Ocomes

Cøliaki - en oversett lidelse

Cøliaki er en fordøyelseskanal lidelse der kroppen ikke tåler gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og noen ganger havre. Gluten utløser en immunreaksjon, og fører til betennelse ved overflaten av tynntarmen. Dette kan til slutt påvirke opptaket av næringsstoffer fra maten.

Celiac pleide å bli betraktet som en relativt sjelden sykdom, men det er anslått å påvirke nesten 1% av den amerikanske befolkningen (en i 133 personer). Personer med en familie historie av cøliaki har større risiko for å utvikle sykdommen.

Symptomer på cøliaki

Cøliaki kan være vanskelig å diagnostisere fordi symptomene er varierte og lik andre tarmsykdommer. Noen mennesker har ingen åpenbare symptomer eller deres symptomer er så subtile at de aldri nevner dem til sin lege. Som et resultat, kan cøliaki være feildiagnostisert eller gå udiagnostisert i mange år. Symptomer som kan tyde på cøliaki er:

Diagnostisering cøliaki

Hvis du har noen av de ovennevnte symptomene, spesielt tarm seg, spør legen din om å teste for cøliaki. En positiv blodprøve for antistoffer mot proteinet i gluten betyr at det er en sterk sannsynlighet for å ha sykdommen. Imidlertid er gullstandarden for diagnose en tarmbiopsi. (Legen fjerner et lite stykke vev fra tynntarmen og undersøker den under et mikroskop for tegn på skader og betennelser.)

Det er viktig ikke å begrense gluten i kosten før antistoff blodprøve eller biopsi fordi det kan forskyve resultatene og påvirke diagnose.

Å leve med cøliaki

Behandling for cøliaki betyr eliminere gluten fra kosten for livet. Dette kan høres enkelt ut, men det er det ikke.

Gluten finnes i matvarer som pasta, brød, hvete korn og mange bakevarer. Men mange andre mindre åpenbare elementer, for eksempel sauser, supper og salatdressinger, inneholder gluten. Selv mais-og ris-korn kan ha glutenholdig bestanddel, slik som byggmalt-ekstrakt-eller smakstilsetning.

Du må være en dedikert mat-etikett leser og følger nøye med på alle ingredienser. Heldigvis finnes det et økende antall selskaper som tilbyr glutenfrie produkter for å holde gjette og snoking til et minimum.

Et mindretall av personer med cøliaki tåler ikke ren havre produkter heller. Inntil nylig var de fleste kommersielle havre produkter forurenset med hvete, bygg og / eller rug under høsting, transport, lagring, fresing og prosessering. Men det er noen selskaper som tilbyr rene, uforurenset havre produkter. Så en god generell regel for havre og alle matvarer er: hvis du er i tvil, la den ut.

Det er også svært viktig for en person med cøliaki å unngå krysskontaminering. Dette skjer når en glutenfri produktet kommer i kontakt med noe som ikke er glutenfri. For å unngå kryss-smitte:

  • Kjøpe separate beholdere av matvarer, slik som peanøttsmør, syltetøy, majones og margarin for å unngå kontakt med en kniv eller skje som har blitt brukt på brød.

  • Kjøp klemme flasker med krydder.

  • Bruk en egen skjærebrett for glutenfrie matvarer.

  • Ha en egen brødrister eller en med en avtagbar rack som kan vaskes.

  • Tørk counter plass ofte å bli kvitt noen streif brødsmuler eller mel støv.

  • Ikke kjøp produkter fra bulk binger fordi kuler kan ha blitt brukt i andre binger av glutenholdige produkter,

  • Vær forsiktig på buffeer hvor redskaper kan brukes til en rekke retter, inkludert de med gluten.

  • Når du spise ute, spør hvordan maten er tilberedt og hvis ordninger kan gjøres for å hindre forurensning.

En glutenfri diett kan være utfordrende. Så ta kontakt med en registrert kostholdsekspert (RD) for ekspertråd og å sørge for at kostholdet ditt inneholder tilstrekkelig næringsstoffer, kalorier, fiber og variasjon. Enkelte individer kan også bli nødt til å fjerne laktose fra kostholdet mens tynntarmen helbreder. Fordi gluten kan bli funnet i ulike multivitamin-og mineraltilskudd, kan en RD hjelpe deg å velge riktig supplement.

En farmasøyt kan fortelle deg hvilke medisiner inneholder gluten og glutenfrie alternativer. Det er viktig å planlegge og holde avtaler for oppfølging med legen din som kan overvåke dine symptomer og endre din behandling som trengs. Legen din kan også gi deg råd som er skreddersydd til dine individuelle behov og bekymringer.

To bøker jeg anbefaler er:

  • Gluten-Free Diet: En omfattende Resource Guide (Expanded Edition), Shelley Case, 2006, Case Nutrition Consulting, Canada

  • The Gluten-Free Gourmet serie av Bette Hagman, Henry Holt and Company, LLC, New York

Tilleggsressurser

Cøliaki foundation 13251 Ventura Blvd. # 1 Studio City, Ca. 91604 Telefon: (818) 990-2354 E-post: cdf@celiac.org http://www.celiac.org

Den glutenintoleranse gruppe nord amerika 31214 124th Ave SE Auburn, WA 98092-3667 Phone: 253-833-6655 http://www.gluten.net

National Institute of Diabetes og fordøyelses og nyresykdommer Office of Communications and Public Liaison Bygge 31, Room 9A04 31 Center Drive, MSC 2560 Bethesda, MD 20892-2560 Phone: 301-496-4000 E-post: niddk_inquiries@nih.gov http: / / www.niddk.nih.gov/