Ocomes

Postpartum depresjon

Hva er det?

Postpartum refererer til perioden rett etter fødsel. Når en kvinne har betydelige symptomer på depresjon i denne perioden, skal hun ha postpartum depresjon.

Postpartum depresjon er ikke det samme som "baby blues" en mye mer vanlig sykdom som rammer så mange som tre fjerdedeler av nye mødre. På grunn av hormonelle endringene som skjer i ukene etter fødselen, nybakte mødre ofte er emosjonelt følsom og har en tendens til å gråte lett. Fødselsdepresjon er ubehagelig, men vanligvis ikke forstyrrer fungerer som en mor, og det nesten alltid går bort i løpet av noen få uker.

Postpartum depresjon er en annen sak. Det kan begynne når som helst i de første to til tre måneder etter fødselen. Moren føler seg trist eller håpløs og noen ganger skyldig eller verdiløs. Hun er ikke i stand til å konsentrere seg og ute av stand til å ta noen interesse for noe, selv barnet. I noen tilfeller kan mor føle seg overveldet av barnets behov og bli intenst engstelig. Dette kan føre til vedvarende urovekkende tanker eller tvangstanker om barnets trivsel og tvangsmessig repeterende handlinger, som for eksempel å sjekke om barnet hele tiden eller ringe barnelege gjentatte ganger for å stille spørsmål.

I en sjelden form for denne lidelsen, som oppstår hos 1 av 1000 fødsler, blir moren psykotisk: det vil si, er hun ikke i stand til å gjenkjenne virkeligheten. Denne sykdommen kalles postpartum psykose. Moren kan ha hallusinasjoner (endrede oppfatninger, slik som å høre eller lukte ting som ikke er der) eller vrangforestillinger (falske tro, for eksempel tanken om at babyen hennes er besatt av djevelen). Denne sykdommen er svært farlig for både mor og baby, og når det har skjedd, er det høyst sannsynlig til å skje igjen hvis mor har et annet barn.

Postpartum depresjon påvirker om en i 10 nye mødre. En kvinne er mer sannsynlig å utvikle fødselsdepresjon hvis hun har:

 • En tidligere historie med depresjon, inkludert depresjon under svangerskapet

 • En problemfylt ekteskap

 • Svært få støttende familiemedlemmer eller venner

 • Vanskeligheter med omsorg for hennes nye spedbarn, spesielt hvis barnet har alvorlige medisinske problemer

Tenåringsmødre, særlig hvis de kommer fra familier med få økonomiske ressurser, har en spesielt høy risiko for postpartum depresjon.

Færre enn halvparten av kvinner med fødselsdepresjon søke behandling for problemet. Noen nye mødre er uvitende om at fødselsdepresjon er en ekte, treatable sykdom. Andre mener at de forventes å føle seg lykkelig etter å ha en baby, og er så flau over sine symptomer at de ikke spør om hjelp.

Symptomer

En kvinne med fødselsdepresjon kan ha noen av følgende symptomer:

 • Følelsen deprimert, med tearfulness eller gråtetokter

 • Angstfølelse, noen ganger med tvangstanker og tvangshandlinger, ofte om barnets velferd eller om å være i stand til å utføre oppgaver som mor

 • Føler håpløs, verdiløs eller skyldbetynget

 • Irritabilitet eller tynget

 • Å miste interesse eller glede i alle aktiviteter, inkludert glede i å være en mor

 • Endringer i appetitt (enten overspising eller ikke spiser nok)

 • Søvnproblemer (for eksempel problemer med å sovne eller våkne spesielt tidlig)

 • Om vises bremset eller opphisset

 • Ekstrem utmattelse utover normal tretthet forårsaket av omsorg for et nyfødt

 • Dårlig konsentrasjon eller ubesluttsomhet

 • Vedvarende tanker om døden, inkludert selvmord

 • Vanskeligheter med omsorg for barnet

Disse symptomene kan utvikle seg i de første dagene etter fødselen, eller så lenge som tre måneder senere.

Diagnose

Fastleger, fødselslege / gynekologer og barneleger kan screene for postpartum depresjon ved å stille spørsmål om mors livskvalitet. Hvis du er en ny mor, kan legen din be om dine følelser, din søvn og appetitten. Hvis din fastlege eller fødselslege / gynekolog mener du har symptomer på fødselsdepresjon, og disse symptomene har vart i flere uker uten bedring, kan han eller hun gi deg et antidepressivum eller henvise deg til en psykiater. En psykiater vil stille spørsmål om hva du føler og tenker, og hvordan du administrerer din dag-til-dag liv. Hvis legen din er bekymret for at noen av dine symptomer kan være forårsaket av en medisinsk sykdom, kan han eller hun ta blodprøver for å sjekke for slike sykdommer som anemi eller en aktiv skjoldbruskkjertel.

Forventet varighet

Vanligvis symptomer på fødselsdepresjon sist for et par uker før sykdommen er diagnostisert. Uten behandling kan symptomene vare i måneder. Med behandling, mange kvinner føler seg bedre i løpet av uker.

Forebygging

Hvis du er gravid, kan du være i stand til å redusere risikoen for fødselsdepresjon ved å forberede deg selv før fødselen for endringene i livsstil som morsrollen vil bringe. Snakk med andre mødre og til legen din i svært praktiske, dag-til-dag vilkår om hvordan det er å ta vare på et spedbarn. Ikke undervurder hvor mye tid du trenger med det nyfødte. Tømme ut så mye tid som du kan i løpet av perioden etter fødselen. Også, ikke nøl med å be om hjelp fra din partner og andre som bryr seg om deg.

Ofte er postpartum depresjon vanskelig å bekjempe uten antidepressiv behandling. Hvis du har en historie med depresjon eller postpartum depresjon, bør du snakke med legen din før fødselen om muligheten for å starte antidepressiva snart etter at babyen er født. Som en generell regel, leger forsøker å minimere mengden av medisiner foreskrevet i løpet av svangerskapet, men noen ganger risikoen for depresjon er mer betydningsfull enn risikoen for fosteret. Det er svært viktig å diskutere disse avveiningene med legen din.

Behandling

Som med andre typer depresjon, er en kombinasjon av psykoterapi og medisinering mest nyttig. Hvis en mor er stille tegn på psykose, hun trenger øyeblikkelig legehjelp.

De hyppigst foreskrevne antidepressiva er i gruppen som kalles selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI). De omfatter fluoksetin (Prozac), sertralin (Zoloft), paroksetin (Paxil) og citalopram (Celexa). Hvis du ammer, kan du bekymre deg forbi medisiner til det nyfødte. Heldigvis er de fleste antidepressiva er usannsynlig å ha stor effekt på barnet fordi bare små mengder gå over i morsmelken. Den beste tilnærmingen er å diskutere valgene med leger for å vurdere risiko og fordeler i din situasjon.

En rekke psykoterapeutiske metoder kan være nyttige avhengig av arten av den belastning, årsaken til depresjon og personlige preferanser. Enhver kvinne med fødselsdepresjon trenger støtte samt opplæring om depresjon. Ulike typer av psykologisk behandling er tilgjengelig.

 • Kognitiv atferdsterapi er utviklet for å undersøke og for å bidra til å rette feil, selvkritiske tankemønstre.

 • Psykodynamisk, kan innsikt-orientert eller interpersonlig psykoterapi hjelpe en person sortere ut konflikter i viktige relasjoner eller utforske tidligere hendelser eller problemer som kan ha bidratt til symptomene.

 • Par terapi kan hjelpe mor og far finne ut hvordan de skal håndtere mulige områder av uenighet eller hvordan man best kan organisere barnepass og mønstre støtte.

Du kan begynne å føle lettelse etter behandlingsstart, men det vanligvis tar minst to til seks uker før en klar forbedring kan bli sett. Du må kanskje prøve noen forskjellige tilnærminger til psykoterapi eller medisiner før du finner den metoden som er mest nyttig for deg. Fortsette å prøve til du får den hjelpen du trenger.

Når du skal ringe en profesjonell

Hvis du er en ny mor, ta kontakt med legen din dersom du utvikler symptomer på fødselsdepresjon, spesielt angst, følelse av intens tristhet eller håpløshet, eller søvnvansker. Ring legen din umiddelbart hvis du har tanker om å skade deg selv eller barnet, eller hvis du føler at du ikke lenger kan takle omsorg for den nye babyen.

Prognose

De fleste mødre med fødselsdepresjon blir helt friske. Dette gjelder spesielt hvis sykdommen er diagnostisert og behandlet tidlig. Om 50% av kvinnene som holder seg edru fra postpartum depresjon utvikle sykdommen igjen etter fremtidige svangerskap. For å redusere denne risikoen, noen leger tyder på at kvinner med en historie med postpartum depresjon bør starte antidepressiva umiddelbart etter at barnet er levert, før de har en sjanse til å synke inn i en depresjon.