Ocomes

Leversvikt

Hva er leversvikt?

Leversvikt er en livstruende sykdom der det er en alvorlig forverring av leverfunksjonen. Leveren er et viktig organ som ligger i øvre høyre del av magen under ribbeina. Leversvikt er forårsaket av leverskade, som gjør det vanskelig eller umulig for leveren til å fungere normalt i prosesser som er kritiske for liv og din generelle helse, inkludert:

  • Blodpropp

  • Tømme blod av giftstoffer

  • Fighting infeksjon

  • Making galle som hjelper til med fordøyelsen

  • Metabolizing medisiner og andre stoffer

  • Produserende proteiner, enzymer og sunt blod

  • Fjerne avfall

  • Lagring av vitaminer, mineraler og energi

Det er to generelle typer leversvikt:

  • Akutt leversvikt er en svikt i leverfunksjonen som oppstår plutselig på grunn av slike sykdommer som en overdose av paracetamol (Paracet) eller inntak av giftige stoffer.

  • Kronisk leversvikt er en forverring av leverfunksjon som oppstår over en lang periode, vanligvis måneder til år. Kronisk leversvikt er den vanligste form for leversvikt, og er vanligvis på grunn av langvarige leversykdommer, slik som cirrhose i leveren og hemokromatose.

Symptomer på tidlig leversvikt kan være vage og ligner på mange andre mindre alvorlige sykdommer, som kronisk utmattelsessyndrom eller viral gastroenteritt. Et kjennetegn symptom på fremmarsj leversvikt er gulsott, en gulfarging av hud og det hvite i øynene.

I noen tilfeller av akutt leversvikt, hurtig diagnose og behandling kan reversere sykdom. Men når permanent leverskade har oppstått på grunn av enten akutt eller kronisk leverskade, det kan ikke reverseres eller kureres. Pasient samsvar med en god behandling plan kan være i stand til å bremse eller stoppe utviklingen av leverskader og redusere komplikasjoner.

Leversvikt er en livstruende sykdom som ofte er dødelig fordi det drastisk påvirker leverens evne til å fungere normalt. Oppsøk rask medisinsk hjelp hvis du har en historie med kronisk sykdom, som for eksempel hepatitt, hjertesvikt, eller levercirrhose, og uforklarlige symptomer som kvalme, tretthet, diaré eller svakhet. I tillegg, hvis du har noen form for leversykdom eller leversvikt, ikke ta noen kosttilskudd, over-the-counter medisiner eller reseptbelagte legemidler uten å konsultere helsepersonell. Dette skyldes at leveren ikke kan være i stand til å fjerne stoffer fra kroppen, noe som resulterer i skadelige, toksiske nivåer av kjemikalier eller og andre skadelige substanser i kroppen.

Oppsøk øyeblikkelig medisinsk hjelp (ringe 911) hvis du, eller noen du er med, har symptomer på akutt eller avansert kronisk leversvikt, som for eksempel skjelving, gulsott, forvirring, kortpustethet, abdominal hevelse, eller en endring i bevissthet eller årvåkenhet. Du bør også søke øyeblikkelig medisinsk hjelp (ringe 911) hvis du, eller noen du er med, har overdose på et medikament eller inge et giftig stoff.

SYMPTOMER

Hva er symptomene på leversvikt?

Tidlige symptomer på leversvikt er ofte ikke-spesifikke og kan forveksles med symptomer på mange andre sykdommer, slik som fordøyelsesbesvær, viral gastroenteritt, eller kronisk tretthetssyndrom. Tidlige symptomer kan være:... Les mer om leversvikt symptomer

ÅRSAKER

Hva forårsaker leversvikt?

Leversvikt skyldes underliggende leversykdommer som ofte forårsaker progressiv skade på leveren. Leversykdommer generelt begynner med inflammasjon og forstørrelse av leveren, som kan reverseres med medisinsk behandling i noen tilfeller. Forblir ubehandlet, fører leverbetennelse til fibrose (arrdannelse) av levervev som utvikler seg og til slutt erstatter sunt levervev. Scarred levervev kan ikke fungere normalt, men rask behandling kan fortsatt reversere skader i noen tilfeller.... Les mer om leversvikt årsaker

BEHANDLINGER

Hvordan er leversvikt behandlet?

Arrvev dannes i leveren på grunn av fremskreden leversykdom, noe som fører til leversvikt, er permanent. Målet for behandlingen er å stanse eller bremse utviklingen av skader på leveren og minimere og raskt å behandle andre komplikasjoner og coexisting sykdommer, slik som portal hypertensjon og blødning. Behandling planer inkluderer en mangefasettert og individuell tilnærming som varierer avhengig av underliggende årsak til leversykdom og leversvikt. For eksempel:... Les mer om leversvikt behandlinger

Flere artikler