Ocomes

Diabetisk nevropati

Diabetisk nevropati fakta

Personer med diabetes kan utvikle nerveproblemer når som helst, men signifikant klinisk nevropati kan utvikle seg innenfor de første 10 årene etter å ha mottatt en diabetes diagnose. Lær mer om diabetisk nevropati ›

Ikke la nerve smerte holde deg på sidelinjen

Regelmessig mosjon er viktig for å kontrollere din diabetes. Det endrer ikke bare fordi du har nevropati eller nerveskader forårsaket av høyt blodsukker. Men du kan ha for å ta spesielle forholdsregler for å være med i spillet.

Fysisk aktivitet holder vekten og kolesterolet nede. Det hjelper også blodsukkeret holde i sjakk. Din nerveskader er mindre sannsynlighet for å utvikle seg når disse faktorene er i kontroll.

Når du har diabetes og nevropati, vil sjansene for å falle er høyere enn normalt. Men øvelser som forbedrer din styrke og balanse kan motvirke denne risikoen. Hva mer er, regelmessig fysisk aktivitet:

 • Reduserer risikoen for hjertesykdom

 • Hjelper deg å opprettholde din evne til å gjøre dagligdagse oppgaver

 • Forebygger og bidrar til å administrere andre diabeteskomplikasjoner, inkludert nyre og øyeproblemer

Lær mer om nerve smerte ›

Unn føttene til høyre når du har diabetes

Du har nettopp fått en diagnose av type 2 diabetes. Det er mange ting som kommer til tankene: Hva kan jeg gjøre for å holde meg frisk? Hvilken diett må jeg følge? Hvordan kan jeg sjekke blodsukkeret mitt? Men det er et annet spørsmål du bør snakke med legen din om - hvordan du kan beskytte føttene.

Hvis du har diabetes, har du blodsukkernivået som er for høyt. Over tid kan dette skade nerver og blodkar i kroppen din. Skadede blodkar bety føttene ikke får nok oksygen eller blod. Med nerveskade, kan du oppleve brennende smerte eller tap av følelse i føttene dine. Det er derfor en liten blemme kan slå inn i et stort problem i form av et sår.

Arbeide med din diabetes helsevesenet team

Hvis du har diabetes, har du rikelig med selskap. Antallet voksne diagnosen diabetes øker daglig. Du bør også være å holde selskap med en rekke helsepersonell, fra din primære omsorg lege til din tannlege, øyelege, og fot lege.

Diabetes påvirker kroppen på mange komplekse måter, og å ha et team for å holde deg så sunn og vital som mulig, så lenge det er mulig, er nøkkelen.

Men uansett hvor mye du er avhengig av helsepersonell, du har også en viktig rolle som teamleder.

"Du trenger å være ansvarlig for din egen helse," sier Karmeen Kulkarni, MS, RD, CDE, fra European Diabetes Association (ADA). "Hvis du er investert i pleie-overvåking det, holde styr på avtaler og oppfølgingsbesøk og engasjere seg i en sunn livsstil-du vil føle seg bedre. Det vil gjøre en stor forskjell i livet ditt."

Lær mer om diabetisk nevropati ›

Kliniske komplikasjoner av diabetes

Kliniske komplikasjoner forbundet med diabetes kan omfatte følgende:

 • Kardiovaskulær sykdom. Kardiovaskulær sykdom, i mange tilfeller, er forårsaket av aterosklerose, en overskytende oppbygning av plaque på innerveggen av et stort blodkar, noe som begrenser strømningen av blod. Hjertesykdom er den ledende årsaken til diabetesrelaterte dødsfall. Hjertesykdom og hjerneslag er to til fire ganger mer vanlig hos personer med diabetes.

 • Hypertensjon. Høyt blodtrykk rammer så mange som to av tre personer som har diabetes.

 • Tannsykdom. Periodontitt (tannkjøtt) sykdom forekommer hyppigere hos personer med diabetes.

 • Retinopati eller glaukom (øyesykdom eller blindhet). Blindhet på grunn av diabetisk retinopati er en viktigere årsak til synshemming i yngre elle mennesker enn i eldre-onset mennesker. Hanner med yngre-utbruddet diabetes generelt utvikle retinopati raskere enn kvinner med yngre-angrep diabetes. Diabetes er den ledende årsaken til nye tilfeller av blindhet blant voksne i alderen mellom 20 og 74.

 • Nyresykdom (nyre / urinveissykdom). Diabetes er den ledende årsaken til end-stage renal disease (ESRD), en sykdom der pasienten krever dialyse eller nyretransplantasjon for å leve.

 • Neuropati (nervesykdom). Omtrent 60 til 70 prosent av personer med diabetes har milde til alvorlige former for diabetisk nerveskade. Alvorlige tilfeller av diabetisk nervesykdom er det viktig medvirkende årsak til nedre-ekstremitetene amputasjoner.

 • Amputasjon. Mer enn 60 prosent av ikke-traumatiske underekstremitets amputasjoner i USA forekommer blant personer med diabetes.

 • Diabetisk ketoacidose (DKA). DKA er en av de mest alvorlige utfall av dårlig kontrollert diabetes, og først og fremst forekommer hos personer med type 1 diabetes. DKA er preget av høyt blodsukker sammen med ketoner i urinen.

Lær mer om komplikasjoner av diabetes ›

Diabetisk nevropati

Diabetisk neuropati, en nervesykdom, er en komplikasjon av diabetes som kan føre til problemer i hele kroppen.

Personer med diabetes kan utvikle nerveproblemer når som helst, men signifikant klinisk nevropati kan utvikle seg innenfor de første 10 årene etter å ha mottatt en diabetes diagnose. Risikoen for å utvikle nevropati øker jo lenger man har diabetes. Omtrent halvparten av personer med diabetes har noen form for neuropathy.

Selv om den eksakte årsakene til diabetisk nevropati er ukjent, kan flere faktorer bidra til uorden, inkludert følgende:

 • høyt blodsukker
  Høyt blodsukker fører til kjemiske endringer i nerver og svekker nervene evne til å overføre signaler. Det har også potensial til å skade blodårene som frakter oksygen og næringsstoffer til nerver.

 • nedarvede faktorer
  Det er noen genetiske egenskaper som kan gjøre noen mennesker mer utsatt for nervesykdom enn andre.

Lær mer om diabetisk nevropati ›