Ocomes

Forstå interstitiell cystitt

Hva er det?

Interstitiell cystitt er en gåtefull blære sykdom, der blæreveggen blir irritert eller betent, forårsaker smerte og hyppige eller smertefull vannlating.

Blære

Symptomene på interstitiell cystitt er ofte lik symptomene på en urinveisinfeksjon. Men i interstitiell cystitt, er det ingen smitte, og symptomene ikke reagerer på behandling med antibiotika.

Den eksakte årsaken til interstitiell cystitt forblir en hemmelighet, selv om forskere fortsette å undersøke mulige årsaker, slik som uidentifiserte bakterier, en allergisk eller immunsystemreaksjon, et giftig stoff i urinen eller en nevrologisk problem i blæreveggen. Det er også noen bevis på at interstitiell cystitt ikke kan være bare én sykdom, men flere sykdommer som deler lignende symptomer.

Interstitiell cystitt oppstår vanligvis mellom 20 og 50 år. Omtrent 90% av personer med interstitiell cystitt er kvinner. Det er ukjent hvorfor interstitiell cystitt er mer vanlig hos kvinner. Sykdommen er ikke kjent for å være genetisk (arvet) eller forårsaket av toksiner i miljøet.

Symptomer

Interstitiell cystitt kan gi:

 • Hyppig vannlating

 • En intens trang til å urinere

 • Oppvåkning fra dvale for å passere urin

 • En brennende følelse ved vannlating

 • Pain, trykk eller ømhet i området av blæren - midtlinjen, under navlen eller på annen del av bekkenet

 • Økende ubehag som Blæren fylles

 • Smerter under samleie

 • I menn, smerte eller ubehag i penis og pung

 • Hos kvinner, forverring symptomer under menstruasjon

Diagnose

Legen vil spørre deg om din urin (urin farge, lukt, tilstedeværelse av blod), symptomer under vannlating, eventuelle smerter du har, og hvis du har feber, kvalme eller oppkast. Dine svar på disse spørsmålene vil gi hint om andre mulige årsaker til symptomene dine, for eksempel en blære eller nyre infeksjon.

Deretter vil legen din undersøke deg og vil samle urin fra deg for laboratorieprøver som kontrollerer for tegn på infeksjon og infeksjonsfremkallende bakterier. Kvinner som regel vil trenge en bekken eksamen og menn vil trenge en digital endetarms eksamen for å se prostatakjertelen.

Det er ingen tegn eller test som kan fortelle deg umiddelbart hvis du har interstitiell cystitt. Vanligvis leger diagnostisere sykdommen etter en person har hatt vedvarende symptomer og ingen annen årsak er funnet.

Legen din sannsynligvis vil henvise deg til en urolog for å gjøre diagnosen. Han eller hun vil gjøre en test kalt cystoskopi for å se etter indikasjoner på at du har interstitiell cystitt og sørge for at det ikke er andre årsaker til dine symptomer.

Under cystoskopi, bruker urolog et lite rør som instrument for å se inni blæren og undersøke dens indre fôr. I en test som kalles en biopsi en liten prøve av vev kan tas fra blæreveggen som skal undersøkes i et laboratorium for å se etter tegn på betennelse og å sjekke for andre sykdommer, inkludert kreft. Under cystoskopi, kan urologen teste blæren maksimale kapasitet ved å fylle den med sterilt vann. Dette er for å fastslå om interstitiell cystitt har redusert blæren evne til å holde urin.

Blære

Forventet varighet

Hvor lenge interstitiell cystitt varer varierer. I noen mennesker, er det en kronisk sykdom som varer i mange år, mens i andre, forsvinner det plutselig. Når sykdommen forsvinner plutselig, kan symptomene komme tilbake plutselig, selv år etter den første sykdom.

Forebygging

Siden legene ikke vet årsaken til interstitiell cystitt, er det ingen måte å forhindre det.

Hos personer som allerede har blitt diagnostisert med interstitiell cystitt, kan symptomene være mindre tilbøyelige til å blusse opp dersom pasienten slutter å røyke sigaretter, unngår drikke drikker som inneholder alkohol, koffein eller sitrus juice, og unngår å spise sjokolade, krydder eller høy syre matvarer, som for som tomater og sitrusfrukter.

Behandling

Målet med behandlingen er å redusere symptomene. Ingen behandling er så vellykket at det skal alltid være prøvd først. Ofte en person med interstitiell cystitt må prøve flere behandlinger før du finner den rette kombinasjonen. Symptomene på interstitiell cystitt kan gå bort over tid, men det er ingen terapi som herder sykdommen.

Behandlinger inkluderer:

 • Kosttilskudd modifikasjon - koffeinholdige drikker, alkohol, sitrusfrukter, krydret mat og sjokolade er bare noen i en lang liste over matvarer som forverre interstitiell cystitt hos noen mennesker. Hver person trenger for å oppdage hva hun eller han trenger for å unngå.

 • Blæretrening - I denne behandlingen, pasienter lære å redusere hyppig vannlating ved å følge en tidsplan for urinering. Treningen reduserer ikke smerter.

 • Oral medisiner - pentosan polysulfate natrium (Elmiron) er den eneste medisinen er spesielt godkjent for behandling av interstitiell cystitt. Om 30% av personer med interstitiell cystitt har færre symptomer mens du tar denne medisinen. Bivirkninger er uvanlig.

  Det er en lang liste med andre orale medisiner som ikke er godkjent spesielt for interstitiell cystitt, men kan gi lindring. Disse inkluderer ibuprofen (Advil, Motrin og andre); naproxen (Aleve, Naprosyn og andre), aspirin, paracetamol (Paracet og andre), trisykliske antidepressiva, slik som amitriptylin (Elavil, Endep); hydroksyzin (Atarax, Aril), og cimetidin (Tagamet).

 • Blære oppblåsthet - Sterilt vann brukes til å strekke blæren. De fleste pasienter føler seg verre for et par uker etter inngrepet. Etter at 30% til 50% av pasientene føler seg bedre. Den gunstige effekten varer bare i tre måneder, og prosedyren er gjort under narkose, som bærer en viss risiko.

 • Blæren instillasjon (også kalt blæren vask) - I denne fremgangsmåten, blir blæren fylles med en steril løsning inneholdende en av et antall ingredienser som virker direkte på blæreveggen. Løsningen blir satt inn i blæren gjennom et kateter (hult rør) som er plassert gjennom urinrøret. Etter en variabel periode, er den som instruert til å tømme sitt blæren. Flere aktive ingredienser har blitt brukt i denne fremgangsmåten, men DMSO, heparin og topiske bedøvelsesmidler er de som er forsøkt oftest. Som med andre behandlingsformer, er suksess variabel. Repetisjon av fremgangsmåten risiko forårsaker mer irritasjon av blæreveggen og innføre infeksjon.

Blære
 • Elektrisk nervestimulering - Tradisjonelt har dette blitt gjort med en enhet som kalles en TENS (transkutan elektrisk nerve stimulator) enhet. Milde elektriske impulser sendes inn i kroppen gjennom ledninger plassert under navlen, på korsryggen, eller inne i endetarmen eller vagina. Pasienten kontrollerer tiden og intensiteten av disse elektriske impulser.

Når du skal ringe en profesjonell

Gjør en avtale for å se en lege hvis du urinerer mer enn vanlig eller føler en intens trang til å urinere. Hvis du har feber eller smerter eller ubehag, spesielt i bekken / blære området, penis eller pungen, bør du oppsøke lege snart.

Prognose

Det finnes ingen kur for interstitiell cystitt og prognosen er variabel. Mange pasienter opplever at symptomene kommer og går. Hos noen pasienter, symptomer fortsette å bli verre.