Ocomes

Artritt

Mens flere typer leddgikt har en kjent årsak, gjør de fleste ikke. Eksempler på vanlige typer artritt uten noen kjent årsak er de fleste tilfeller av osteoartritt og alle tilfeller av revmatoid artritt. Selv når årsaken er kjent for eksempel, uric-acid krystaller forårsake gikt når de setter i leddet er det generelt ikke kjent hvorfor noen mennesker utvikler gikt og andre med de samme risikofaktorene ikke. En felles infeksjon kan helt klart være forårsaket av en bestemt bakterie (som påvist ved påvisning av bakterien i leddvæske), men det betyr ikke fortelle deg hvorfor bakteriell infeksjon utviklet i første omgang. En skade som et brukket bein eller revet brusk kan føre til leddgikt år senere, men ikke alle med en lignende skade vil få leddgikt. For de fleste tilfeller, da, artritt utvikler for noen kjent grunn.

Hva forårsaker ikke leddgikt?

Når årsaken til en leddgikt sykdom ennå ikke er oppdaget, kan det vanskelig eller umulig å motbevise en teori, selv en som er usannsynlig. Her er noen av de vanligste, men som ennå uprøvd, teorier om årsaken til leddgikt.

  • Overforbruk Med vanlig bruk, leddene holder seg godt mesteparten av tiden. Noen mennesker som er på beina hele dagen anta at kne eller hofte leddgikt må være relatert, men det åpenbart ikke forklare den samme type leddgikt oppstår i hendene. Motsatt, hvis artritt er forårsaket av overanstrengelse, bør høyrehendt-personer har mer artritt i høyre hånd, men likevel, som ikke er tilfelle. Et annet overbevisende eksempel er at maratonløpere og andre løpere synes å ha økt risiko for leddgikt. Det finnes unntak, selvfølgelig: Jack-hammer operatører og idrettsutøvere, for eksempel, kan utvikle degenerative leddgikt på grunn av gjentatte leddskade.

  • Været eller en fuktig, kald vind Denne forestillingen følger trolig fra den ganske vanlig opplevelse av leddgikt at været ser ut til å påvirke deres felles symptomer. Selv om mine pasienter ofte beskrive evnen til å forutsi været ("bedre enn en værmelderen"), hvor pålitelig det skjer eller hvorfor det skjer er ikke sikkert. For eksempel, selv om en persons ledd verke mer hver gang det er kaldt og fuktig, det betyr ikke at været forårsaket leddgikt i første omgang. På det nåværende tidspunkt er det ingen bevis som identifiserer alle typer vær som en årsak til noen form for leddgikt. Tilsvarende, til tross attester av enkelte mennesker, er det lite sannsynlig at det å sitte i nærheten av et åpent vindu kan forårsake leddgikt, selv om det er en kald trekk.

  • De fleste medisiner selv om det finnes sporadiske unntak, resept, over-the-counter og komplementære og alternative medisiner er ikke en anerkjent årsak til leddgikt. Igjen, det er sjeldne unntak: Kortikosteroider, inkludert de som er tilgjengelige i pilleform (for eksempel prednison) kan forårsake avbrudd i blodtilførselen til beina rundt hoften, forårsaker død av bein der (kalt avaskulær, eller aseptisk, nekrose). Hvis "ball" av ball-and-socket joint mister sin runde form på grunn av avaskulær nekrose, kan leddgikt utvikle. Andre legemidler (for eksempel alendronat eller fenobarbital) kan føre bein eller leddsmerter men ikke leddgikt. På lignende måte kan vanndrivende midler ("vannpiller") øker risikoen for gikt, men det er ikke årsaken til sykdommen. Endelig kan en sjelden sykdom kalt "medikament-indusert lupus" følge behandlingen med visse medisiner inkludert prokainamid og hydralazin; artritt kan være en del av reaksjonen.

  • Infeksjoner og vaksiner fleste infeksjoner, enten på grunn av et virus, bakterie eller annen organisme, vil ikke føre til leddgikt, og de ​​fleste tilfeller av leddgikt er ikke forårsaket av infeksjon (minst like langt som vi vet). Det er infeksiøse årsaker til leddgikt, men de utgjør en liten brøkdel av hele artritt. Viktige eksempler inkluderer bakterier (for eksempel gonorrhea og Staphylococcus), Lyme sykdom, noen virus (inkludert sporadiske tilfeller hepatitt B hepatitt C, eller parvovirus. Tilsvarende vaksiner har, inkludert de for Lyme sykdom og røde hunder vært knyttet i sjeldne tilfeller til utvikling av leddgikt, men tilkoblingen til en vaksinasjon har vært uklar. Noen røde hunder vaksiner inneholdt stammer av viruset som så ut til å føre til leddgikt oftere; disse vaksinene ble fjernet fra markedet, og rapporter om vaksine-assosiert leddgikt er sjeldnere nå. Den Lyme vaksinen også har blitt trukket tilbake fra markedet, men på grunn av dårlig salg, ikke på grunn av bivirkninger. Heldigvis, det store flertallet av folk som får de mest vanlige vaksiner aldri utvikle leddgikt.

  • Feil kosthold teorier om hvilken diett er best å forebygge eller behandle leddgikt har eksistert i århundrer, men med sjeldne unntak, og litt sunn fornuft, ikke diett synes ikke å spille en avgjørende rolle i leddgikt. Først unntakene: Noen mennesker opplever at spesielle matvarer (eller alkoholholdige drikkevarer) trigger anfall av urinsyregikt. Dernest er det en sammenheng mellom fedme og artrose, så et kosthold som fremmer vekttap kan være nyttig. Og i noen tilfeller kan utilstrekkelig kalsium eller vitamin D bidrar til osteoporose, dersom et brudd forekommer som et resultat av dette kan artritt slutt følger. Men vår nåværende forståelse av de fleste typer leddgikt kommer med ingen sterk anbefaling om hvilke matvarer å velge og hvilke du bør unngå. Det er verdt å understreke at vegetarisk kosthold eller de som unngår "Nightshade" grønnsaker (inkludert poteter, tomater, grønn paprika og aubergine) er ikke bare uprøvd som leddgikt behandling, men det er heller ingen overbevisende bevis som støtter en bestemt mat eller mat gruppe som en årsak til arthritis. Utvilsomt, vil fremtidig forskning gi nyttig informasjon om betydningen av kostholdet som en årsak eller behandling av leddgikt.

  • Sprengning knokene Selv om du kan skade en felles ved overenthusiastic knoke cracking, det er ganske overbevisende bevis for at regelmessig knoke cracking har liten effekt på felles helse

  • Få eldre Selv degenerative leddsykdom (også kalt slitasjegikt) blir mer vanlig med alderen, er leddgikt ikke uunngåelig. Derfor kan alder alene ikke klandres som "årsak" av leddgikt.

  • Psykisk eller emosjonelt stress Selv om det er historier om mennesker som har alvorlige følelsesmessige traumer og snart etter å ha utviklet en leddgikt sykdom, er det ingen overbevisende bevis for at psykisk stresset fører noen anerkjent type leddgikt. På den annen side, belastning kan gjøre noen smerte virke dårligere, og det er uenighet om den relative viktigheten av psykologisk stress på utvikling og opprettholdelse av leddsmerter uten artritt (som i fibromyalgi ).

  • Dårlig holdning "Slouching" ikke forårsaker leddgikt, selv om visse typer leddgikt eller bein sykdommer kan påvirke holdning. Ideen om at dårlig holdning fører til leddgikt følger trolig en misforståelse av årsak og virkning: Osteoporose kan føre til en lut holdning fordi ryggvirvlene kollaps (kalt komprimering frakturer). Leddgikt i ryggraden kan følge, men den bøyde holdning er ikke årsaken til leddgikt. Et annet eksempel på artritt som påvirker stilling (i stedet for omvendt) er ankyloserende spondylitt, en sykdom hvor betennelse i leddene i det nedre ryggraden fører til en stiv ryggraden (ankylose betyr smelting). Men det betyr "dårlig holdning" i seg selv ikke føre til leddgikt.

  • Utilstrekkelig inntak av kalsium Anbefalinger for å ta ekstra kalsium følge den observasjon at uten nok kalsium, kan bein blir tynne og så svak at brudd blir mer sannsynlig. Det er det osteoporose er, men osteoporose er ikke artritt, og kalsiuminntak har ganske lite å gjøre med utviklingen av artritt (hvis ikke, som beskrevet ovenfor, fører osteoporose til brudd og brudd fører til artritt).

Den nederste linjen

Med så mange typer leddgikt og så lite forståelse om deres årsaker, er det forståelig at mange myter om leddgikt sirkulere. Faktisk kan det være fristende å klinke til med en usannsynlig teori om årsaken snarere enn godta forklaringen om at "ingen vet." Men hvis feilaktige forutsetninger om årsaken til leddgikt lede deg til å vedta en vanskelig eller usunt kosthold, eller å flytte til et annet klima, eller å forfølge et annet kostbart eller risikabelt behandling, kan du bli dypt skuffet, og enda mindre sunt enn da du startet.

Ytterligere forskning kan tvinge meg til å fjerne ett eller flere av elementene på min topp 10 liste. For nå, men den mest direkte og ærlige svaret de fleste helse-omsorg leverandører kan tilby er at vi rett og slett ikke vet hvorfor de fleste tilfeller av leddgikt utvikle. Inntil bedre svar er tilgjengelige, er mitt råd til noen av de mest vanlige typer leddgikt å bo mindre på hvorfor det skjer, og for å fokusere mer på hvordan man skal bli bedre.