Ocomes

Øvre luftveisinfeksjon

Hva er en øvre luftveisinfeksjon?

Begrepet, øvre luftveisinfeksjon, refererer ofte til et hode kaldt eller forkjølelse. Men en bredere definisjon av en øvre respiratorisk infeksjon eller URI, er en hvilken som helst infeksjon i øvre deler av luftveiene, inkludert nesegangene, bihulene og halsen. Noen ganger de øvre bronkiene (store luftveiene som fører til venstre og høyre lungene) er inkludert i denne definisjonen. I motsetning til dette er en lavere luftveisinfeksjon en infeksjon i lungene i seg selv eller de mindre luftpassasjer i lungene.

Typer av URIer

The European Academy of Family Physicians definerer en URI som en infeksjon i slimhinnene fra nesen ned i luft treet eller bronkiene. Noen typer URIer og deres årsaker er:

  • Akutt bronkitt er betennelse i bronkiene som regel forårsaket av en virusinfeksjon eller noen ganger en bakteriell infeksjon. Noen kilder klassifisere akutt bronkitt som en nedre luftveisinfeksjon i stedet for en URI.

  • Forkjølelse er forårsaket av en virusinfeksjon. Mer enn 200 forskjellige virus kan forårsake en kald.

  • Falsk krupp, eller laryngotrakeitt, er betennelse i strupehodet (tale-boksen) og luftrør vanligvis forårsaket av et virus.

  • Epiglottitt er en sjelden, livstruende betennelse i strupelokket, klaffen av brusk som dekker luftrøret og beskytter den mot innånding av mat. Epiglottitt er vanligvis forårsaket av en virusinfeksjon, og rammer hovedsakelig spedbarn og barn.

  • Influensa er forårsaket av en virusinfeksjon.

  • Laryngitt er betennelse i strupehodet (tale-boksen) vanligvis forårsaket av en virusinfeksjon.

  • Faryngitt er betennelse i halsen vanligvis forårsaket av en virusinfeksjon, og noen ganger en bakteriell infeksjon.

  • Bihulebetennelse er betennelse i bihulene vanligvis på grunn av en viral, bakteriell eller soppinfeksjon.

  • Streptokokkfaryngitt, som også er kjent som streptokokker, er forårsaket av en bakterie-infeksjon.

I noen tilfeller, ørebetennelse er (otitis media, otitis externa, og otitis interna) inkludert i definisjonen av URI.

I gjennomsnitt, vil barna ha rundt fem URIer i et år, mens voksne vil ha to til tre av disse infeksjonene. Virus er den vanligste årsaken til URIer, etterfulgt av bakterier. Disse bakteriene er oftest spredt av hånd-til-hånd kontakt. Vaske hendene ofte er en viktig måte å hindre spredning eller fange en øvre luftveisinfeksjon.

Vanligvis vil URIer forårsaket av virus bli bedre på egen hånd etter syv til ti dager. I mellomtiden kan du finne lettelse ved å få nok hvile, drikke væske, ved hjelp av over-the-counter hoste drops, eller ta over-the-counter kulde medisiner. I noen tilfeller, bakterielle komplikasjoner oppstår, og blir behandlet med antibiotika medikamenter.

I noen tilfeller kan en URI føre til en alvorlig eller livstruende sykdom, som for eksempel epiglottitt eller lungebetennelse. Søk øyeblikkelig medisinsk hjelp (ringe 911) hvis du, eller noen du er med, har alvorlige symptomer som pustevansker, blek eller blå lepper eller hud, sikling, problemer med å svelge, eller stemmeforandringer. Andre alvorlige symptomer inkluderer en endring i årvåkenhet, ekstrem irritabilitet hos et spedbarn, manglende respons, sår hals, og høy feber med risting frysninger.

Oppsøk rask medisinsk hjelp hvis du har en kronisk sykdom eller har et svekket immunsystem og utvikle symptomer på en URI, eller hvis du har en URI som ikke blir bedre.

SYMPTOMER

Hva er symptomene på en øvre luftveisinfeksjon?

Symptomer på en øvre luftveisinfeksjon (URI) er vanligvis milde og vises to til tre dager etter eksponering for et virus. Symptomene kan variere avhengig av bestemt type virus som forårsaker infeksjonen og plasseringen av infeksjon i luftveiene. Men symptomer på forskjellige URIer ofte overlapper hverandre. Vanlige URI symptomer inkluderer:... Les mer om øvre luftveisinfeksjon symptomer

ÅRSAKER

Hva som forårsaker en øvre luftveisinfeksjon?

URI-er vanligvis forårsaket av virus, men kan også være forårsaket av bakterier i noen tilfeller. Det finnes mer enn 200 forskjellige typer virus og flere typer bakterier som kan forårsake en URI. Til tross for hva mange tror, ​​ikke å bli våt eller kald ikke forårsake luftveisinfeksjoner, selv om disse sykdommene kan senke kroppens motstandskraft mot infeksjoner.... Les mer om øvre luftveisinfeksjon årsaker

BEHANDLINGER

Hvordan er en øvre luftveisinfeksjon behandles?

Det er foreløpig ingen kur for øvre luftveisinfeksjoner (URIer) forårsaket av virus, men ved å behandle symptomene dine, kan du få resten du trenger for å holde opp styrke og gjenopprette uten å utvikle komplikasjoner.... Les mer om øvre luftveisinfeksjon behandlinger

Flere artikler