Ocomes

Hvilke tester hjelpe legen min finne eggstokkreft?

Legen din kan gjøre tester hvis du har en klump eller symptomer som kan være forårsaket av eggstokkreft. Disse kan inkludere symptomer som ryggsmerter, magebesvær, eller en følelse av fylde, selv etter et lite måltid.

Legen vil stille noen spørsmål. Du vil sannsynligvis snakke om disse spørsmålene.

  • Din medisinske historie

  • Din familie historie av kreft

  • Reproduktive historie. Dette inkluderer da du fikk din første periode, om du har hatt barn, og om du noen gang har tatt medisiner for å hjelpe deg å bli gravid.

Hvis du vil vite mer, kan helsepersonell gjøre en bekken eksamen. Først plasserer leverandøren et spekulum i skjeden din. Dette verktøyet hjelper utvide skjeden. Det gjør at helsepersonell å inspisere området. For det andre, helsepersonell steder behansket fingrene inni skjeden mens du trykker på den nedre delen av magen. Deretter kan han eller hun føler for eventuelle klumper i eller i nærheten av eggstokkene.

Du kan ha disse andre tester for å sjekke for eventuelle eggstokk klumper.

  • Ultralyd. Denne testen dirigerer lydbølger på eggstokkene og magen. Mønsteret av ekkoene gjør et bilde kalt en sonogram. Ekkoene er forskjellig for friskt vev, væskefylte cyster, og solide svulster. Så denne testen kan brukes til å fortelle en kreftsvulst fra en noncancerous ett.

  • Ca-125 blodprøve. Denne blodprøven viser hvor mye av et protein som kalles CA-125 er i blodet. En forhøyet CA-125 betyr at du kan ha kreftceller.

  • Fin-nål biopsi. I noen tilfeller, eggstokkreft gjør store mengder væske i magen eller i brysthulen. En lege benytter en tynn nål for å ta ut noe av dette fluid. Så, en spesialisert lege som kalles en patolog undersøker væske under mikroskop for tegn på kreft. Hvis biopsi viser tegn på kreft, er det sannsynlig at du vil trenge kirurgi for legen å stille en diagnose. Leger bruker sjelden denne typen biopsi for å diagnostisere eggstokkreft.

Hvis noen av disse testene viser tegn på kreft, vil legen gjøre kirurgi for å ta en vevsprøve, som kalles en biopsi. En lege sjekker som fjernet vev for kreftceller.