Ocomes

Nyresvikt

Nyresvikt fakta

Nyre, eller nyre, refererer svikt til midlertidig eller permanent skade på nyrene som resulterer i tap av normal nyrefunksjon. Lær mer om nyresvikt ›

Coping med nyresvikt

Å ha nyresvikt betyr mange endringer i livet ditt. Det kan føles som for mye å takle til tider, men du kan lære å takle disse følelsene og føler bedre om behandlingen din og deg selv. Lære så mye du kan om nyresvikt er et godt sted å begynne.

Å leve med en medisinsk sykdom som nyresvikt kan være veldig stressende. Det er vanlig til tider å føle:

  • Sint og frustrert over å måtte være avhengig av andre.

  • Forvirret om alle instruksjonene du har fått.

  • Bekymret ting går galt med behandlingen.

  • Håpløs og deprimert om fremtiden din.

  • Misfornøyd med kroppen din. Ikke holde disse følelsene for deg selv. Snakk med din helseteam og dine kjære. De kan vite måter å hjelpe.

Lær mer om klimaendringer med nyresvikt ›

Nyretransplantasjon

En nyretransplantasjon er en kirurgisk prosedyre utført for å erstatte en syk nyre med en frisk nyre fra en annen person. Nyrene kan komme fra en syk donor eller fra en levende giver. Familiemedlemmer eller personer som ikke er relatert, men gjør en god kamp kan være i stand til å donere en av sine nyrer. Denne typen transplantasjon kalles en levende transplantasjon. Personer som donerer en nyre kan leve et sunt liv med den gjenværende nyre.

En person som mottar en transplantasjon mottar vanligvis bare én nyre, men i sjeldne tilfeller, kan han eller hun få to nyrer fra en avdød donor. I de fleste tilfeller blir den syke nyrer igjen på plass under transplantasjon prosedyre. Den transplanterte nyre er implantert i den nedre del av magen på forsiden av kroppen.

Lær mer om nyretransplantasjon ›

Terminal nyresykdom (ESRD)

Nyresvikt refererer til midlertidig eller permanent skade på nyrene som resulterer i tap av normal nyrefunksjon. Det er to forskjellige typer av nyresvikt - akutte og kroniske. Akutt nyresvikt har en brå debut og er potensielt reversibel. Kronisk nyresvikt utvikler seg langsomt over minst tre måneder, og kan føre til permanent nyresvikt. Årsakene, symptomer, behandling og utfall av akutt og kronisk er forskjellige.

Sykdommer som kan føre til akutt eller kronisk nyresvikt, kan omfatte, men er ikke begrenset til, følgende:

Akutt nyresvikt

Kronisk nyresvikt

Hjerteinfarkt. Et hjerteinfarkt kan tidvis føre til midlertidig nyresvikt.

Lær mer om terminal nyresykdom ›

Diabetisk nefropati (nyresykdom)

Nefropati er forringelse av nyrene. Den siste fasen av nefropati kalles end-stage renal sykdom, eller ESRD.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), er diabetes den vanligste årsaken til ESRD, med om lag 44 prosent av alle nye tilfeller av nyresvikt i 2008. I 2011, om lag 25,8 millioner mennesker i USA har diabetes, og mer enn 202 290 personer med ESRD på grunn av diabetes var enten på kronisk nyredialyse eller hatt en nyretransplantasjon. Både type 1 og type 2 diabetes kan føre til diabetisk nefropati, selv om type 1 er mer sannsynlig til å føre til ESRD.

Lær mer om diabetisk nefropati ›