Ocomes

Irritabel tarm syndrom (IBS)

Irritabel tarm syndrom fakta

Irritabel tarm-syndrom er en vanlig tarmlidelse som fører til kramper, gassiness, oppblåsthet og endringer i avføringsvaner. Lær mer om irritabel tarm syndrom ›

Irritabel tarm syndrom (IBS)

IBS kalles en funksjonell lidelse fordi det er ingen tegn til sykdom når tarmen undersøkes. Fordi leger har ikke vært i stand til å finne en organisk årsak, IBS ofte har vært antatt å være forårsaket av følelsesmessige konflikter eller stress. Mens stress kan forverre IBS symptomer, tyder forskning på at andre faktorer også er viktige.

Lær mer om ibs ›

En nærmere titt på irritabel tarm syndrom

Irritabel tarm syndrom (IBS) er ikke en sykdom, det er en lidelse som forstyrrer den normale funksjon av tykktarmen (colon) og er preget av kramper, magesmerter, oppblåsthet, forstoppelse og diaré. I det siste har det blitt kalt kolitt, slimete kolitt, spastisk colon eller spastisk tarm. IBS innebærer hvordan musklene i tarmen fungerer og hvordan smerten oppleves i tarmen, men ikke permanent skade på tykktarmen, og ikke fører til blødning eller en alvorlig sykdom som kreft eller inflammatoriske tarmsykdommer (Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt). De fleste mennesker kan kontrollere sine symptomer med kosthold, stress og medisiner. Men for noen mennesker, kan IBS forstyrre arbeidet, sosiale arrangementer eller reiser.

Lær mer om denne lidelsen ›

Ideer for å hjelpe fiber-opp din diett

Tygg på denne: Hvis du er som mange mennesker, du er fiber-utfordret. De fleste mennesker spiser bare 15 gram fiber daglig i stedet for de anbefalte 20 gram til 35 gram, ifølge National Cancer Institute. De USDA 2005 retningslinjer anbefaler 14 gram fiber for hver 1000 kalorier i kostholdet.

Lære flere måter til fiber opp din diett ›

Irritabel tarm syndrom (IBS): spørsmål å spørre legen din

  1. Hva er IBS? Hvordan oppstår den?

  2. Hvilke sykdommer kan etterligne IBS?

  3. Finnes det effektive måtene å redusere stress? Kan yoga eller meditasjon hjelpe?

  4. Hva slags kosthold hjelper med IBS symptomer? Hva slags matvarer eller stoffer bør jeg unngå?

Lær mer om spørsmål å spørre legen din om ibs ›

Irritabel tarm syndrom hos barn

Irritabel tarm-syndrom er en av de manifestasjoner av funksjonelle magesmerter. Funksjonell betyr at det ikke er noen organisk sykdom. Funksjonell buksmerter beskriver en konstellasjon av symptomer som et resultat av intestinale motilitetsforstyrrelser. Symptomer kan omfatte:

  • flatulens

  • oppblåsthet

  • diaré

  • forstoppelse

Lær mer om IBS hos barn ›

Når barnet ditt har irritabel bolle syndrom

Irritabel tarm-syndrom (IBS) er en vanlig sykdom hos barn. Det påvirker barnets fordøyelseskanalen, der maten blir brutt ned for å gi barnet ditt energi og hjelpe ham vokse. IBS forårsaker irritasjon av tykktarmen (colon). Dette er hvor vann suges fra avfallet før den går ut av kroppen. IBS kan komme og gå, men det er ting du kan gjøre for å hjelpe barnet ditt føle seg bedre.

Lær hva du skal gjøre når barnet ditt har ibs ›