Ocomes

Er det en urinveisinfeksjon eller noe annet?

Smerten i bekken området forteller deg noe er definitivt galt. Du har også plutselige, sterke trang til å urinere, selv når du har ikke mye urin å passere. Og du finner deg selv å gå på do mye oftere enn vanlig.

Hva er det som skjer? Din første gjetning kan være en urinveisinfeksjon (UVI), og som ofte viser seg å være korrekt. Men i andre tilfeller kan du ha en smertefull blære sykdom som kalles interstitiell cystitt (IC). Her er hvordan du kan fortelle de to fra hverandre.

Liknende symptomer

Først sammenligne symptomene på UVI og IC.

Interstitiell cystitt:

  • Smerter i blæren eller bekkenregionen, noe som kan lette midlertidig når du tisser

  • Plutselige, sterke trang til å urinere

  • Urinerer oftere enn normalt

Urinveisinfeksjon:

  • En brennende følelse når du tisser og / eller smerter i nedre del av magen eller ryggen

  • Plutselige, sterke trang til å urinere

  • Urinerer oftere enn normalt

  • Skyet, mørk, blodig, eller Odd-luktende urin

  • Feber eller frysninger

Som du kan se, det er sterke likhetstrekk. For å gjøre saken enda mer forvirrende, er noen mennesker med UVI gjentatte infeksjoner-til tider, tre eller mer i året. I mellomtiden, noen mennesker med IC har symptomer som kommer og går i en serie av fakkel-ups og remisjoner. De to sykdomsmønstre kan se mye likt.

Infeksjon eller ikke?

Selv om tilbakevendende UVI og IC kan se like ut, de har forskjellige årsaker. En UVI er en infeksjon som vanligvis forårsaket av bakterier. I motsetning til dette er kronisk smerte IC et sykdom i blæren, som er diagnostisert bare dersom ingen tegn på infeksjon er funnet. Årsaken til IC er fremdeles usikker. Men noen leger tror at det kan være et resultat av mer generell betennelse i kroppen.

For å skille en uti fra IC, kan legen gjøre en urinprøve. Du kan bli bedt om å gi en urinprøve ved bruk av ren fangstmetode, som innebærer rengjøring av kjønnsorganer og deretter samle urin midtstrøms i en steril kopp. Eller urin kan bli samlet inn gjennom et kateter, en tynn slange som legen setter gjennom urinrøret (åpningen der urin er passert). Urinen blir så sjekket for bakterier og smitte-kampene celler-tegn på en infeksjon i urinveiene.

Behandlingene for UVI og IC varierer også. Antibiotika-medisiner som er rettet mot bakterier-er standard behandling for UVI. Antibiotika virker ikke mot IC, selv om en rekke andre medisinske behandlinger og endringer i livsstil kan være nyttig.

Poenget: Hvis det blir funnet bakterier i urinen din, og hvis symptomene blir bedre når du starter et antibiotikum, har du sannsynligvis en UTI. Hvis ikke, kan du ha IC. Jo før en riktig diagnose er gjort, jo raskere du og legen din kan finne den rette behandlingen for at "noe er galt" følelse.