Ocomes

Interstitiell cystitt oversikt

Interstitiell cystitt must leser

Tror du kan ha interstitiell cystitt? Ta neste steg »

Interstitiell cystitt fakta

Interstitiell cystitt (IC) er en kompleks, kronisk lidelse som kjennetegnes ved en betent eller irritert blæreveggen i fravær av bakterier eller infeksjon.

IC kan føre til arrdannelse og stivne i blæren, redusert blærekapasitet, og presisere blødning, kalt glomerulations. IC kan også være kjent som smertefull blære eller frekvens-haster-dysuria syndrom.

Årsaken til IC er fortsatt ukjent. Forskere undersøker mange teorier for å forstå årsaken og for å finne de riktige behandlingene. Fordi det ikke er noen definitiv test for å diagnostisere IC, og fordi symptomene på IC ligner andre urinveier, kan en rekke tester og prosedyrer være nødvendig for å stille en diagnose. I tillegg til en fullstendig sykehistorie og fysisk undersøkelse, kan diagnostiske prosedyrer inkluderer følgende:

  • Urinanalyse: Urin er undersøkt for ulike celler og kjemikalier, som for eksempel røde blodceller, hvite blodceller, infeksjon, eller overdreven protein.

  • Urin kultur og cytologi

  • Cystoskopi (også kalt cystourethroscopy): Et fleksibelt rør og visningsenheten er satt inn gjennom urinrøret for å undersøke urinblæren og urinveiene for avvik eller hindringer, for eksempel tumorer eller steiner.

  • Blæreveggen biopsi: Vevsprøver fjernes (med en nål eller ved kirurgi) for undersøkelse under et mikroskop for å bestemme om kreft eller andre unormale celler er til stede.

  • Lab undersøkelse av prostata sekreter (hos menn)

Det finnes ingen kur for IC, og det kan være vanskelig å behandle. Det trenger ikke svare på antibiotika medisiner. Behandlinger er i hovedsak fokusert på å lindre symptomene. Alternativene er:

  • Muntlige og blære medisiner

  • Blære oppblåsthet, hvor en lege fylles eller strekker blæren til kapasitet

  • Elektrisk nervestimulering, der en lege bruker milde elektriske pulser for å stimulere nervene til blæren

  • Blære omskolering, der en person lærer å urinere på angitte tider og bruker avspenningsteknikker og distraksjoner for å bidra til å holde til planen

Livsstilsendringer kan hjelpe administrere IC symptomer i tillegg. Utprøvde teknikker inkluderer endre kostholdet, slutte å røyke, og gjør visse typer øvelser og strekninger.