Ocomes

Radon

Hva er radon?

Radon er en kreftfremkallende, radioaktiv gass. Det kommer fra den naturlige (radioaktivt) nedbrytning av uran i jord, stein, og vann og slippes ut i luften vi puster. Radon er funnet over hele Europa - i bygninger, boliger, kontorer og skoler - og kan nå drastisk høye nivåer, forårsaker en stor helse bekymring. Den er beregnet til å forårsake 15.000 til 21.000 lungekreft dødsfall i dette landet årlig, i henhold til Environmental Protection Agency (EPA).

Hvordan radon kommer inn i hjemmene?

Radon kommer fra den naturlige nedbrytning av uran som finnes i nesten alle jordarter. Typisk beveger radon opp gjennom bakken til luften over og inn i hus gjennom sprekker og andre hull i fundamentet. Din hjemme feller radon, der det kan bygge seg opp en gang inne. Boliger i alle aldre og bygging kan ha radon.

Hvordan kan du fortelle om ditt hjem har radon?

Testing for radon er billig, lett, og den eneste måten å vite om du og din familie er i fare for eksponering. The Environmental Protection Agency (EPA) og Surgeon General anbefaler teste alle boliger under tredje etasje for radon. Den EPA anbefaler også at skolene skal testes.

Hva bør du gjøre hvis du finner ditt hjem har radon?

En radon problem kan bli løst. Det finnes enkle måter å fikse et radonproblem som ikke er for kostbart og selv svært høye nivåer av radon kan reduseres til et akseptabelt nivå.

Hvorfor er radon en risiko for menneskers helse?

Radon gass henfaller til radioaktive partikler som blir fanget i lungene når du puster. Dette kan føre til lungevevet skader og, til slutt, til lungekreft, i løpet av et helt liv. Ikke alle personer som utsettes for forhøyede radonnivåer vil utvikle lungekreft, og hvor lang tid mellom eksponering og utbruddet av sykdommen kan være år.

Røyking kombinert med radoneksponering utgjør en særlig alvorlig helserisiko. Sjansen for å få lungekreft fra radon avhenger av:

  • hvor mye radon er i ditt hjem.

  • hvor mye tid du tilbringer i ditt hjem.

  • enten du er en røyker eller har røykt.

Hvordan du kan få mer informasjon om radon:

Kontakt din tilstand radon kontor eller besøke Environmental Protection Agency hjemmeside.