Ocomes

Koroidal melanom

Hva er det?

Koroidal melanom er en kreft som påvirker en del av øyet. Det utvikler seg i årehinnen, svamp-lignende membran på baksiden av øyet mellom sklera (det hvite i øyet) og netthinnen. (Netthinnen er det lysfølsomme struktur på baksiden av øyet. Det sender visuell informasjon til hjernen.) Den choroid er rikt på blodkarene og tilfører næringsstoffer til netthinnen.

Over tid, mange koroidal melanomer forstørre og føre til at netthinnen til å løsne. Dette kan føre til synstap. Tumorene kan også spre seg (metastasere) til andre deler av kroppen. Leveren er det vanligste stedet for metastasering. Hvis det sprer seg, kan dette kreft være dødelig.

Selv koroidal melanom er sjelden, er det den vanligste øye kreft hos voksne. Det oppstår vanligvis i folk som er middelaldrende eller eldre.

Melanomer vanligvis forekomme i huden. Men de kan også utvikle seg på steder der visse celler inneholder pigmentet melanin. Den choroid er et slikt eksempel.

Symptomer

Dette kreft ofte ikke forårsaker noen symptomer i en tidlig fase. Svulsten kan vokse i noen tid før problemet blir merkbar. Når symptomer oppstår, de inkluderer

  • å ha uskarpt syn

  • seeing flekker

  • se blinkende lys

  • ha alvorlige smerter i øyet.

Å ha disse symptomene betyr ikke at du har koroidal melanom. Disse symptomene kan være forårsaket av andre sykdommer som er mer vanlig-og noncancerous. Faktisk, ser flekker og blinkende lys er vanlig og som regel ikke er relatert til koroidal melanom.

Diagnose

De fleste tilfeller av koroidal melanom oppdages under en rutinemessig, dilatert øye eksamen. I løpet av denne eksamen, en øyespesialist (øyelege) utvider elevene å undersøke baksiden av øyet. Mesteparten av tiden, er ingen andre tester som trengs. Men spesialiserte tester kan bekrefte diagnosen. Disse testene inkluderer

  • ultralyd. En liten sonde plasseres på øyet retning lydbølger mot tumoren. En maskin registrerer mønstre bølgene gjør som de spretter av svulsten.

  • fluoresceinangiografi. En fluoriserende fargestoff injiseres i en arm venen. En rask sekvens av bilder blir tatt gjennom pupillen som fargestoff passerer gjennom venene i den bakre del av øyet.

Etter en koroidal melanom har blitt diagnostisert, kan en MR (magnetisk resonans imaging) skanning bestilles. Dette kan hjelpe leger vurdere tumor egenskaper videre.

Forventet varighet

Når den utvikler seg, holder koroidal melanom vanligvis vokser til den er behandlet. Behandling anbefales dersom svulsten er sannsynlig å forstørre, føre til synstap, eller spre seg til andre organer.

Forebygging

Fordi årsakene til koroidal melanom er ikke godt forstått, er det ingen kjent måte å hindre at den.

Behandling

Styring og behandling av koroidal melanom avhenger av tumor størrelse. Dersom svulsten er liten, kan det ganske enkelt bli overvåket. Hvis det vokser, vil behandlingen starte.

Mellomstore og store koroidal melanomer vanligvis behandles med stråling eller kirurgi. Strålebehandling kan gis på forskjellige måter. Lokal stråling blir levert via en liten metall, tallerken-formet enhet som inneholder radioaktivt jod. Anordningen er sydd til sklera slik at strålingen kan målrettes mot svulst presist. I enkelte institusjoner, kan ekstern stråle strålebehandling brukes. Bjelker av stråling rettet mot tumor fra utsiden av kroppen.

I noen tilfeller har øyet som skal fjernes. Dette kalles enucleation. De fleste øyeleger anbefaler å fjerne øyet hvis koroidal melanom er stor. Etter at øyet er fjernet, er en protese øye plassert i stikkontakten. Kosmetisk, kan det falske øyet ser nesten ekte. Imidlertid, er det ofte ikke beveger seg, så vel som en naturlig øyet.

Hvis du blir behandlet for koroidal melanom, vil du trenger for å bli overvåket for resten av livet ditt. Dette hjelper legene fastslå om kreften har spredt seg til andre deler av kroppen.

Legene er uenige om koroidal melanom bør behandles hvis den allerede har spredt når det er diagnostisert. Det er lite bevis for at stråling eller kirurgi for å fjerne øyet påvirker utfallet i disse sakene. Forskerne studerer om kjemoterapi gitt etter at øyet er fjernet kan redusere risikoen for å dø av metastatisk koroidal melanom.

Når du skal ringe en profesjonell

Få en fullstendig øye eksamen hvis du opplever synsendringer. Ring legen din med en gang hvis du har uskarpt syn, ser flekker eller blinkende lys, har alvorlige smerter i øyet, eller oppleve noe tap av synet. Du kan trenge umiddelbar behandling, enten på legens kontor eller i en nødsituasjon.

Prognose

Utsiktene avhenger av størrelsen på svulsten når det er diagnostisert. Prognosen er bedre hvis kreften er inneholdt i øyet og har ikke spre seg til andre deler av kroppen.

Ytterligere informasjon

National Eye Institute
2020 Vision Place
Bethesda, MD 20892-3655
Telefon: 301-496-5248
http://www.nei.nih.gov/

National Cancer Institute (NCI)
Offentlige Forespørsler Besøks
6116 Konsern Blvd.
Room 3036A
Bethesda, MD 20892-8322
Toll-Free: 800-422-6237
http://www.nci.nih.gov/