Ocomes

Leverbiopsi

(Biopsi-Liver, Percutaneous Liver Biopsi)

Prosedyre

Hva er en leverbiopsi?

En leverbiopsi er en prosedyre der vevsprøver fra leveren blir fjernet for undersøkelse under et mikroskop for å se etter tegn på skade eller sykdom. Den brukes til å diagnostisere mange leversykdommer. I løpet av en leverbiopsi, er vevsprøver fjernes med en spesiell nål til å fastslå om kreft eller andre unormale celler er til stede, eller for å bestemme hvor godt det arbeider for leveren.

Det er tre typer av leverbiopsi:

 • perkutan eller nål biopsi - Etter en lokal bedøvelse er gitt, setter legen den spesielle biopsi nålen inn i leveren for å få en prøve. Ultralyd-eller gjennomlysning (en type røntgen "film") kan benyttes for å lede biopsinål innsetting. De fleste lever biopsi utføres ved hjelp av denne teknikken.

 • laparoskopisk eller åpen biopsi - Etter en narkose er gitt, gir legen et snitt i huden og kirurgisk fjerner en del av leveren. Avhengig av laboratoriefunn, kan ytterligere operasjon kan utføres.

 • transvenøse biopsi - Etter et lokalanestetikum er gitt, gir legen et snitt i en vene på den ene side av halsen, og setter inn en spesielt utformet hult rør kalt en kappe gjennom venen ned til leveren. En eller flere av vevsprøver blir fjernet gjennom røret.

Hvis legen din ønsker å prøve et bestemt område i leveren, kan biopsi utføres i røntgenavdelingen, veiledet av ultralyd (høyfrekvente lydbølger), magnetisk resonans imaging (MRI, en kombinasjon av store magneter, radiofrequencies, og en datamaskin), eller computertomografi (CT scan, en kombinasjon av x-stråler og datateknologi).

Andre relaterte prosedyrer som kan brukes til å diagnostisere leverproblemer inkluderer abdominal røntgen, CT scan av leveren, leveren scan, og abdominal ultralyd. Vennligst se disse prosedyrene for ytterligere informasjon.

Anatomy of leveren:

Illustrasjon av anatomi av galle systemet

Leveren er det største organet i kroppen. Det ligger i øvre høyre side av magen, under mellomgulvet, og på toppen av magen, høyre nyre, og tarmene. Er formet som en konus, i leveren en mørk rødbrun organ.

Leveren har ca en halvliter (13 prosent) av kroppens blodtilførsel til enhver tid. Leveren består av to hoved lapper, hver består av tusenvis av lobules. Disse lobules er koblet til små kanaler som forbinder med større kanaler til slutt danne lever duct. Den hepatiske kanal transporterer gallen (fluid som bidrar til å bryte ned fett og blir kvitt avfall i kroppen) produsert av levercellene til galleblæren og tolvfingertarmen (den første delen av tynntarmen).

Leveren utfører mange viktige funksjoner, som for eksempel:

 • gjør galle - væske som bidrar til å bryte ned fett og blir kvitt avfallsstoffer i kroppen

 • skiftende mat til energi

 • tømme blodet av narkotika og andre giftige stoffer

 • produsere visse proteiner for blodplasma

 • regulerer blodlevring

 • lagring av vitaminer og andre næringsstoffer

 • bekjempe infeksjoner

Grunner for prosedyren

En leverbiopsi er nyttig for å diagnostisere sykdommer i leveren som ikke kan fastslås ved symptomer eller laboratorietester. Når en person har en forstørret lever, gulsott (gulfarging av hud og øyne på grunn av galle pigmenter i blodet), eller unormale laboratorieprøver som tyder på leversykdom, kan en biopsi gjøres.

En leverbiopsi kan utføres for å diagnostisere:

 • hepatitt - leverbetennelse som noen ganger fører til varige skader, som følge av virus, narkotika, alkohol, eller parasitter

 • alkoholisk leversykdom

 • leveren tumor - en unormal klump eller masse av vev. Svulster kan være godartet (ikke-cancerous) eller ondartet (kreft).

 • fettlever - opphoping av fett i levercellene

 • fibrose i leveren - vekst av arrvev på grunn av infeksjon, inflammasjon, skade, eller til og helbredelse

Det kan være andre grunner til din lege for å anbefale en leverbiopsi.

Risikoen ved prosedyren

Som med en hvilken som helst kirurgisk prosedyre, kan det oppstå komplikasjoner. Noen mulige komplikasjoner som kan inkludere, men er ikke begrenset til, følgende:

 • ubehag og blåmerker på biopsi nettstedet

 • langvarig blødning fra biopsi nettstedet, eksternt eller internt

 • infeksjon ved biopsi nettstedet

 • punktering av tilstøtende organer eller strukturer

Dersom leverbiopsi er utført ved hjelp av røntgen-teknologi, er mengden av stråling som brukes være minimal. Derfor er faren for stråling lav.

Hvis du er gravid eller mistenker at du kan være gravid, bør du melde fra til din lege.

Leverbiopsi kan være kontraindisert hos personer med sykdommer som påvirker blodets evne til å koagulere, alvorlige ascites (væske opphopning i magen), eller infeksjon i galleveier eller i området av magen rundt leveren.

Det kan være andre risikoer, avhengig av dine spesifikke medisinsk sykdom. Sørg for å diskutere eventuelle bekymringer med din lege før prosedyren.

Før fremgangsmåten

 • Legen din vil forklare prosedyren til deg og gi deg muligheten til å stille eventuelle spørsmål du måtte ha om prosedyren.

 • Du vil bli bedt om å signere en samtykkeerklæring som gir din tillatelse til å gjøre inngrepet. Les skjema nøye og still spørsmål hvis noe er uklart.

 • I tillegg til en komplett medisinsk historie, kan din lege utføre en fullstendig fysisk undersøkelse for å sikre at du er i god helse før under prosedyren. Du kan gjennomgå blodprøver eller andre diagnostiske tester.

 • Informer din lege hvis du er følsom for eller er allergisk mot noen medikamenter, latex, tape, og anestetika (lokale og generelle).

 • Informer din lege av alle medisiner (foreskrevet og over-the-counter) og urte kosttilskudd som du tar.

 • Informer legen din hvis du har en historie med blødningsforstyrrelser eller hvis du tar noen antikoagulasjonsbehandling (blodfortynnende) medisiner, aspirin, ibuprofen, eller andre medikamenter som påvirker blodlevring. Det kan være nødvendig for deg å stoppe disse medikamentene før prosedyren.

 • Hvis du er gravid eller mistenker at du er gravid, bør du melde fra til din lege.

 • Du kan bli bedt om å ikke spise eller drikke noe før prosedyren, som regel etter midnatt. Legen din vil gi deg spesifikke instruksjoner.

 • Du kan få en beroligende før prosedyren for å hjelpe deg å slappe av. Fordi beroligende kan gjøre deg døsig, må du sørge for noen til å kjøre deg hjem.

 • Basert på din medisinske sykdom, kan din lege be andre spesifikke forberedelser.

Under prosedyren

En lever nål biopsi kan utføres på poliklinisk basis eller som en del av ditt opphold i et sykehus. Den leverbiopsi kan utføres på en prosedyre rommet, i en sykehusseng, eller i røntgenavdelingen. Prosedyrer kan variere avhengig av din sykdom og legens praksis.

Vanligvis følger en perkutan (gjennom huden) leverbiopsi denne prosessen:

 1. Du vil bli bedt om å fjerne klær og gitt en kjole å bære.

 2. Du vil bli bedt om å tømme blæren før biopsi.

 3. En intravenøs (IV) linjen kan være i gang i armen eller hånden.

 4. Du vil bli plassert på ryggen med høyre arm over hodet, eller på din venstre side.

 5. Legen vil finne din leveren ved å trykke på magen og vil markere stedet der biopsien vil bli gjort. Ultralyd, MR, eller CT scan kan brukes til å finne et bestemt sted i leveren.

 6. Huden over leveren din vil bli renset med en antiseptisk løsning.

 7. Du vil føle en nål stick når lokalbedøvelse injiseres. Dette kan føre til en kort stikkende følelse.

 8. Du vil bli bedt om å puste i, og deretter puste ut og ikke puster inn igjen før legen setter biopsi nålen inn i leveren. Holder pusten mens exhaling hindrer bevegelse av brystveggen og mellomgulvet, noe som kan forstyrre plasseringen av biopsi nål. Du bør ligge stille uten å flytte.

 9. En kanyle innføres gjennom huden og inn i leveren meget raskt. Det er vanlig å føle trykket når nålen presses inn i leveren, eller ubehag i skulderen på grunn av irritasjon av tilstøtende phrenic nerve.

 10. Den prøve av levervev blir fjernet.

 11. Det kan være mer enn en punktering utføres hvis legen trenger mer enn en vevsprøve. I så fall vil det samme punkteringsprosessen bli gjentatt.

 12. Den biopsi nål vil bli trukket tilbake og fast press vil bli brukt til biopsi nettstedet til blødningen har stoppet.

 13. En steril bandasje / dressing vil bli brukt.

 14. Leveren vevsprøve vil bli sendt til laboratoriet for undersøkelse.

Etter inngrepet

Restitusjonsprosessen vil variere avhengig av type inngrep utført og legens praksis. Du kan bli tatt til postoperativ avdeling for observasjon hvis inngrepet ble gjort i en prosedyre rom eller i røntgenavdelingen. Når blodtrykk, puls, og pust er stabile og du er våken, kan du bli tatt med til et sykehus rom eller utladet til ditt hjem.

Du vil bli bedt om å hvile rolig, ligger på din høyre side, for å legge trykk på biopsi nettstedet for én til to timer. Avhengig av din sykdom og legens preferanser, kan du bli bedt om å fortsette sengeleie i ytterligere fire til 24 timer.

En blodprøve kan tas noen timer etter fremgangsmåten for å overvåke mulige interne blodtap.

Hvis du er utskrevet hjem innen et par timer etter inngrepet, kan du bli bedt om å fortsette sengeleie for en spesifisert tidsperiode når du er hjemme.

La bandasjen på plass så lenge som angitt (som regel til den neste dag).

Du vil bli bedt om å unngå anstrengende aktivitet, som for eksempel tunge løft i flere dager opp til en uke eller lenger. Bør ikke hoste vanskelig eller belastning i flere timer etter inngrepet.

Den biopsi nettstedet kan være øm eller sår i flere dager etter at leverbiopsi. Ta en smertestillende for ømhet som anbefalt av legen din. Aspirin eller visse andre smertestillende medikamenter kan øke sjansen for blødning. Pass på å ta kun anbefalte medisiner.

Informer din lege for å rapportere noe av det følgende:

 • feber og / eller frysninger

 • rødhet, hevelse, varme, eller blødning eller annen drenering fra biopsi nettstedet

 • økt smerte rundt biopsi nettstedet eller andre steder

 • kortpustethet og / eller pustevansker

Du kan gjenoppta normal diett med mindre instruert annerledes.

Legen din kan gi deg ekstra eller alternative instrukser etter inngrepet, avhengig av din spesielle situasjon.

Online ressurser

Innholdet forutsatt her er kun til informasjon, og var ikke laget for å diagnostisere eller behandle en helseproblem eller sykdom, eller erstatte profesjonell medisinsk råd du får fra legen din. Ta kontakt med din lege med spørsmål eller bekymringer du måtte ha angående din sykdom.

Denne siden inneholder lenker til andre nettsteder med informasjon om denne prosedyren og relaterte helse sykdommer. Vi håper du finner disse sidene nyttige, men husk vi kontrollerer ikke eller godkjenner den informasjon som presenteres på disse nettstedene, og heller ikke disse nettstedene gir sin tilslutning til informasjonen som finnes her.

European Cancer Society

European leveren fundament

European Medical Association

Hepatitt fundament

National Cancer Institute - Kreft emner

National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer (NIDDK)

National Institutes of Health (NIH)