Ocomes

Hyppig vannlating: hvor ofte er for ofte?

De fleste voksne urinere 06:56 ganger om dagen. Men noen helse sykdommer kan sende du på jakt etter et bad 10, 20, og med 30 eller flere ganger daglig. Og det kan seriøst krampe din evne til å gjøre noe annet. Enten du er i et forretningsmøte, på en film, eller i bilen med familien din, er du alltid tenke på neste bad pause.

To blæren sykdommer som ofte forårsaker hyppig vannlating er interstitiell cystitt (IC) og overaktiv blære. Heldigvis, begge sykdommene er mulig å behandle. Men først må du innse at du har et medisinsk problem og søke hjelp for det. Her er noen tips om at det kan være på tide å se en lege.

Tid for å gjøre en avtale?

Du er urinating oftere enn normalt hvis du:

  • Urinere åtte eller flere ganger i en 24-timers periode, eller

  • Stå opp for å urinere to eller flere ganger i natt

Problemet kan være mye mer enn en liten irritasjon. Hvis du tisser for ofte i løpet av dagen, kan du gå glipp av ting du ønsker å gjøre fordi du er alltid på badet eller redd for å vandre for langt fra et toalett. Hvis du tisser for ofte om natten, kan du ikke sove godt. Din kjære er berørt, også, når du stopper bilen, kutte ned på aktiviteter, eller gjentatte ganger stå opp om natten.

Hvis besøk på badet er kontrollerende livet ditt, er det på tide å snakke med legen din.

Hva som forårsaker problemet mitt?

Hyppig vannlating kan være forårsaket av mange forskjellige sykdommer. Eksempler på dette er en forstørret prostata, diabetes, graviditet, urinveisinfeksjoner, angst, eller visse medisiner (for eksempel diuretika). I noen tilfeller kan hyppig vannlating rett og slett være en vane.

To andre vanlige årsaker-IC og overaktiv blære-er lett forvirret. Begge er blæren sykdommer som kan føre til hyppig vannlating, dag og natt. Plus, kan både føre til sterke, plutselige trang til å urinere, kalt urin haster. Disse ledetråder kan hjelpe deg å fortelle de to sykdommene fra hverandre:

  • IC forårsaker smerte i og rundt blæren, men overaktiv blære som ikke. Med IC, ofte blir smertene verre som blæren fylles og letter når blæren er tømt. For å få midlertidig lindring av smertene, kan folk med ubehandlet, alvorlig IC urinere så mange som 60 ganger om dagen.

  • Overaktiv blære fører ofte urinlekkasjer, men IC gjør vanligvis ikke. Personer med overaktiv blære kan føle en plutselig og sterk trang til å urinere, men være ute av stand til å gjøre det til et toalett i gangen. Noen går på do ofte i et forsøk på å avverge pinlige ulykker.

For å diagnostisere årsaken til hyppig vannlating, vil legen din vurdere andre symptomer som er tilstede. Han eller hun kan anbefale diagnostiske tester for å bekrefte eller utelukke en bestemt sykdom. For eksempel, kan legen din bestille en urinprøve eller en undersøkelse av blæren ved hjelp av en spesiell omfang. Du må kanskje også se en spesialist i urinveiene, som kalles en urolog eller gynekologisk urolog.

Diagnose er det første skritt mot å finne behandling for hyppig vannlating. Når du er alltid å måtte stoppe fordi du må gå, kan riktig behandling forandre livet ditt.