Ocomes

Livmorkreft

Livmorkreft fakta

Livmor (livmor) kreft oppstår når unormale, kreftceller dannes i livmoren. Livmoren, også kalt livmoren, er et hult, pæreformet organ lokalisert i en kvinnes nedre del av magen, mellom blæren og endetarmen. Lær mer om livmorkreft ›

Symptomer: blødning etter sex

Blødning etter sex er en sykdom der det er noen form for lys til alvorlig blødning fra skjeden etter vaginal samleie. Blødning etter kjønn, også kjent som blødning etter samleie, kan skyldes en rekke sykdommer eller sykdommer som omfatter:

  • Unormal vekst (for eksempel polypper eller fibroider) i livmorhalsen, eller i livmoren

  • Unormale celler av cervix (muligens forstadier celler)

  • Infeksjon eller betennelse i skjeden, livmoren eller livmorhalsen

  • Malignitet (kreft)

  • Trauma til vagina eller cervix

Blødning etter sex er ikke normalt. Men mange underliggende årsaker til blødning etter sex, som tørrhet i skjeden og celleforandringer, er veldig behandles hvis raskt diagnostisert og behandlet. Behandling av blødning etter at sex varierer, og er skreddersydd for det enkelte tilfellet den underliggende årsak, alvorligheten av symptomene, og tilstedeværelsen av noen komplikasjoner.

Lær mer om symptomene på livmorkreft ›

Typer behandling for livmorkreft

Behandling for livmorkreft er enten lokalt eller systemisk. Lokale behandlinger fjerne, ødelegge, eller kontrollere kreftceller i et bestemt område. Kirurgi og stråling er lokale behandlinger.

Systemiske behandlinger ødelegge eller kontrollere kreft celler i hele kroppen. Kjemoterapi og hormonbehandling er systemiske behandlinger.

Du kan ha bare én behandling. Eller du kan ha en kombinasjon av behandlinger. De generelle typer behandling for livmorkreft og livmorkreft er de samme. Sine mål, orden og intensitet kan endre seg basert på den spesifikke type og stadium av kreft du har.

Kirurgi og strålebehandling er to lokale behandlinger for livmorkreft. De arbeider for å enten fjerne eller utrydde svulsten fra livmoren:

Lær mer om behandling av livmorkreft ›

Å leve med: livmorkreft

Det er virkelig ingen måte å vite sikkert om du kommer til å få livmorkreft. Visse faktorer kan gjøre deg mer sannsynlig å få denne kreftformen enn en annen kvinne. Dette er dine risikofaktorer. Men bare fordi du har en eller flere risikofaktorer betyr ikke nødvendigvis at du vil få livmorkreft. Faktisk, kan du ha alle de risikofaktorer og likevel ikke få det. Eller du kan ha noen kjente risikofaktorer og likevel få det.

De fleste av de risikoer knyttet til livmorkreft kommer av for mye eksponering på hormonet østrogen. Østrogen og progesteron er de to hovedtyper av kvinnelige hormoner. Balansen mellom disse to hormonene i livmoren endres hver måned i løpet av menstruasjonssyklusen. Disse to hormonene må være i den rette balansen for livmoren å være sunn.

Lær mer om å leve med livmorkreft ›