Ocomes

Oversikt eksem

Eksem, også kalt atopisk dermatitt, er en arvelig og kronisk hudsykdom som fører til at huden til å klø, bli rød, og flake.

Eksem er veldig vanlig. Mer enn 15 millioner europeiske voksne og barn har eksem.

The Academy of Dermatology anslår at minst 20 prosent av spedbarn og barn opplever symptomer på eksem. Av barn som har eksem, vil de fleste viser tegn til eksem i det første året av livet, og 90 prosent vil vise tegn til eksem i løpet av de første fem årene.

Risikofaktorer

Eksem rammer hovedsakelig spedbarn eller svært små barn. De fleste barn vokser eksem, men i noen tilfeller kan det gjenta seg i tenårene eller i voksen alder. Det blir da kronisk eksem.

Dersom en eller begge foreldre hadde eksem, er det en god sjanse for barnet deres vil, også. Barn er også mer sannsynlig å ha eksem når det er astma, allergi, høysnue, eller en matallergi i familien. Forskning har også funnet en mulig sammenheng mellom eksponering for antibiotika som spedbarn, og en økt risiko for eksem og astma i barndommen.

Årsaker

Forskerne vet ikke den eksakte årsaken, men mange faktorer kan gjøre eksem verre, herunder miljø irritanter og allergi. Sykdommen har en tendens til å blusse opp under perioder med stress, når temperaturen er meget høy eller lav, når pasienten har en bakteriell infeksjon, eller når huden blir irritert av tekstiler eller vaskemidler.

Fordelingen av eksem kan endre seg med alderen. Hos spedbarn og små barn, er eksem vanligvis plassert på forsiden, utsiden av albuene, og på knærne. Hos eldre barn og voksne, har en tendens til eksem å være på hender og føtter, armer, og på baksiden av knærne.

Symptomer

Barn med eksem er mer utsatt for hudinfeksjon. Deres skrape kan spre bakterier eller virus i de områdene av utslett. Symptomene på eksem kan ligne andre hudsykdommer, så det er viktig å alltid oppsøke lege for en diagnose.

Diagnose

I tillegg til en fullstendig sykehistorie og fysisk undersøkelse, kan blodprøver utføres for å diagnostisere eksem. En lege vil også se på pasientens familiehistorie og personlig historie med allergi og astma. Barn født av en mor som har allergiske sykdommer er mer utsatt for eksem.

Behandling

Det finnes ingen kur for eksem. Målene for behandlingen er å redusere kløe og betennelse i huden, fukte huden, og hindre smitte. Noen felles anbefalinger for å håndtere sykdommen inkluderer å unngå kontakt med irriterende stoffer, ikke bruker harde såpe, og ta korte bad eller dusjer med lunkent vann. I alvorlige tilfeller kan en lege også foreskrive medisiner, for eksempel antihistaminer, steroid kremer, eller oral antibiotika.