Ocomes

Er interstitiell cystitt forårsaker blæren smerte?

Interstitiell cystitt (IC) er en av de mer vanlige, men mindre kjente-årsaker til blæren smerte og urinering problemer. Mer enn 1,3 millioner mennesker har langsiktige blæren smerte, og åtte av ti av dem er kvinner. Likevel, hvis du ikke vet mye om IC, er du ikke alene. Denne sykdommen er akkurat begynt å få den oppmerksomheten den fortjener.

En diagnostisering av IC er basert på følgende faktorer:

  • Tilstedeværelse av smerter i og rundt blæren, vanligvis ledsaget av hyppige eller plutselige, sterke trang til å urinere

  • Fravær av annen sykdom som kan forklare symptomene.

Her er en nærmere titt på hvordan det føles å ha IC-og hva du kan gjøre for å føle seg bedre.

IC med et blikk

Hver person opplever IC litt annerledes, men følgende tre symptomer er typisk:

  1. Blære smerter kan variere fra mild til alvorlig, men det er mer enn vanlig ubehag av en full blære. Ofte letter smerter når du tisser og blir verre igjen som dine blæren påfyll da. Pain, trykk, eller ømhet kan også forekomme i bekkenområdet eller kjønnsorganene. For kvinner, kan dette føre til smerter under samleie. For menn, kan det føre til smerter under utløsning.

  2. Urin frekvens refererer til urinering åtte eller flere ganger om dagen. Noen mennesker med alvorlig IC urinere mye oftere enn det opp til 60 ganger om dagen-i et forsøk på å midlertidig lindre sine smerter. Jo mer tid du bruker på badet, jo vanskeligere blir det å få noe gjort hjemme eller på jobb, eller å ha et aktivt sosialt liv. Hyppig nighttime vannlating, kalt nokturi, kan også skape kaos med søvnen din.

  3. Urin haster refererer til plutselige, sterke trang til å urinere. Denne følelsen er normal hvis du downing mye væske eller ikke har vært i nærheten av et bad i timevis. Men når du har IC, kan du føle deg som om du må gå nå, selv når du har ikke mye urin å passere.

Ettersom tiden går

Symptomene på IC ofte blusse opp og deretter gå bort, bare for å dukke opp igjen senere. Hvis du følger nøye med, kan du legge merke til at enkelte ting har en tendens til å sette av dine fakkel-ups. Vanlige triggere inkluderer mat, allergier, stresset, og seksuell aktivitet. Noen kvinner merker at deres symptomer har en tendens til å bli verre i løpet av uken før menstruasjon.

IC kan starte ut med milde symptomer som ikke er for vanskelig å administrere. Forblir ubehandlet, kan imidlertid symptomene forverres med tiden. Som smerten blir mer intens og konstant, kan det ta en toll på din følelsesmessige velvære. Personer med IC er fem ganger mer sannsynlig å bli behandlet for emosjonelle lidelser enn de uten sykdommen.

Komme diagnostisert

Heldigvis trenger du ikke å bare leve med IC. Behandlings-og livsstilsendringer kan ofte bringe lettelse. Men først må du få en riktig diagnose.

En rekke andre sykdommer kan føre til symptomer som ligner på IC. Eksempler på dette er urinveisinfeksjoner, overaktiv blære, blærekreft, endometriose, nyrestein, og seksuelt overførbare infeksjoner. Før IC er diagnostisert, må disse sykdommene utelukkes. For å gjøre det, vil legen stille spørsmål om dine symptomer. Avhengig av situasjonen, kan ulike medisinske tester gjøres i tillegg.

Spor som antyder at du kanskje har IC inkluderer:

  • Blære smerter som blir verre når blæren fylles opp eller letter når du tisser

  • Blære smerter som blir verre når du spiser visse matvarer, for eksempel tomater, krydder, sjokolade, appelsinjuice, koffeinholdige drikker eller alkoholholdige drikkevarer

  • Fravær av bakterier i urinen og mangel på respons på antibiotika

Ring legen din dersom du mistenker at du kan ha IC. Når du vet hva du er oppe mot, kan du begynne å fokusere på å føle seg bedre igjen.