Ocomes

Hvordan du kan redusere risikoen for tykktarmskreft

Jakten på svar sirkler tilbake til noen kjente anbefalinger.

Det er ingen garantier, selvfølgelig, men de fleste av oss kan redusere sjansene for å få tykktarmskreft på flere måter: ikke spis for mye rødt kjøtt, ikke får tung, mosjon, og for guds skyld, ikke røyker.

Starter på ca 50 år, regelmessig screening - er koloskopi økende grad foretrekkes - øker sjansene for å unngå kreft i tykktarmen og også til å overleve selv om du får det. Screening fungerer fordi tykktarmskreft er vanligvis en saktevoksende sykdom som starter med adenomatøse polypper, små, utstående vekster inne i tykktarmen som kan inneholde forstadier celler. Screening testene er utformet for å finne disse polypper så legene kan fjerne dem før de blir cancerous.

Grunnene til at vi procrastinate

Men faktum i saken er at de fleste av oss har en tendens til å sette av screeningtester, kanskje særlig slik de for tykktarmskreft. Fekal okkult blod test innebærer å samle avføringsprøver. Sigmoidoscopy og koloskopi krever renset ut kolon. Preparatet, som innebærer et kraftig avføringsmiddel og deretter mye tid på badet, kan være noe av en prøvelse. Mange sier at forberedelsene til prosedyren er mer ubehagelig enn selve inngrepet.

Såkalte virtuell koloskopi kan være mer attraktivt. Denne testen kan legen se tykktarmen fra utsiden med en CT-skanner i stedet for fra innsiden med et endoskop, så det er mindre invasiv og kan ikke føre til en utilsiktet perforasjon i tykktarmen, en one-in-a-tusen forekomst med vanlig koloskopi. Men for nå, krever det fortsatt en renset ut kolon, og det er fortsatt virtuelle bare hvis polypper ikke er funnet. Hvis de er, vil du trenger en vanlig koloskopi for å få dem fjernet. Dessuten virtuell koloskopi er fortsatt betraktet som eksperimentell og kan ikke dekkes av forsikringen.

Som for de andre formaninger - kutte ned på rødt kjøtt kan ikke være så vanskelig. Men gapet mellom ord og handling vevstoler spesielt stor når det kommer til vekt kontroll og mosjon.

Så vi trenger enklere, mer pålitelige måter å forebygge tykktarmskreft, som er den tredje vanligste kreftformen i Europa (omtrent 154 000 nye tilfeller i året) og de andre mest dødelige (52 000 dødsfall årlig).

Det er vanligvis ikke arvelig

Som med mange av de vanligste kreftformene, er noen tykktarmskreft tydelig forårsaket av arvelige genetiske mutasjoner som er gått ned fra generasjon til generasjon. Men det er en relativt sjelden begivenhet. Færre enn 5% av tilfellene er forårsaket av de to viktigste genetiske lidelser som har blitt identifisert så langt, familiær adenomatøs polypose og arvelig nonpolyposis tykktarmskreft.

En annen 25% av pasientene som faller inn i et grått felt. Sykdommen går i deres familier, så det ser ut til å være noen arvelig genetisk komponent, men mønsteret til hvem som rammes og som ikke tyder andre utløsende faktorer i tillegg.

Rundt 70% av tykktarmskreft kan ikke forklares ut fra familiehistorie eller en opplagt arvelig faktor. Leger noen ganger refererer til disse som "sporadiske" saker selv om de er de mest vanlige. I de fleste tilfeller, derfor har tykktarmskreft mer å gjøre med hva vi spiser, hvor mye vi trener, hvor mye vi veier, og en rekke andre faktorer.

Aspirin er for risikabelt

Den daglige, lavdose (81 - til 325-milligram) aspirin er en mulighet. Mange mennesker allerede tar aspirin for å redusere sin risiko for å ha en andre hjerteinfarkt eller slag - eller av å ha sitt første en hvis de faller inn i en høyrisikogruppe (en ikke-veldig-eksklusiv klubb som inkluderer mange menn over 40 og postmenopausale kvinner ). Aspirin synes også å ha kreft egenskaper. I lab og dyreforsøk, har det hindret den raske celledelingen som er assosiert med kreft. Og epidemiologiske studier viser at folk som tar aspirin er omtrent halvparten så stor sjanse for å få tykktarmskreft som de som ikke gjør det, selv om den beskyttende effekten ser ut til å dukke opp først etter 10 år eller mer med regelmessig inntak.

Når aspirin har blitt satt på prøve i randomiserte studier, har resultatene vært blandet - og forvirrende. En studie som inkluderte folk som tidligere hadde hatt en polypp funnet ut at å ta en 325-mg aspirin daglig reduserte risikoen for å få en polypp på nytt. Men en annen studie som sammenlignet ulike daglige doser (81 mg vs 325 mg) fant mindre beløp beskjedent beskyttende, men ikke større en.

I 2007 anbefalte US Preventive Services Task Force mot å ta aspirin - eller andre ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (Aleve, Motrin, andre) - for tykktarmskreft forebygging hvis din tykktarmskreft risikoen er gjennomsnittlig. Den kjente risikoen ved disse stoffene (intestinal blødning, nyreproblemer, og "blødende" slag) oppveier den mulige tykktarmskreft beskyttelse, ekspertene besluttet. Deres anbefaling tok ikke stilling til folk i en høyere risikokategori, for eksempel de som har hatt polypper oppdaget under en screening test.

Det er en nærmere samtale, men selv da bruk av aspirin er ikke rutinemessig anbefales. En del av tenkningen er at folk med høy risiko bør screenes oftere uansett, og at de ytterligere tester vil finne polypper på et tidlig, mindre farlig stadium.

Likevel, det er rom for å utøve litt skjønn. Hvis en person med høy risiko for tykktarmskreft er lav risiko for komplikasjoner fra aspirin - og ville ha nytte av å ta det av andre grunner (formodentlig hjerte) - så er det rimelig å i det minste vurdere aspirin for å redusere risikoen tykktarmskreft.

Syv tips om hva som vil og ikke vil redusere risikoen

En. Kutte ned på rødt og bearbeidet kjøtt. Studiene ikke linje opp perfekt, men mange poeng til økt risiko tykktarmskreft blant folk som spiser mye rødt (biff, lam, svin) og bearbeidet kjøtt (bacon, skinke, varm hunder, pølse, og så videre). Risikoen fra bearbeidet kjøtt kan være større enn det er fra rødt kjøtt. Hvorfor rødt kjøtt kan føre til tykktarmskreft er uklart. Noen studier tyder på at heme jern den inneholder fremmer celledeling og kreft vekst. Kylling synes ikke å øke risikoen tykktarmskreft, og en studie fant det kan også redusere risikoen.

2. Hold deg aktiv. Enten det er på eller utenfor jobben, synes fysisk aktivitet for å beskytte mot tykktarmskreft (men merkelig nok ikke mot endetarmskreft). Noen studier tyder på at du får enda mer beskyttelse hvis du trener kraftig. Men danske forskere rapporterte i 2006 at aktivitetsnivået var ikke så viktig som antall ulike aktiviteter folk deltar i.

Tre. Hold deg slank. Harvard studier identifisert en sammenheng mellom fedme og tykktarmskreft i 1995. Noen nyanser har kommet siden. Overvektige menn i alle aldre er i faresonen, men for kvinner, premenopausale mer enn postmenopausal fedme er faren. Å være overvektig (BMI på 25 til 29,9) øker risikoen, men bare halvparten så mye som å være overvektig (en BMI på 30 eller høyere). Visceralt fett, som akkumuleres i magen, og klamrer seg til abdominal organer, kan utgjøre mer en risiko enn fett under huden som utvider hofter, lår og rumpe.

4. Tilstrekkelig inntak av kalsium er bra nok for de fleste. Høy melk og kalsium forbruket har vært knyttet til lavere tykktarmskreft risiko i epidemiologiske studier. Og en viktig studie viste at hos personer som allerede hadde hatt en polypp fjernet, tar 3000 mg kalsium karbonat daglig (1200 mg kalsium) reduserte risikoen for tilbakefall med 20%. Men når daglig kalsium (1000 mg) og vitamin D (400 IE) tilskudd ble testet i landemerket Women Health Initiative studie, hadde de ingen effekt på tykktarmskreft priser. Noen undersøkelser tyder på at kalsium er beskyttende, men at daglig inntak over 1000 mg sannsynligvis ikke legge mye. Andre data tyder på at vi har betalt for mye oppmerksomhet til kalsium og at vitamin D er reell risiko redusering. Menn er uttrykkelig anbefalt av European Cancer Society for ikke å få for mye kalsium (1500 mg eller mer daglig) fordi store mengder kan øke prostatakreft risiko. Den nederste linjen: Folk som har hatt polypper bør snakke med sin lege om å ta et kalsiumtilskudd. Høye nivåer av inntak av kalsium har vist seg å redusere risikoen for å få flere polypper. Men andre kan få kalsium de trenger ved å spise en balansert diett som inneholder nonfat meieriprodukter og frukt og grønnsaker.

5. Ingenting spesielt med fiber. Legge opp på fiber en gang var tenkt å være vår beste forsvar mot tykktarmskreft. Ikke mer. I kliniske studier, har fiber ikke jobbet for å redusere tilbakevendende polypper, og den epidemiologiske bevis for at det beskytter mot førstegangs polypper er ujevn. (Dietter høy i fiber synes å redusere risikoen for hjertesykdom og diabetes, men så ikke glemme det helt). Hele korn er en god kilde til kostfiber, men har andre ingredienser i tillegg. Resultater fra en National Institutes of Health-AARP studie publisert i 2007 viste at hele korn forbruk, men ikke fiber spesifikt, var assosiert med en beskjeden reduksjon i risiko tykktarmskreft.

6. Hormonbehandling er ikke verdt de andre risikoer. Hvis tykktarmskreft var den eneste helse bekymring, kan mange kvinner vurdere å ta hormoner for å hindre det. I Women Health Initiative studie, postmenopausale kvinner som tok en østrogen-gestagen kombinasjon senket sin risiko for tykktarmskreft med 44%. Men hormonbehandling har andre risikoer forbundet med det (inkludert brystkreft og hjertesykdom, avhengig av når det er tatt i forhold til overgangsalderen ), så det er ikke anbefalt for tykktarmskreft forebygging.

7. Få vist. Antallet mennesker dør hvert år av tykktarmskreft har vært fallende. Behandling har bedret seg, slik at folk med sykdommen lever lenger. Men screening, slik at kreft er fanget tidligere, har spilt en rolle. The European Cancer Society anbefaler at folk på gjennomsnittlig risiko får sin første screeningtest ved 50 år. Delvis fordi det innebærer inspeksjon av hele tykktarmen, den koloskopi har blitt stadig mer populært. Hvor ofte screening-tester må utføres, avhenger naturligvis av om noe mistenkelig er funnet. En lav-risiko pasienter (ingen eller ubetydelige polypper) trenger ikke få en annen koloskopi i 10 år. En høy-risiko pasient kan være planlagt for en test hvert tredje år - og enda oftere enn det, avhengig av familiens historie og andre faktorer.

Folsyre vakler

En annen kandidat for tykktarmskreft forebygging-in-a-pillen har vært folsyre, den syntetiske formen av folat, som finnes naturlig i grønne grønnsaker og andre matvarer. En av B-vitaminer, bærer folsyre flere hatter, alle av dem viktig. Det er viktig for utviklingen av røde blodceller, og dermed forebygge anemi. I Europa og flere andre land, er mel og korn beriket med folsyre fordi det hindrer ryggmargsbrokk og andre medfødte misdannelser som påvirker ryggmargen. Sammen med andre B-vitaminer, folinsyre har blitt testet som en måte å redusere risikoen for hjerteanfall og slag, og resultatene er blandet. Det har også blitt testet som behandling for depresjon.

På toppen av alle disse andre legitimasjon, ser folsyre ganske bra som en anticancer agent. Det er avgjørende for etableringen av DNA, molekylet som genene er laget av, så hvis folic acid er mangelvare, kan avvik i DNA som kan gi opphav til kreftfremkallende mutasjoner utvikler. Bevis fra dyrestudier antyder kreft beskyttelse mot folsyre, og epidemiologer har funnet en sammenheng mellom lav folsyre inntak og tykktarmskreft, spesielt hos personer som drikker alkohol (det samme gjelder for brystkreft ).

Med alt dette gode nyheter om folsyre rullende inn, etterforskerne gjennomfører studie som sammenlignet aspirin doser besluttet å legge folsyre til sin studie. Men deres rapport i 6. juni 2007 utgaven av Journal of European Medical Association (JAMA) var ikke av det gode-nyheter variasjon. Studien frivillige som tok folsyre piller (1000 mikrogram daglig) var mer, ikke mindre, sannsynligvis for å få tilbakevendende polypper enn de frivillige som tok en placebo pille. Videre var store polypper mer vanlig i folsyre gruppen og, generelt sett, store polypper er mer sannsynlig å utvikle seg til kreft enn små.

Forskerne rapporterte også at folsyre gruppen hadde mer av andre typer kreft, spesielt prostatakreft (24 tilfeller i folsyre gruppen vs ni i placebogruppen).

Kort tid etter disse resultatene dukket opp i JAMA, rapporterte Tufts University forskere i en kreftepidemiologi tidsskrift som tykktarm kreft priser i Europa og Canada begynte å gå opp etter folsyre tilskudd begynte i de to landene på slutten av 1990-tallet. Selv om økningen kan meget vel være et resultat av flere mennesker får screenet for tykktarmskreft, de Tufts forskerne hevdet at økningen i våre folsyre inntak takket være tilskudd kan også være å klandre.

Så hva er det som skjer? Har folsyre bli med den stadig voksende listen av vitaminer og mineraler (vitamin A, vitamin E, kanskje selen) som går fra å være sunn til skadelig når det tas i store mengder i pilleform? Ingen vet helt sikkert. Faktisk, de Tufts forskerne gikk ut av deres måte å understreke at deres funn var mat for tanken, og langt fra avgjørende. Likevel, spekulerte de at kanskje overskuddet folsyre i våre dietter overvelder systemer i tarmen som metabolize vitamin. Andre har teoretisert at folsyre i visse mengder kan hindre tykktarm kreft fra forming, men i store mengder kan "mate" små, mikroskopiske kreft hvis de allerede er der.