Ocomes

Bukspyttkjertelkreft

Bukspyttkjertelkreft fakta

Kreft i bukspyttkjertelen er en sykdom hvor ondartede celler vokser i bukspyttkjertelen, en kjertel som ligger bak magen og foran ryggraden. Mer ›

Symptomer: magesmerter

Magesmerter er noe smerte eller ubehag som oppstår mellom nedre bryst og lyske. Ofte referert til som "buk" buken består av mange organer, inkludert mage, tarmer, lever, galleblære, bukspyttkjertel, spiserøret, og mange blodkar. Magesmerter kan generaliseres, forekommer over hele magen, eller det kan være til stede i et lite område av magen.

Abdominal smerte er et symptom på en rekke forskjellige milde til alvorlige sykdommer, forstyrrelser og sykdommer, så som fordøyelsesbesvær, stress, infeksjon, gallestein, inflammasjon, intestinal obstruksjon, magesår, og kreft. Magesmerter kan også forekomme som en bivirkning av medisiner.

Lær mer om magesmerter ›

Behandling: valg for kreft i bukspyttkjertelen

Forskere er stadig å finne nye måter å behandle kreft i bukspyttkjertelen. Folk diagnostisert med denne kreftformen har nå mer håp for overlevelse enn noen gang før.

De valgene du har for behandling avhenger av disse faktorene.

  • Type, størrelse og plassering av svulsten i bukspyttkjertelen

  • Resultater av laboratorietester

  • Omfanget av sykdommen, kalt stadium

  • Status for din helse og din alder

  • Dine personlige bekymringer og preferanser

Mange mennesker ønsker å lære alt de kan om sine kreft og behandling valg, slik at de kan gjøre veloverveide beslutninger om deres omsorg. Hvis du er en av dem, vil du sannsynligvis har mange spørsmål. For eksempel, de fleste mennesker med kreft i bukspyttkjertelen ønsker å vite om de må endre sine normale aktiviteter etter behandling. Legen din er den beste personen til å svare på dine spørsmål.

Lær mer om behandlingstilbud ›

Å leve med: jeg er i fare for kreft i bukspyttkjertelen?

Det er ingen måte å vite sikkert om du kommer til å få kreft i bukspyttkjertelen. Og det er ingen kjent måte å hindre det. Visse faktorer kan gjøre deg mer sannsynlig å få denne typen kreft enn en annen person. Disse kalles risikofaktorer. Noen risikofaktorer, som for eksempel alder eller familiehistorie, er ute av kontroll. Andre risikofaktorer, som røyking og kosthold, kan kontrolleres. Her er de vanligste risikofaktorene for kreft i bukspyttkjertelen.

Jeg røyker eller har røykt tidligere.

Røyking er en risikofaktor for mange typer kreft. Det er også en risikofaktor for kreft i bukspyttkjertelen.

Lær mer om risikoen for kreft i bukspyttkjertelen ›