Ocomes

Matallergi og toleranse tester

Sjansen for å ha en matallergi eller matintoleranse er større hvis du har en personlig eller familie historie av matintoleranse og allergier generelt. Synes du selv unngår ulike typer mat bare i tilfelle du er allergisk mot ett eller flere av ingrediensene? Mat allergi og matintoleranse kan gjøre hverdagen vanskelig. Du vet kanskje allerede at det finnes tester for å hjelpe legen din å diagnostisere og behandle sykdom. Lær ins og outs av de ulike typer tester.

Trenger jeg matallergi og toleranse tester?

Mat allergi og matintoleranse er ofte vanskelig å skille fra hverandre, fordi de kan ha lignende symptomer. Men det er ingen enkelt test for å diagnostisere mat allergi og matintoleranse. Legen din kan bestille en rekke mat allergi og mat toleranse tester for å bekrefte årsaken til dine symptomer og beste behandling. Enten du bestemmer deg for å ha testene avhenger av hvor alvorlige symptomene er og hvor mye de påvirker hverdagen. Hvis du føler deg ganske syk etter å ha spist en eller flere ulike matvarer, kan det være lurt å utforske dine symptomer videre med en fysisk eksamen, samt en rekke tester.

Før legen din ordre mat allergi eller mat toleranse tester for deg, vil han eller hun undersøke deg og be om en medisinsk historie. Vær forberedt på å forklare dine symptomer i detalj og gi en personlig og familiehistorie med allergi, astma, eksem, og autoimmune sykdommer, slik som lupus. Du kan også bli nødt til å holde en mat logg for å registrere maten du spiser, dine symptomer, hvor alvorlig de er, og når de oppstår.

Legen din kan sende deg til en spesialist for å kjøre tester og ta en endelig diagnose. Dette kan inkludere en allergolog eller en gastroenterolog, en spesialist i sykdommer i fordøyelseskanalen.

Hva er mat allergi tester?

Legen kan bestille en eller flere av følgende mat allergitesting for å detektere en sann allergisk reaksjon på visse matvarer:

  • Eliminering diett innebærer å eliminere mistenkte matvarer fra kostholdet ditt for en uke eller mer. Matvarer som du kanskje trenger å fjerne fra kostholdet ditt inneholder egg, fisk, melk, peanøtter, skalldyr, soya, tre nøtter og hvete. Du kan også trenge å eliminere andre matvarer som kan forårsake et problem, slik som gluten. Du kan deretter legge til de matvarene i kostholdet ditt en om gangen for å se hvilke matvarer som gir symptomer.

  • Prikktest innebærer stikk huden din med en liten mengde mat og ser for en allergisk reaksjon, som for eksempel et brak (hevelse) eller rødhet.

  • Blodprøver måle nivåene av næringsspesifikke IgE-antistoffer i blodet ditt. Disse antistoffene fremkalle allergiske reaksjoner.

  • Oral mat utfordring. I legens kontor, vil du spise små, men økende mengder av ulike matvarer som legen din klokker for en reaksjon. Matvarer generelt omfatter noen legen mistenkte forårsaker dine allergiske reaksjoner og andre som er sannsynlig er ufarlig for deg.

Den eliminasjonsdiett og muntlig mat utfordring kan være farlig, spesielt hvis du har hatt en alvorlig allergisk reaksjon i det siste. De bør bare forsøkes under medisinsk tilsyn.

Hva er mat toleranse tester?

Legen din kan ta følgende tester for å diagnostisere eller utelukke visse matintoleranse, som er reaksjoner som ikke involverer en allergisk reaksjon. Disse inkluderer laktoseintoleranse, cøliaki (glutenintoleranse), glutenintoleranse, irritabel tarmsyndrom, og mat additiv reaksjoner.

  • Laktose toleranse test er en blodprøve som måler hvor godt kroppen din fordøyer laktose etter å ha drukket laktose.

  • Hydrogen pusteprøve måler mengden av hydrogen i pusten etter å ha drukket laktose. Kroppen frigjør overflødig hydrogen hvis du ikke kan fullt fordøye laktose.

  • Krakk surhet testen måler mengden av ufordøyd laktose i avføringen.

  • Intestinal biopsi innebærer å ta en prøve av tynntarm og leter etter skade typisk for cøliaki.

  • Bloods testene måler visse antistoffer (tTGA og EMA) laget i store mengder av kroppen i cøliaki.

  • Eliminering kosthold innebærer å ikke spise den mistenkte mat i flere dager til uker for å se om symptomene dine bedre. Legen din kan du spise maten på nytt for å se om symptomene dukke opp igjen.