Ocomes

Fobier

Hva er en fobi?

Ifølge European Psychiatric Association, er en fobi en ukontrollerbar, irrasjonell og vedvarende frykt for et bestemt objekt, situasjon, eller aktivitet. Frykten oppleves av mennesker med fobier kan være så stor at noen individer gå til ekstreme lengder for å unngå kilden til deres frykt. En ekstrem respons til kilden til en fobi kan være en panikkanfall.

Hvem blir berørt av fobier?

Hvert år, ca 19 millioner mennesker opplever en eller flere fobier som spenner fra mild til alvorlig. Fobier kan oppstå i tidlig barndom, men som regel er første tydelig mellom 15 og 20 år. De påvirker begge kjønn likt, selv om menn er mer sannsynlig til å søke behandling for fobier.

Hva forårsaker fobier?

Forskning tyder på at både genetiske og miljømessige faktorer bidrar til utbruddet av fobier. Spesifikke fobier har vært forbundet med en engstelig første møte med den fobiske objektet eller situasjonen. Spørsmålet fortsatt eksisterer, men om dette diseaseing eksponering er nødvendig eller om fobier kan utvikle hos genetisk disponerte individer.

Hva er de tre primære typer fobier?

spesifikk fobi

Hva er spesifikk fobi?
Spesifikk fobi er preget av ekstrem frykt for et objekt eller en situasjon som ikke er skadelig etter alminnelige sykdommer.

Eksempler kan inkludere en frykt for følgende:

 • flying (fryktet flyet vil krasje)

 • hunder (fryktet at hunden skal bite / angrep)

 • lukket på steder (frykt for å bli fanget)

 • tunneler (fryktet en kollaps)

 • høyder (frykt for å falle)

Hva kjennetegner spesifikk fobi?
Personer med spesifikke fobier vet at deres frykt er overdreven, men er ikke i stand til å overvinne sine følelser. Lidelsen er diagnostisert kun når den spesifikke frykten forstyrrer daglige aktiviteter av skolen, på jobben eller hjemme liv.

Ca 19 millioner voksne i Europa i alderen 18 til 54, i et gitt år, har noen form for spesifikk fobi. Det er ingen kjent årsak, selv om de ser ut til å kjøre i familier, og er litt mer utbredt hos kvinner. Hvis formålet med frykt er lett å unngå, vil personer med fobier ikke føler behov for å søke behandling. Men noen ganger kan de gjøre viktig karriere eller personlige beslutninger for å unngå en situasjon som omfatter kilde av fobi.

Behandling for spesifikk fobi:
Det er for tiden ingen dokumentert behandling for spesifikke fobier, men i noen tilfeller, visse medisiner kan være foreskrevet for å bidra til å redusere angst symptomer før noen står overfor en fobisk situasjon.

Når fobier forstyrre en persons liv, kan behandling hjelpe, og vanligvis innebærer en form for kognitiv-atferdsterapi kalles desensitivisering eller eksponeringsterapi. I dette er pasienter gradvis utsatt for det som skremmer dem til frykten begynner å falme. Avslapping og pusteøvelser også bidra til å redusere angst symptomer.

sosial fobi

Hva er sosial fobi?
Sosial fobi er en angstlidelse hvor en person har betydelig angst og ubehag knyttet til en frykt for å bli flau, ydmyket, eller foraktet av andre i sosiale eller ytelse situasjoner. Selv når de klarer å konfrontere denne frykten, personer med sosial fobi som regel:

 • føler meg veldig engstelig før arrangementet / utflukt.

 • føler intenst ubehagelig under hele arrangementet / utflukt.

 • har dvelende ubehagelige følelser etter hendelsen / utflukt.

Sosial fobi ofte oppstår med følgende:

 • offentlige taler

 • møte folk

 • arbeider med autoritetsfigurer

 • spise i det offentlige

 • bruker offentlige toaletter

Hva kjennetegner sosial fobi?
Selv om denne lidelsen er ofte tenkt på som sjenanse, de to er ikke det samme. Sjenerte folk kan være veldig urolig rundt andre, men at de ikke opplever den ekstreme angst i påvente av en sosial situasjon - og, de trenger ikke nødvendigvis unngå omstendigheter som gjør dem selvbevisst. I kontrast, mennesker med sosial fobi er ikke nødvendigvis sjenert i det hele tatt, men kan være helt rolig med noen folk mesteparten av tiden.

De fleste mennesker opplever sosial fobi vil prøve å unngå situasjoner som provoserer frykt eller på annen måte føre dem mye nød.

Diagnostisering sosial fobi:
Sosial fobi er diagnostisert når frykt eller unngåelse vesentlig forstyrrer normale, forventede rutiner, eller er overdrevent upsetting.

Sosial fobi forstyrrer normalt liv, forstyrrer karriere eller sosiale relasjoner. Det går ofte i familier og kan være ledsaget av depresjon eller alkoholisme. Sosial fobi ofte begynner rundt tidlig ungdomsårene eller enda yngre. Omtrent 15 millioner europeiske voksne i alderen 18 til 54 erfaring sosial fobi i et gitt år.

Behandling for sosial fobi:
Personer som lider av sosial fobi ofte finne lindring fra sine symptomer ved behandling med kognitiv-atferdsterapi, eller medisiner, eller en kombinasjon av de to.

agorafobi

Hva er agorafobi?
Agorafobi er et gresk ord som betyr "frykt for markedsplassen." Denne angstlidelse innebærer frykt for å oppleve et panikkanfall på et sted eller situasjon der rømming kan være vanskelig eller pinlig.

Den angst forbundet med agorafobi er så alvorlig at panikkanfall er ikke uvanlig, og personer med agorafobi prøver vanligvis å unngå plasseringen eller årsaken til deres frykt. Agorafobi innebærer frykt for situasjoner som for eksempel, men er ikke begrenset til, følgende:

 • å være alene utenfor hans / hennes hjem

 • å være hjemme alene

 • å være i en folkemengde

 • reiser i et kjøretøy

 • være i en heis eller på en bro

Personer med agorafobi vanligvis unngå overfylte steder som gater, overfylte butikker, kirker og teatre.

Hva er kjennetegnene på agorafobi?
De fleste mennesker med agorafobi utvikle sykdommen etter først å ha fått en serie på en eller flere av panikkanfall. Angrepene skjer vilkårlig og uten forvarsel, og gjør det umulig for en person å forutsi hvilke situasjoner vil utløse reaksjonen. Denne uforutsigbarheten av panikk fører til at personen til å forutse fremtidige panikkanfall og, til slutt, frykter en situasjon der et angrep kan forekomme. Som et resultat unngår de går inn i en hvilken som helst sted eller situasjon hvor tidligere panikkanfall har forekommet.

Personer med sykdommen ofte blitt så funksjonshemmet at de bokstavelig talt føler de kan ikke forlate sine hjem. Andre som har agorafobi, går inn i potensielt "fobiske" situasjoner, men bare med stor nød, eller i følge med en betrodd venn eller familiemedlem.

Personer med agorafobi kan også utvikle depresjon, trøtthet, spenning, alkohol eller stoffmisbruk problemer, og tvangslidelser, slik som søker behandling avgjørende. Om lag 1,8 millioner europeiske voksne i alderen 18 til 54 erfaring agorafobi i et gitt år.