Ocomes

Hva er cøliaki?

Denne genetisk digestive lidelse, også kjent som cøliaki sprue eller gluten intoleranse, forårsaker skader på tynntarmen og forstyrrer kroppens evne til å absorbere næringsstoffer fra maten, i henhold til cøliaki sprue Association (CSA).

Cøliaki går i familier. Det påvirker anslagsvis en i 133 personer, både voksne og barn, i Europa, selv om enkelte rapporter tyder et mye høyere tall. Bare om lag 3 prosent av de som har cøliaki har blitt diagnostisert, i henhold til CSA.

Personer med denne sykdommen kan ikke tolerere gluten, et protein i hvete, bygg og rug. Når gluten er fortært, angriper kroppens immunsystem slimhinnen i tynntarmen, som er dekket med bitte lille finger-lignende anslag kalt villi. Disse villi, som absorberer næringsstoffer fra maten, er ødelagt. Resultatet er en glatt tarmslimhinnen, som absorberer mindre næringsstoffer. Venstre ubehandlet, kan cøliaki forårsake underernæring, osteoporose, vitamin og mineral mangler, infertilitet, tarmkreft og andre helseproblemer. Skadene utvikler seg langsomt og kan begynne i alle aldre.

Symptomer variere vidt, med ingen "typiske" symptomer, mengden av tarmen påvirkes og graden av feilernæring påvirke graden av symptomene. De kan inneholde tilbakevendende mage oppblåsthet og smerter, kronisk diaré, vekttap, blek avføring, muskelkramper, forsinket vekst hos barn og uforklarlig anemi. Fordi disse symptomene er lik de andre sykdommer, kan diagnosen være vanskelig og ofte utsatt. Diagnose krever vanligvis helsepersonell ber om detaljert informasjon om din sykehistorie og symptomer. Blodprøver og en biopsi av tynntarmen, kan også være nødvendig.

Forskning på cøliaki er pågående, men, for akkurat nå, er den eneste behandlingen en glutenfri diett. Endre spisevaner kan være en utfordring, men det er viktig å gjøre dette livslang forpliktelse. Selv en liten mengde gluten kan forårsake skade, så innsatsen er verdt det.