Ocomes

Diabetiske nevropatier

Hva er det?

Diabetiske nevropatier inkluderer flere nerve lidelser som påvirker mennesker med diabetes.

 • Perifer neuropati. Dette er den vanligste typen av diabetisk nevropati, påvirker de lengste nerver i kroppen din. Disse nervene er en del av det perifere nervesystemet, nettverket av nerver som bærer signaler fra hjernen og ryggmargen til resten av kroppen din og tilbake. De vanligste symptomene på perifer neuropati nummenhet eller smerter i føttene og leggene.

 • Autonom nevropati. Denne nevropati skader viktige samlinger av nerver som styrer dine ubevisste kroppsfunksjoner. Det spesielt kan påvirke fordøyelse, sirkulasjon og din seksuelle funksjon.

 • Lokaliserte nerve feil (focal nevropati). En nerve som styrer en enkelt muskel kan miste sin funksjon. Eksempler på problemer som dette kan forårsake er øyebevegelser problemer med dobbelt syn og hengende av kinnet på den ene side av hodet (vanligvis kjent som ansiktslammelse). En eller flere individuelle nerve feil noen ganger kalles mononeuritis multiplex.

Diabetiske nevropatier forekommer i både type 1 og type 2 diabetes, og de er mest vanlig hos mennesker hvor blodsukker (blod sukker) nivåer har ikke blitt godt kontrollert. Selv om de ulike formene for diabetisk nevropati kan forekomme hos personer som har hatt diabetes for en kort tid, er de mest sannsynlig til å påvirke dem som har hatt sykdommen i mer enn et tiår, og de er mer vanlig hos personer eldre enn 40 år. Diabetikere som røyker er spesielt utsatt.

Det er flere forandringer i nerver som kombineres for å gi en diabetisk nevropati. Når nervecellene er omgitt av en høy konsentrasjon av blodglukose, de må justere sin interne sukkerinnhold til å være i balanse med omgivelsene, eller de ville miste vann gjennom deres cellemembraner. For å justere til høyt blodsukker, nerveceller produserer og lagre sukker sorbitol. Sorbitol kan gradvis skade nerveceller. Skade på blodkar bidrar også til diabetisk nevropati, fordi nervene ikke kan få nok oksygen og næring.

Symptomer

Mer enn halvparten av alle personer med diabetes har utviklet noen form for nevropati av den tiden de har hatt diabetes i 25 år. Symptomene er avhengig av den spesifikke type av neuropati.

Perifer neuropati. Denne formen for nevropati forårsaker symptomer i beina, spesielt leggene og føttene. Symptomer kan inkludere nummenhet, prikking, skarp eller brennende smerte, kramper, overfølsomhet for berøring, og problemer i balanse eller koordinasjon. Dersom føttene er nummen, kan du ikke være klar når skoene ikke passer ordentlig, og dette kan føre til dannelse av en callus. Hard hud er alvorlige problemer for personer med diabetes, fordi disse fortykket hud områder kan bryte ned over tid og endre til et åpent sår (sår) som kan bli smittet.

Autonom nevropati. Symptomene på autonom nevropati er varierte, avhengig av hvilken av de automatiske kroppsfunksjoner har mistet sin normale nerve kontroll. Noen av følgende problemer kan oppstå:

 • Ufullstendig tømming av urinblæren. Dette kan føre til at du tisser oftere, også om natten. Urinveisinfeksjoner kan være et problem, og så kan tap av blærekontroll.

 • Seksuell funksjon problemer. Problemer med ereksjon, utløsning og libido (sexlyst) er vanlig.

 • Mage-og tarmproblemer. Slow tømming av magesekken, som kalles gastroparese, kan føre til kvalme, oppkast og oppblåsthet. Den normale rytmisk klemming av de små og store tarmen som er kjent som peristaltikk kan være treg eller uregelmessig, forårsaker forstoppelse eller diaré. Svelging kan bli vanskelig, og tap av kontroll over avføring er mulig.

 • Svimmelhet når du står. Normalt tannhjul hjertet ditt opp til å pumpe litt fortere og hardere når du står opp, fordi det er pumping mot tyngdekraften til å flytte blod fra tærne til overkroppen din. Arteriene bidra til å holde blodtrykket stabilt ved å justere klemme av sine muskuløse vegger. Både hjertet og blodårene er avhengige av nervesignaler til å vite når man skal gjøre disse justeringene. Disse signalene kan mislykkes i diabetes, slik at du med lavt blodtrykk når du står. Lavt blodtrykk som oppstår når du står også kalles ortostatisk hypotensjon og er en vanlig årsak til svimmelhet eller besvimelse hos personer med diabetes.

 • Endringer i det beløpet som du svetter. Manglende evne til å svette kan føre til tørre og cracking føtter, som kan tillate soppinfeksjoner å utvikle oftere. Dreven svetting eller serieopptak med svetting kan også forekomme.

Fokal nevropati. Vanlige symptomer er dobbeltsyn, hengende i kinnet på den ene side av hodet (vanligvis kjent som ansiktslammelse), problemer med tale og dobbeltsyn. Focal nevropati kan også forårsake en plutselig svakhet i ankelen, kalt droppfot. Skade på en nerve som kommer i ryggmargen kalles radiculopathy, noe som kan føre til smerter i brystet, magen, rygg eller bekken eller i forsiden av låret.

Diagnose

Legen kan vanligvis diagnostisere diabetisk nevropati basert på din medisinske historie, symptomer og resultatene av en fysisk undersøkelse. Når det er nødvendig, mer spesialiserte tester kan bli utført, for eksempel:

 • Nerveledningsstudier for å sjekke om nerveimpulser i armer og ben er normale, og en test som heter elektromyografi å se hvor godt arm og beinmuskulaturen beveger seg i respons til nervesignaler. Disse to testene vanligvis er gjort sammen. De involverer en serie av mindre momentan elektrisk støt gjennom små nåler eller putene på huden.

 • Ultralydundersøkelse av urinblæren eller drenering av blæren gjennom et kateter for å vurdere hvor effektivt blæren tømmes.

 • Gastric (mage) tømming studie for å teste hvor raskt maten går gjennom magen. I denne testen, spiser du en del av spesielt forberedt mat som er merket med radioaktivitet. En serie av bilder tas ved en maskin som detekterer det radioaktive signal.

 • Nerve biopsi, noe som innebærer å ta en liten prøve av en nerve som skal undersøkes under et mikroskop.

Forventet varighet

Perifere og autonome nevropatier er vanligvis langsiktige problemer, men de fleste tilfeller av brenn nevropati siste bare noen få uker eller måneder.

Forebygging

Fordi diabetisk nevropati er forårsaket av unormalt høye nivåer av blodsukker, kan diabetikere bidra til å forhindre dette problemet ved å regulere blodsukkernivået intenst. I en 10-årig studie utført av National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer (NIDDK), diabetikere som holdt blodsukkeret tilnærmet normal redusert sin risiko for perifer neuropati med 60%. Unngå røyking kan bidra til å forhindre eller forsinke nevropatier, en av flere viktige grunner til at personer med diabetes ikke bør røyke.

Behandling

Behandling av diabetisk nevropati fokuserer på:

 • Bedre kontroll av blodglukose

 • Smertelindring

 • En vanlig treningsprogram for å brenne glukose og bygge muskelstyrke

 • Unngå å røyke

 • Medisiner for å behandle autonome problemer og hindre blæren infeksjoner

 • Fysioterapi

 • Nitid vare på føttene

For å lindre smerten av perifer neuropati, kan legen forskrive en medisin. Et økende antall av medisiner er tilgjengelige for å redusere nerve smerte, inkludert lave doser av trisykliske medisiner, for eksempel amitriptylin (Elavil), nortriptylin (Aventyl, Pamelor) og desipramin (Norpramin og andre merkenavn). Andre legemidler som kan hjelpe inkludere gabapentin (Neurontin), pregabalin (Lyrica), duloksetin (Cymbalta) og karbamazepin (Tegretol). For vedvarende smerter, kan legen din foreslå at du tar aspirin, paracetamol (Paracet) eller ibuprofen (Advil, Motrin og andre merkenavn) gjennom munnen eller at du gni på en smertelindrende krem som inneholder capsaicin. I mer alvorlige tilfeller kan legene foreskrive narkotiske medisiner.

Å behandle milde fordøyelsesproblemer forårsaket av treg mage tømming, kan legen din foreslå at du spiser små, hyppige måltider som inneholder lite fett og fiber. For mer alvorlige symptomer, kan legen forskrive medisiner metoklopramid (Reglan og andre merkenavn) for å hjelpe fordøyelsen. En enhet som kalles en "gastric pacemaker" har hjulpet noen mennesker til å ha bedret symptomer, men nytten og sikkerheten til denne strategien har ikke blitt testet hos pasienter på veldig lenge, og det er ennå ikke i bred bruk.

Det er mange tilgjengelige behandlinger for forstoppelse og diaré. Forstoppelse kan behandles effektivt ved å drikke mer alkoholfritt drikke og trene regelmessig. Du kan også ta fiber og avføring bulking og tøymykner som psyllium (metamucil, konsyl og andre merkenavn) eller methylcellulose (Citrucel), avførings smøremidler som docusate natrium (Colace), klyster, eller avføringsmiddel agenter. For diaré, kan legen forskrive fiber, bulking agenter (som bidrar til å endre flytende avføring inn i en myk solid krakk), diphenoxylate med atropin (Lomotil) eller loperamid (Imodium).

Antibiotika også benyttes for å behandle infeksjoner assosiert med dårlig tømming av urinblæren, og medisinen listen kan bli justert for å minimalisere legemidler som kan bidra til problemet med ufullstendig blæretømming. Kateteret kan brukes til å tømme blæren når nevropati er alvorlig.

For impotens, kan legen forskrive medisiner sildenafil ( Viagra ), vardenafil (Levitra) eller tadalafil (Cialis). Andre behandlinger som vanligvis brukes til behandling av impotens inkluderer en vakuumsylinder med en håndpumpe, injeksjoner inn i penis av et medikament som fremmer ereksjon, eller kirurgi for å implantere en liten oppblåsbar ballong inne i penis, som kan fylles eller tømmes etter behov.

Svimmelhet når du står kan behandles ved å drikke mer væske og ved hjelp av medisiner som øker kroppens salt og vann.

Hvis perifer nevropati påvirker føttene, bør du vaske føttene hver dag og sjekk dem for eventuelle kutt, sår eller hevelser. Du bør ha myke, rene sokker og velsittende sko og aldri gå barbent. Klipp tåneglene rett over for å unngå inngrodde tånegler. Prøv aldri å fjerne hard hud eller vorter selv. Alltid vise dem til legen din. Alle diabetikere bør besøke en podiatrist en gang hvert år.

Når du skal ringe en profesjonell

Hvis du har diabetes, ringe legen din når du har et kutt eller sår som blir infisert eller ikke helbrede, spesielt på føttene. Det er ekstremt viktig å reagere raskt på skader og infeksjoner, men mindre. Også, bør du oppsøke lege for å få hjelp hvis du utvikler nye eller forverrede symptomer på nevropati.

Prognose

I de fleste tilfeller av brenn nevropati, avtar muskelsvakhet eller smerter i løpet av noen uker eller måneder med ingen langsiktige skader. Perifere og autonome nevropatier er vedvarende problemer. Noen mennesker som har perifer neuropati finner at symptomene er lettere å tolerere etter at smertene blir til nummenhet, som oppstår for mange mennesker etter måneder eller år.

Ytterligere info

National Institute of Diabetes og fordøyelses og nyresykdommer
Office of Communications and Public Liaison
Building 31, Room 9A06
31 Center Drive, MSC 2560
Bethesda, MD 20892-2560
Telefon: 301-496-4000
http://www.niddk.nih.gov/

Europeiske diabetesforbund
Attn: National Call Center
1701 N. Beauregard St.
Alexandria, VA 22311
Toll-Free: 1-800-342-2383
E-post:
http://www.diabetes.org/

National diabetes informant
1 Informasjon Way
Bethesda, MD 20892-3560
Telefon: 301-654-3327
Toll-Free: 1-800-860-8747
TTY: 1-866-569-1162
Fax: 703-738-4929
E-post:
http://diabetes.niddk.nih.gov/