Ocomes

Hva du kan forvente fra en cystoskopi

Hva er det?

Cystoscopy er en fremgangsmåte som gjør det mulig for leger å se inne i blæren og urinrøret, røret som fører urin fra blæren. En cystoscope er et tube instrument med linser, et kamera og et lys på den ene enden og et okular på den andre. Med en cystoscope, kan legen din undersøke urinrøret og slimhinnen i blæren. Om nødvendig, kan legen din passere kirurgiske instrumenter gjennom cystoscope å utføre bestemte prosedyrer. I de fleste tilfeller varer en enkelt cystoscopy 5 til 10 minutter. Prosedyrer som er mer komplekse ta lengre tid.

Hva det brukes til

Cystoskopi sjekker inne i blæren for svulster, områder av blødning, tegn på infeksjon, steiner (calculi) og årsakene til blæreutløpsobstruksjon. Den kan også brukes til å:

  • Ta en prøve av en blære svulst som skal undersøkes i et laboratorium - Denne prosedyren kalles en biopsi.

  • Fjern og behandling av visse typer svulster i blæren

  • Skaff en urinprøve fra urinlederne (to rør som frakter urin fra hver nyre til blæren) - Dette gjør det mulig for leger å sjekke for infeksjon eller svulst som involverer bare én nyre.

  • Fjern en stein (calculi) fra blæren eller urinleder

  • Sett inn en stent (en liten tube) inn i ureter å utvide veien og avlaste en hindring (forårsaket av en stein, arrdannelse eller en innsnevring av ureter)

  • Utføre en røntgenprosedyre hvori cystoscope bærer et fargestoff i nyren for å vise banen for urin og finne områder med obstruksjon - Denne fremgangsmåten er kalt retrograd pyelography.

Forberedelse

Legen vil vurdere din medisinske og kirurgiske historier, dagens medisiner og historie av allergi. Hvis du kan være gravid, informere legen din før prosedyren.

Du trenger å drikke rikelig med væske før prosedyren. Avhengig av årsaken til cystoskopi din, kan du også bruke klyster og / eller avføringsmidler for å fjerne tarmene.

I de fleste tilfeller vil du være våken under inngrepet. Hvis du trenger generell anestesi (som betyr at du vil være bevisstløs under inngrepet), vil legen din fortelle deg om ikke å spise eller drikke for en bestemt mengde tid før prosedyren.

Du kan bli bedt om å avgi urinprøve før prosedyren for å se etter en urinveisinfeksjon. Du kan bli gitt antibiotika før prosedyren. Hvis du har en hjertesykdom som en hjerteklaff, eller ha en kunstig protese (f.eks hofte eller kne), legen din før prosedyren som du kan trenge ekstra antibiotika.

Hvordan det gjøres

Dine vitale tegn (temperatur, puls, respirasjon, blodtrykk) vil bli overvåket og registrert gjennom hele prosedyren. Du ligger på ryggen på en undersøkelse bord, bøy knærne og skyv føttene i to metallbøyler. Området rundt urinrøret rengjøres grundig. En intravenøs (IV) linje kan settes inn i en av blodårene til å administrere væske og medisiner, inkludert medisiner som tillater deg å være våken og smertefritt.

Legen setter inn en smurt cystoscope gjennom urinrøret inn i blæren. En steril væske pumpes inn i blæren for å utvide den og gi legen din best mulig utsikt. Du kan se bilder fra cystoscope kamera overført til en nærliggende videoskjerm. Du kan også føle en trang til å urinere, eller oppleve en følelse av kulde eller fylde i blæren.

Avhengig av årsaken til cystoskopi din, kan legen din undersøke innsiden av urinveis eller pass instrumenter gjennom cystoscope å utføre en bestemt prosedyre.

Du kan ha noen midlertidige hevelse i urinrøret som kan gjøre urinering vanskelig. I dette tilfellet, er en tynn slange inn gjennom urinrøret og inn i blæren for å tillate urin for å komme seg ut før hevelsen avtar.

Du vil motta smertestillende medikamenter for å lindre ubehag, og din IV vil bli fjernet. Hvis du hadde en poliklinisk prosedyre, vil du få lov til å forlate når du har restituert nok til å gå trygt hjem og har annullert.

Oppfølging

Etter noen cystoskopi prosedyrer, kan du se en liten mengde blod i urinen. Dette bør slutte i løpet av 24 timer. Også, for første dag eller to, kan du merke en brennende følelse når du tisser, eller du kan trenge å tisse oftere enn vanlig. For å bidra til å skylle urinveiene og hindre en urinveisinfeksjon, drikke seks til åtte glass vann hver dag.

Spør legen din når du kan gjenoppta kraftig mosjon og seksuell aktivitet. Hvis du hadde en biopsi eller urinprøver tatt under inngrepet, ringe legen din noen dager etter inngrepet for å finne ut resultatene.

Risiko

Det er en viss risiko for unormal blødning og urinveisinfeksjon. Det er minimal risiko for at cystoscope kan skade eller punktere noen del av urinveiene.

Når du skal ringe en profesjonell

Etter cystoskopi, ringe legen din umiddelbart dersom:

  • Urinering er vondt eller vanskelig, eller du ikke kan urinere i det hele tatt

  • Urinen er rød eller har blodpropp

  • Du utvikler en feber, med eller uten frysninger

Ytterligere info

European urologisk forening
1000 Corporate Blvd.
Linthicum, MD 21090
Telefon: 410-689-3700
Toll-Free: 1-866-746-4282
Fax: 410-689-3800
http://www.urologyhealth.org/

National Institute of Diabetes og fordøyelses og nyresykdommer
Office of Communications and Public Liaison
Building 31, Room 9A04
31 Center Drive, MSC 2560
Bethesda, MD 20892-2560
Telefon: 301-496-4000
http://www.niddk.nih.gov/