På grunn av lengden av tid hemodialyse tar, kan det være nyttig å ta med spill eller lesestoff for barnet ditt å okkupere ham eller henne i løpet av denne prosedyren.