Ocomes

Oversikt Cøliaki

Cøliaki er en fordøyelsessykdom som skader tynntarmen på grunn av en følsomhet for gluten, som finnes i hvete, rug, bygg og havre.

Cøliaki er en arvelig lidelse som forstyrrer opptaket av næringsstoffer fra maten. Når personer med cøliaki spiser mat som inneholder gluten, reagerer deres immunsystem ved å skade tynntarmen.

Ørsmå fingerfremspring, kalt villi, linje tynntarmen og aktivere absorpsjon av næringsstoffer fra maten inn i blodet. Personer med cøliaki mister disse villi. Uten dem, oppstår feilernæring, uavhengig av hvor mye mat en person forbruker.

Risikofaktorer

Cøliaki er mer vanlig hos personer av europeisk herkomst og kaukasiere. Mer enn 2 millioner mennesker har blitt diagnostisert med cøliaki, men nyere studier har antydet at så mange som én av 133 mennesker kan ha det, og at sykdommen er underdiagnostisert.

Cøliaki er en genetisk sykdom som går i familier. En person kan ha sykdommen og ikke vet det før det er utløst av alvorlig stress, graviditet, kirurgi, fysisk skade, infeksjon eller fødsel.

Symptomer

Cøliaki påvirker mennesker på ulike måter. Noen mennesker kan utvikle symptomer som barn, mens andre ikke opplever symptomer før voksen alder. Noen kan ha diaré og magesmerter, mens andre har irritabilitet eller depresjon med utbruddet av sykdommen. Noen ganger, personer med cøliaki er asymptomatiske, som uskadet del av tynntarmen er fortsatt i stand til å absorbere nok næringsstoffer. Men disse menneskene er fortsatt i fare for komplikasjoner av sykdommen.

Tester og prosedyrer

Cøliaki kan være vanskelig å diagnostisere. Dens symptomer er lik de andre fordøyelsessykdommer slik som Crohns sykdom, irritabel tarm-syndrom, ulcerøs kolitt, diverticulosis og tarminfeksjoner. I tillegg til en fullstendig sykehistorie og fysisk undersøkelse, kan diagnostiske prosedyrer for cøliaki inkludere blodprøver for å måle nivået av antistoffer mot gluten eller en biopsi.

For å diagnostisere cøliaki med en biopsi, legen kan fjerne en liten bit av vev fra tynntarmen for å se etter skader på villi. I løpet av fremgangsmåten, og gir legen et langt, tynt rør som kalles et endoskop gjennom munnen og magesekken inn i tynntarmen. En prøve av vev blir så ført ved hjelp av instrumenter som føres gjennom endoskopet. Denne prosedyren regnes som gullstandard for diagnostisering av cøliaki.

Behandling

En glutenfri diett er den eneste behandlingen for personer med cøliaki. Hvis man følger en glutenfri diett er en levetid krav, som å spise noe gluten vil ytterligere skade tarmen.

For de fleste vil eliminere gluten fra kostholdet stoppe symptomer, helbrede tarm skader som allerede har oppstått, og hindre ytterligere skade. Vanligvis vil en person se en bedring i symptomer i løpet av dager starter dietten. Innen tre til seks måneder, er den tynntarmen vanligvis helt helbredet. For eldre mennesker, kan fullstendig helbredelse ta opp til to år.