Ocomes

Røyking: Sannheten og konsekvenser

Tenker på å gi opp sigaretter? Hvis du har prøvd før uten å lykkes, kan det hende du føler deg usikker på om du kan slutte for godt. Du kan også lure på hvordan å forberede for en så stor forandring. Start med å lære alt du kan om helserisikoen ved røyking. Deretter vurdere hvordan å sparke en vane vil påvirke din helse og liv. Til slutt, arm selv med de nyeste teknikker som kan hjelpe røykere slutte. Det er nå flere hjelpemidler for å hjelpe røykere å bli eks-røykere enn noen gang før.

Opp i røyk

Når du røyker, er giftstoffer båret av blodet til alle organ i kroppen din. På samme tid, karbonmonoksid i sigarettrøyk holder røde blodceller fra å bære så mye oksygen som normalt. Som et resultat, blir cellene i hele kroppen din fratatt oksygen som de trenger for å fungere ordentlig, European Lung Association (ALA) sier.

Røyking øker risikoen for disse helseproblemer:

  • Svekket bein og hoftebrudd hos eldre kvinner

  • Kreft i blodet, cervix, bukspyttkjertel, mage, nyrer og blæren

  • Katarakt

  • Tannkjøttsykdom og tanntap

  • Skader på immunsystemet og økt risiko for infeksjon

  • Fruktbarhetsproblemer hos kvinner

  • Magesår

  • Svangerskapskomplikasjoner og for tidlig fødsel

I det lange løp, sigaretter rane mange røykere av selve livet. Folk som røyker mister et gjennomsnitt på 13 til 14 år fra sitt liv. Halvparten av alle levetid røykere dør tidlig av røykerelaterte årsaker.

Positive effekter

Til tross for disse dystre statistikken, er det gode nyheter, også. For det første er det aldri for sent å stumpe den siste sigarett. "Selv om du er en 70-åring som har røykt i flere tiår, kan du høste fordelene ved å slutte," sier Norman Edelman, MD, talsperson for ALA. Disse fordelene starte så snart du avslutter. Innen 20 minutter av å slutte, synker pulsen. Innen 12 timer, karbonmonoksid nivået i blodet normaliseres. Jo lenger du holder deg slutte, desto flere fordeler du vil se. Innen ett år, din ekstra risiko for koronar hjertesykdom vil falle til halvparten av en røyker. Innen 15 år, er risikoen for at en nonsmoker.

Hvis disse helsemessige fordelene ikke motivere deg til å slutte, "så gjør det for de rundt deg," sier Dr. Edelman. En 2006 Surgeon Revisjonens rapport viser hvor risikabelt passiv røyking kan være. Når voksne røykere er rundt sigarettrøyk hjemme eller på jobb, deres risiko for lungekreft og hjertesykdom øker med opptil 30 prosent. Hos spedbarn og barn, kan passiv røyking føre til krybbedød, luftveisproblemer, ørebetennelse, og astma anfall.

De fleste røykere ønsker å slutte

Med alle bevisene hopet seg opp, er det litt rart hvorfor nesten 75 prosent av alle røykere sier de ønsker å slutte. Hvis du er i den gruppen, ikke mist motet hvis du har prøvd å slutte i det siste og vært mislykket. De fleste av dagens ex-røykere trengte mer enn én prøve, også. Se på dine tidligere forsøk som læringsopplevelser. "Tenk på hva gjorde du gå tilbake til å røyke siste gang og tenke på hva du vil gjøre denne gangen i stedet for å røyke", sier Cathy Melvin, Ph.D., MPH Hun er direktør for Smoke-Free familier, et nasjonalt program som studerer måter for å hjelpe kvinner slutte å røyke før, under og etter graviditet. "Du lærer noe fra hver slutte forsøk som hjelper deg å gjøre det bedre på den neste."

For å avslutte for holder denne gangen, kjenne din fiende. Den nikotin i tobakk er svært avhengighetsskapende. Når du prøver å slutte, kan mangelen på nikotin forårsake abstinenssymptomer:

Fysisk er kroppen din reagerer på mangel på nikotin. Psykologisk sett er hjernen din sliter med å gi opp vane å røyke. Avslutt røykfrie programmer som fungerer best kombinere medisiner med rådgivning og støtte. Denne kombinasjonen kan doble sjansene for å slutte for godt.

Resept for endring

Nikotin-replacement therapy (NRT) hjelper mange folk slutte å røyke. NRT gir deg nikotin uten at de andre skadelige deler av tobakksrøyk. NRT gjør at du kan fokusere på å endre din oppførsel. Du kan deretter avvenne kroppen av nikotin. Fem typer NRT produkter er tilgjengelige. Nikotin tannkjøtt, patcher, og pastiller kan kjøpes over disk. Nikotin spray og inhalatorer er tilgjengelig på resept. Hvis du er gravid, eller hvis du har hjertesykdom, må du snakke med legen din før du bruker en av disse produktene.

To ikke-nikotin medisiner har også vist seg å hjelpe røykere å slutte. Bupropion ( Zyban ) påvirker hjernen kjemikalier involvert i suget etter nikotin. Vareniklin (Chantix) virker på deler av hjernen som er berørt av nikotin. Dette kutter de behagelige effektene av røyking og reduserer abstinenssymptomer. Snakk med legen din om det beste alternativet for deg.

Også be om rådgivning og støtteprogrammer. Disse programmene kan gi deg råd om den beste slutte metode for å passe dine behov og kan gi oppmuntring til å holde slutte. Bortsett fra legen din, andre kilder for henvisninger inkluderer ditt lokale sykehus, helsemyndigheter, eller European Cancer Society.