Ocomes

Komme ut gluten

Økende antall mennesker unngår hvete og andre kornsorter på grunn av cøliaki.

Gluten synes å være mat ingrediens non grata i disse dager. Bakers kommer opp med oppskrifter for glutenfrie cupcakes og baguetter. Anheuser-Busch selger Redbridge, et glutenfritt øl laget av sorghum. Og, selvfølgelig, ganger som det de er, du kan lett skli inn i en Internett-virvel av blogger og Twittering om glutenfrie matvarer. Det er ikke bare snakk: kassaapparater er ringing. Ved noen anslag, har salget av glutenfrie matvarer tredoblet siden 2004.

Glutenfri mat er blitt mer populært blant annet fordi legene diagnostisere flere tilfeller av cøliaki, en autoimmun lidelse hvis symptomene blir utløst av gluten, proteininnholdet i hvete, bygg, rug og spelt (en eldgammel form for hvete som er oppsiktsvekkende på som helsekost). Cøliaki spesialister si sykdommen er diagnostisert ikke så ofte det skal være. Som et resultat av mange mennesker lider med det i mange år, ofte etter å få andre - og feil - diagnoser og ubrukelige behandlinger.

Men et økende antall mennesker unnvike gluten faller inn i en gråsone: de ikke har cøliaki, men ser ut til å være ute av stand til å fordøye gluten skikkelig. Det finnes ingen tester eller strenge kriterier for dette problemet, bortsett fra enkel prøving og feiling med en glutenfri diett. Ofte folk selv diagnose. Det er vanskelig å vite hva som skjer. Noen mennesker kan bli fanget opp i en food kjepphest. Men mange andre trolig har et reelt problem med å fordøye gluten eller kanskje sukker i noen av disse korn, en sykdom beslektet med laktoseintoleranse som gjør det vanskelig for mange å fordøye melkeprodukter. Deres problem er ikke så godt definert eller godt forstått som cøliaki, men de har et problem likevel.

Det er en tredje gruppe av glutenfrie konvertitter: folk som er skylden gluten for et bredt spekter av medisinske sykdommer, ikke bare gastrointestinal nød. For eksempel, det er et ganske høyt Internet "buzz" om autistiske barn bedre når de er på en glutenfri diett.

Det er bra, solid bevis på en overlapping mellom cøliaki og andre autoimmune sykdommer, spesielt type 1 diabetes. Og cøliaki sykdom og andre autoimmune sykdommer har noen ganger nevrologiske effekter - perifer neuropati, for eksempel, som involverer nerveskade som resulterer i nummenhet og smerte.

Men basert på det som nå er kjent, er det et stort sprang å tillegge autisme og andre problemer for gluten, og en enda større en til forskrivning glutenfri spise som en behandling. Det er mulig at noen mennesker ha nytte av en glutenfri diett for grunner som har mindre å gjøre med gluten og mye mer å gjøre med den strukturen som er involvert i planlegging og stikker til en så streng diett.

Feiltolking av situasjonen

Gluten er et upresist begrep som skifter mening avhengig av sammenhengen. Gluten kommer, ikke overraskende, fra det latinske ordet for lim, og kokebøker definerer det som proteinbasert stoff som gjør deigen elastisk og tøyelig. Hvis du baker brød, vil du gluten i deigen, slik at når det er baking veggene i de små luftlommer dannet av gjær utvide, men ikke sprenge åpne. Men hvis du gjør cookies eller en pai skorpe, vil du beholde den gluteninnhold av deigen og røre lav. Ellers, vil resultatene være tøff og gummy.

I sammenheng med cøliaki, refererer gluten til protein av korn som kan forårsake en autoimmun reaksjon. Andre korn inneholder også protein, men hvete, bygg, rug og spelt inneholder varianter som ikke brytes ned av fordøyelsesenzymer. I hvete, er det vanskelig å fordøye protein gliadin, i rug, er det secalin, og i bygg, hordein.

Disse proteinene ikke faze guts av de fleste av oss. Men hos personer med cøliaki, når de blir absorbert inn i veggene i tynntarmen, misreads immunsystemet situasjonen, ser dem som inntrengere, og slipper løs en rasende betennelsesreaksjon som skader vev (se illustrasjon). Innsiden av en normal, sunn tynntarmen er teppebelagt med millioner av finger anslag kalt villi som produserer fordøyelsesenzymer og suge opp næringsstoffer. Den misforståtte immunrespons utløst av glutenproteinene noen ganger angriper disse villi, slik at de mister sin slanke form og bli korte og butte, og med flat. Når det skjer, villi produsere færre fordøyelsesenzymer og absorbere færre næringsstoffer.

Cøliaki: en autoimmun reaksjon

Cøliaki: en autoimmun reaksjon

Symptomer - klassisk og ikke

Den klassiske og mest umiddelbart merkbare symptomer på cøliaki er, ikke overraskende, gastrointestinal: oppblåsthet, flatulens og diaré, noen ganger med stinkende avføring. Folk som ikke kan fordøye gluten eller korn sukker kan ha lignende symptomer.

Cøliaki kan alvorlig svekke absorpsjon av næringsstoffer. Hos barn kan dette føre til hemmet vekst, hos voksne, konsekvensene inkluderer anemi (fordi jern ikke blir absorbert) og svakere bein (fordi kalsium og vitamin D ikke får inn i kroppen). Anemi fører til tretthet og ubehag, men noen mennesker med cøliaki føles sånn uten anemi.

Leger noen ganger savner cøliaki diagnose fordi de leter etter de klassiske gastrointestinale symptomer, ikke de vaguer de som stammer for det meste fra dårlig opptak av næringsstoffer.

En stor forskjell mellom cøliaki og korn-relaterte problemer med fordøyelsen, er at når det er bare et fordøyelsen problem det vanligvis ikke fører til malabsorpsjon og ernæringsmessige mangler.

Kvinner med ubehandlet cøliaki har høyere-enn-normal forekomst av menstruasjons misdannelser og infertilitet. En stor studie publisert i 2007 fant en økt risiko for pankreatitt hos personer med cøliaki. Det er ikke klart om en årsak-virkning-forhold kan utledes fra disse foreningene eller om cøliaki og disse sykdommene skje for å være konsekvenser av en felles, felles sak.

I henhold til noen undersøkelser, kan flere av de nongastrointestinal sykdommer forbundet med cøliaki være forårsaket av et overskudd av antistoffer som immunsystemet spyr ut, særlig de som den produserer i respons til et enzym i tynntarmen kalt vevstransglutaminase. Antistoffene reise til andre deler av kroppen gjennom blodet. Kanskje det klareste eksempel på en av disse antistoff-relaterte symptomer er en hudsykdom, dermatitis herpetiformis, noe som fører til kløende røde nupper. Mindre sikkert er om de anti-tissue transglutaminase antistoffer kan komme inn i hjernen og forårsake nevrologiske problemer, for eksempel tap av muskelkontroll (ataksi).

En blodprøve og en biopsi

Sammenlignet med andre autoimmune sykdommer (for eksempel Crohns sykdom og reumatoid artritt ), er diagnose av cøliaki ganske enkelt. I Europa, har problemet vært å få leger til å vurdere cøliaki diagnose som en mulighet. Det er skiftende. For eksempel, ble retningslinjer for irritabel tarm-syndrom revidert til å omfatte testing for cøliaki.

Diagnosen begynner med en blodprøve for antistoffene generert av den immunrespons som gluten provoserer. Tester eksistere i flere forskjellige typer av antistoffer, men en for antistoffer mot vevstransglutaminase enzymet er den mest pålitelige og nøyaktige. Hvis blodet testen er positiv, er den neste trinnet biopsi av vev fra tynntarmen for å se om de villi er blitt skadet. Samle biopsi innebærer sneglet et endoskop - en fleksibel slange med et lite kamera på spissen - ned i halsen og gjennom fordøyelseskanalen og snipping ut små biter av vev som kan bli undersøkt under et mikroskop.

Dr. Daniel Leffler, en cøliaki-ekspert ved Harvard-tilknyttet Beth Israel Medical Center diakonale i Boston, sier biopsier viser, i gjennomsnitt, at over 90% av mennesker med positive antistofftester og cøliaki symptomer har intestinal skade, og antakelsen er at de har cøliaki. Men hvis biopsi viser en mangel på intestinal skade, som vanligvis utelukker cøliaki som en diagnose.

Hos personer med symptomer, bedømme om det er en positiv respons til en glutenfri diett er ikke vanskelig: snuoperasjonen fra sykdom til helse kan være ganske dramatisk. Men Dr. Leffler bemerker at mange - ja, kanskje de fleste - mennesker med en positiv antistofftest og intestinal skade ikke har symptomer eller har atypiske de som er subtile og vage. Disse pasientene reiser noen viktige spørsmål. Er dette tilfelle av testresultater som har behov for en sykdom, i stedet for omvendt? Og fra pasientens perspektiv, hvorfor bry seg med en diett som er upraktisk - til tross for det økende antall valg - og dyrt hvis du ikke har symptomer?

Cøliaki eksperter har et tredelt svar. Først, hvis leger og pasienter var mer klar over at problemer som anemi og trøtthet kan spores tilbake til cøliaki, ville de se at en glutenfri diett bedrer disse symptomene. For det andre, hvis symptomene er subtil, kan så være forbedring. Tredje, som mange såkalte tause sykdommer, cøliaki kan ikke ha prangende symptomer, men hvis igjen alene, kan det føre til alvorlige problemer ned linjen relatert til dårlig ernæring. Og noen data tyder på at risikoen for å utvikle andre autoimmune sykdommer (inkludert skjoldbrusk lidelser som Hashimotos thyreoiditt og Graves 'sykdom) kan være relatert til hvor lenge en person med cøliaki har spist gluten.

Den super six

Vi er ofte for raske til å avhenge av piller i stedet for først å arbeide for å endre vårt kosthold og mosjonsvaner. Men med cøliaki, er det ingen pille, og en ganske radikal endring i kostholdet er den eneste behandlingen. Ironisk nok, leger som behandler cøliaki beklage mangel på farmasøytisk industri engasjement. Legemiddelselskapene har begynt å ta litt interesse for sykdommen, og behandlinger som ville blokkere opptaket av gluten er under etterforskning, men ingen så langt er nær ved å ta FDA-godkjenning.

Glutenfri mat er en toveis gate: få gluten ut mens bringe i sunn - og velsmakende - alternativer. Enkelte matvarer er selvfølgelig gjort med hveten og andre glutenholdige korn. Konvensjonell brød, bagels, pizza - de er ute om du har cøliaki. Men inntil du trenger for å unngå gluten, har du sannsynligvis ikke klar over hvor utbredt det er. Gluten er brukt som et fortykningsmiddel og fyllstoff i alt fra ketchup til iskrem. De inaktive ingredienser i mange medisiner er gluten-basert. Og selv når gluten ikke er en bestanddel, kan det ved et uhell kommer inn i en mat, fordi en hvetebasert maten ble behandlet i den samme fabrikk eller hvete ble dyrket i et nærliggende anlegg felt. Hjemme, er tre kasseroller og brødrister ovner gluten "hot spots". Havre inneholder ikke gluten, men mange mennesker med cøliaki unngå dem på grunn av forurensning problemer.

Den glutenfri diett har tradisjonelt avhengig av stivelse fra ris, korn og poteter. Mat beslutningstakere har også lært å bruke Xanthan og guargummier å erstatte gluten elastisitet: en felles klage om glutenfrie bakevarer er at de er pulveraktig. Men disse formuleringene kan også la dietter kort av fiber og B-vitaminer. Melinda Dennis, ernæring koordinator ved Beth Israel Medical Center diakonale Cøliaki Center, oppfordrer pasientene til å spise mat laget med ukonvensjonelle men ernæringsmessig godt avrundet erstatninger, inkludert amaranth, bokhvete (ingen relasjon til hvete), hirse, quinoa, sorghum, og teff. Hun kaller dem «super seks» på grunn av sin høye vitamin og fiber innhold.

Å spise ute er en av de største problemene for folk med gluten problemer, sier Dennis. Grønnsaker bli forurenset fordi de er dampet i løpet potter av pasta vann. Fisk og kylling er melet å holde krydder. Men mange restauranter begynner å tilby glutenfri elementer. Og det er noen cøliakivennlige retter, selv om de ikke er åpenlyst glutenfri. Dennis sette etiopiske (som bruker teff), indisk, meksikansk, og Thai i den kategorien.