Ocomes

Medisiner for knesmerter

Flere typer medikamenter brukes for kneproblemer, noen å kontrollere smerter og betennelser og andre til å forstyrre med ulike sykdomsprosesser ( se tabell ).

Paracetamol. For smertelindring, paracetamol (Paracet, andre merker) er vanligvis førstevalget fordi det er effektivt og lett på magen. Ikke overskrid anbefalt dose av paracetamol, men fordi det kan skade leveren, særlig i stordrikkere som kanskje allerede har noen leverskader.

NSAIDs. Steroide anti-inflammatoriske medisiner som aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve, Anaprox), og flere andre kan være mer effektive enn paracetamol, spesielt under plutselige bluss-ups av smerte, fordi de er overlegne på å redusere betennelse. Det finnes også en rekke reseptbelagte NSAIDs som nabumetone (Relafen) og oxaprozin (Daypro). Hold deg innenfor anbefalte doser. Regelmessig bruk av NSAIDs kan gi gastrointestinal blødning og sår, ofte uten forvarsel. Kombinasjonen av paracetamol med en mindre mengde av en NSAID kan gi tilsvarende smertelindring med en reduksjon i bivirkninger. Du kan også be legen din om å ta en protonpumpehemmer som esomeprazol (Nexium) eller lansoprazol (Prevacid) for å redusere risikoen for mage blødninger og sår.

Cox-2-hemmer. Celecoxib (Celebrex) er i en klasse for reseptbelagte NSAIDs kjent som COX-2-hemmere, som lindrer smerte med mindre mage irritasjon enn tradisjonelle NSAIDs. Bekymringer om kardiovaskulære bivirkninger mener det bør brukes kun i tilfeller der en pasient ikke har hjertesykdom, har prøvd andre smertestillende midler uten å lykkes, og er ikke å ta blodfortynnende (antikoagulanter som warfarin).

Opioider. Annen stor klasse av smertestillende medikamenter omfatter de opioide medikamenter som kodein og oksykodon, som har morfinlignende egenskaper. Begrepet opioid har, i det store og fortrengt "narkotisk" som den foretrukne begrep for disse stoffene fordi sistnevnte begrepet har juridiske og regulatoriske betydninger. Opioider arbeid ved å samhandle med reseptorer på hjernen og ryggmargen nerver for de endogene opioider, som er kroppens naturlige painkilling stoffer. For ortopediske problemer som kne-og hoftesykdommer, er opioider brukes judiciously, ofte for bare korte perioder like før og etter operasjonen, eller hos pasienter med sterke smerter som ikke er hjulpet av eller ikke er i stand til å tolerere NSAIDs. Opioider er effektive i å maskere smerte, men ikke hjelpe betennelse. Hensyn må tas for å unngå toleranse, som utvikler seg etter bare to uker, og bivirkninger som svimmelhet kan gjøre det vanskelig for folk å delta i fysisk terapi mens du tar disse medikamentene. Opioider kan være vanedannende.

Kortikosteroider. Kortikosteroider såsom prednison, redusere kroppens evne til å generere en inflammatorisk reaksjon. De lindrer smerte ved å redusere betennelse. Kortikosteroider er kreditert med både behandling og forårsaker kne-og hofteproblemer. Når først introdusert i 1950, ble kortikosteroider anses som mirakel narkotika på grunn av den dramatiske effekt på pasienter med aktiv revmatoid artritt, hvorav mange var i stand til bokstavelig talt å kaste ned sine krykker. Men i løpet av få år, de ødeleggende effektene av langvarig bruk av orale kortikosteroider ble åpenbar: bein svekkelse, komprimering brudd i ryggen, diabetes, økt mottakelighet for infeksjoner, grå stær, hypertensjon, og andre helseproblemer. De fleste bivirkninger oppstår når disse stoffene tas oralt, men gjentatte kortisoninjeksjoner i en felles kan føre til fortynning av brusk og svekkelse av båndene. På kort sikt, men kortikosteroider kan noen ganger gi rask og dramatisk lindring.

Kortikosteroid injeksjoner: hvor mange er for mange?

For slitasjegikt, anbefaler de fleste eksperter begrense kortikosteroid injeksjoner til ikke mer enn en gang hver tredje til fjerde måned - og maksimum omtrent fire injeksjoner i en gitt felles. Andre eksperter påpeker at siden de fleste pasienter med artrose vil til slutt må leddprotesekirurgi, og siden kunstige ledd har en begrenset levetid, kortikosteroid injeksjoner er en effektiv måte å kjøpe seg tid og forsinke kirurgi så lenge som mulig.

Legemidler til behandling av leddsmerter

Generisk navn (merkenavn)

Bruksområder

Bivirkninger

Paracetamol

paracetamol (Paracet og andre merker)

Lindrer mild smerte forårsaket av skade, slitasjegikt, eller andre abnormiteter

Kan brukes sammen med NSAIDs. Mindre sannsynlighet for å forårsake mage blødning enn andre smertestillende midler, men kan føre til kvalme, oppkast, diaré, gulsott, utslett, tretthet, svakhet. Overflødig dosering kan medføre lever-og nyreskader. Heavy alkoholforbruket under langtidsbehandling kan medføre lever-og nyreskader.

Ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs)

acetylsalisylsyre (Bayer, Bufferin, Ecotrin, og andre)

Ibuprofen (advil, Motrin, Nuprin, og andre)

nabumetone (Relafen)

naproxen (Aleve, Anaprox, Naprosyn)

oxaprozin (Daypro)

Redusere betennelser og lindre smerten ved å hemme prostaglandiner, som utløser kroppens betennelsesreaksjon

Magesmerter, mage blødninger eller sår, vekttap, kvalme, oppkast, tretthet, svimmelhet, væskeretensjon, halsbrann, diaré, forstoppelse, tåkesyn. Høye doser kan forårsake øresus. Personer som er allergiske mot aspirin eller som tar blodfortynnende bør ikke ta NSAIDs. Folk som tar høye doser over lang tid bør ha jevnlige tester for å sjekke for mage blødning og lever-eller nyreskader. Diskuter dine personlige helserisiko med legen din før lang tids bruk.

COX-2-hemmer

celecoxib (Celebra)

Reduserer betennelse og lindrer smerte ved å hemme prostaglandiner

Magesyke, væskeretensjon, gastrointestinal blødning, kardiovaskulære hendelser, hjerneslag, hudreaksjoner, pluss bivirkninger tilsvarende NSAIDs. Økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Folk allergisk mot sulfa narkotika bør ikke ta celecoxib. Diskuter dine personlige helserisiko med legen din før lang tids bruk.

Opioide medikamenter

kodein

oksykodon (OxyContin, Percocet, Percodan, Roxicodone)

pentazocin (Talwin)

tramadol (Ultram) *

Gi sterkere smertelindring ved å samhandle med reseptorer i hjernen, vanligvis brukes kun i korte perioder før og etter operasjonen eller etter alvorlig skade

Kvalme, svimmelhet eller ørhet, oppkast, eufori, forstoppelse, magesmerter, utslett, hodepine. Kan være vanedannende når det tas over tid i store doser. Bør brukes med forsiktighet av personer med magesår, blod-clotting lidelser, og leversykdom. Kan forårsake kramper.

Kortikosteroider

Orale kortikosteroider som prednison (Prednison Intensol, Sterapred)

Redusere betennelse ved å undertrykke binyrene, som produserer naturlige steroider

Væskeretensjon, vektøkning, ansiktshår vekst, lett blåmerker, magesår, tap av kalsium fra skjelettet (øker risikoen for benbrudd), grå stær, akne, søvnløshet, muskelsvinn og svakhet, hodepine, glukoseintoleranse. Hvis tatt ved lave doser for en uke eller mindre, bivirkninger vanligvis ikke oppstå, terapi for flere måneder eller år fører til mer merkbare og alvorlige bivirkninger, selv ved lave doser. Må reduseres gradvis, ikke brått.

Injiserbare kortikosteroider

Lindre smerter og undertrykke betennelse i bursitt, senebetennelse, gikt, chondrocalcinosis, slitasjegikt, og revmatoid artritt

Ømhet, svie eller prikking på injeksjonsstedet. Fare for felles infeksjoner eller brusk skader. Når injisert i ledd, sener hylser eller bursa, uønskede systemiske bivirkninger av oralt bruk sjelden forekommer.

* Ikke-opioid med effekter som ligner på opioider