Ocomes

Cøliaki kan skade fordøyelsen

Tenk deg at du eller en venn har hyppig abdominal nød, oppblåsthet og andre symptomer som synes å puslespill leger.

I dag, eksperter mener disse legene bør vurdere cøliaki. Også kjent som celiac sprue, kan denne sykdom føre til en rekke symptomer og problemer. Blant dem: diaré, forstoppelse, oppblåsthet, magesmerter, tretthet, irritabilitet, infertilitet hos kvinner, depresjon og anemi.

"Dette er en misforstått sykdom mennesker kan ha flyktig hørt om, og at det medisinske miljøet i Europa er også mindre klar over," sier Ciaran P. Kelly, MD, førsteamanuensis i medisin ved Harvard Medical School.

Cøliaki er en fordøyelsessykdom som skader tynntarmen og forstyrrer opptaket av næringsstoffer fra maten, ifølge National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer (NIDDK). Den skyldige i cøliaki er gluten, et protein som finnes i mange korn, inkludert hvete, rug og bygg. Når en person med cøliaki eter gluten, reagerer immunsystemet ved å skade villi, den absorberende overflaten av tynntarmen. Denne skaden gjør det vanskelig for kroppen å absorbere næringsstoffer slik det skal.

"Disse matvarer er rikelig i kosten vår, og ofte blir også brukt som fyllstoff i sauser og i andre matvarer hvor man ikke kan forvente å finne dem," sier Dr. Kelly. "Utfordringen for cøliaki pasienten er å lære hvilke matvarer kan føre til problemer."

I det siste, har amerikanske leger ikke ofte ser for cøliaki. De trodde det skjedde i bare én av 4000 mennesker. "I Europa er det en langt mer vanlig diagnose," sier Dr. Kelly. Men mange mennesker har europeiske forfedre - og cøliaki har en tendens til å kjøre i familier. "Det står til grunn at det ville være mer av det her," sier Dr. Kelly. "Den nyeste tenkning er at cøliaki oppstår mellom en i 150 til en i 200 mennesker."

Rundt 10 prosent av de første-graders slektninger av en person med cøliaki vil også ha sykdommen. En første-graders slektning er en forelder, søsken eller barn.

Cøliaki kan utløses ved kirurgi, graviditet, fødsel, en viral infeksjon eller alvorlig følelsesmessig belastning, sier NIDDK.

Symptomer

Symptomer oppstår til forskjellige tider i forskjellige mennesker. Noen ganger vises de i barndommen, men for andre mennesker, synes symptomene når de er voksne. Symptomene er ikke alltid i fordøyelsessystemet, sier NIDDK. Selv om kronisk diaré og tilbakevendende magesmerter er symptomer, irritabilitet og depresjon også kan være symptomer.

Andre symptomer, fra NIDDK:

 • Tilbakevendende mage oppblåsthet

 • Vekttap

 • Pale, illeluktende avføring

 • Uforklarlig anemi

 • Gass

 • Skjelettsmerter

 • Atferd endringer

 • Muskelkramper

 • Fatigue

 • Forsinket vekst

 • Unnlatelse av å trives (spedbarn)

 • Smerter i ledd

 • Beslag

 • Prikking nummenhet i ben

 • Pale sår inne i munnen

 • Smertefull hudutslett

 • Tann misfarging

 • Tapte menstruasjon

Diagnose

Leger kan ha problemer med å diagnostisere cøliaki fordi symptomene ligner på andre sykdommer, sier NIDDK. Sykdommer som deler symptomer med cøliaki har irritabel tarm syndrom, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, diverticulosis, kronisk utmattelses syndrom og depresjon.

Nyere forskning har funnet at personer med cøliaki har høyere enn normalt nivå av antistoffer mot endomysium og vev transglutaminase. Tester kan gis for å måle disse antistoffnivåer. Dersom testene og symptomer indikerer cøliaki, kan legen bekrefte diagnosen med en biopsi av tynntarmen, for å se etter villi skader.

Tidlig diagnose er viktig. Jo lenger en person går udiagnostisert og ubehandlet, jo større er sjansen for å utvikle underernæring og andre komplikasjoner, sier NIDDK.

Behandling

Gluten skader ikke det indre av de som ikke har cøliaki. Men hvis du har sykdommen, Dr. Kelly sier, det er bare én behandling: Unngå gluten for livet.

For de fleste vil følge denne dietten stanse symptomene, helbrede eksisterende villi skade og hindre ytterligere skade, sier NIDDK. Forbedringen begynner nesten umiddelbart - innen dager starter dietten. Tynntarmen er vanligvis helt helbredet, med villi intakt og fungerer normalt, i tre til seks måneder. (Den helbredende prosessen kan ta opp til to år for eldre voksne.)

En glutenfri diett forbyr all mat som inneholder hvete, rug og bygg. De fleste korn, pasta, korn og mange bearbeidet mat faller inn i den kategorien. En person med cøliaki kan spise brød og pasta laget med potet, ris, soya eller bønne mel, men sier NIDDK. Glutenfri mat også er tilgjengelige fra spesial matprodusenter. Andre matvarer som er greit å inkludere er kjøtt, ris, frukt og grønnsaker.

"Det er veldig viktig å lese etikettene nøye og å lese mellom linjene når det gjelder fyllstoffer som brukes i mat," sier Dr. Kelly. «Jeg vil råde pasientene til å lese nettsiden til cøliaki sprue Association eller ring dem for mer informasjon om bestemte mat." Pasientene kan også se en ernæringsfysiolog som vet om cøliaki.