Ocomes

Diagnostisering hepatitt C

For å finne ut om du er smittet med hepatitt C-virus (HCV), vil helsepersonell stille spørsmål om din helse. Han eller hun kan også prøve å finne ut hvor lenge du har blitt infisert med HCV. Dette kan innebære spørsmål som synes personlig. Det er viktig å svare ærlig. Du bør også nevne noen symptomer som angår deg. For å teste for HCV, er en liten blodprøve tatt. En fysisk eksamen og visse tester hjelpe sjekk for leverskade.

Komme testet

Blodprøver lete etter stoffer i blodet som er knyttet til hepatitt C. Disse omfatter:

  • Anti-HCV (et antistoff). Kroppen prøver å bekjempe HCV ved å lage et stoff som kalles anti-HCV. Dette stoffet finnes i blodet.

  • ALT (et leverenzym). Blod kan inneholde mer ALT hvis leveren har blitt skadet.

  • HCV-RNA (en del av virus). Noen tester kan vise biter av HCV i infisert blod.

  • Genotype (stamme av virus). Det er seks HCV genotyper. En blodprøve kan avsløre hvilke genotype du har.

Leter du etter leverskader

Under en eksamen, kan helsepersonell føler magen for å se om leveren din er hoven eller smertefull. Tester kan også gjøres for å sjekke leveren din for skade. Disse testene inkluderer:

  • Ultralyd, som bruker smertefri lydbølger til å skape et bilde av leveren.

  • CT scan, som er en type x-ray som viser et detaljert bilde av leveren.

  • Leverbiopsi, der en nål brukes til å ta en liten prøve av vev fra leveren. Prøven blir deretter sees under et mikroskop for å se etter betennelse og arrvev.

Ser etter andre infeksjoner

HCV-infeksjon kan være mer farlig hvis du er også smittet med visse andre virus. Din helsepersonell kan teste deg for HIV (viruset som forårsaker AIDS ) og andre typer av hepatitt (hepatitt A og B). Hvis du ikke har hatt hepatitt A eller B, kan du bli gitt vaksiner (skudd) for å beskytte deg mot å få dem i fremtiden.