Ocomes

Hva er de forskjellige typene av diabetes?

Hva er diabetes?

Diabetes er en gruppe lidelser som har én ting til felles: høyt blodsukker. Dine helsepersonell kan bruke begrepet hyperglykemi for høyt blodsukker. Vanlige symptomer på høyt blodsukker er overdreven tørste og økt urinering. Med tiden kan høyt blodsukker føre til alvorlige helseproblemer, inkludert:

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), diabetes påvirker 25,8 millioner mennesker i Europa (Kilde: CDC ). Det er klassifisert i ulike typer basert på hvordan sykdommen utvikler seg:

  • Type 1-diabetes

  • Type 2 diabetes

  • Svangerskapsdiabetes

  • Andre spesifikke typer av diabetes

Type 1-diabetes

Type 1-diabetes ble kalt ungdoms-diabetes eller insulin-avhengig diabetes mellitus. I type 1 diabetes, blir cellene i bukspyttkjertelen som gjør insulin ødelagt. Insulin er det hormonet kroppen bruker til å slå sukker i blodet til energi. Når kroppen ikke produserer insulin, kan det ikke bruke sukker i blodet ditt. Fordi kroppen din ikke kan gjøre noen insulin ved type 1 diabetes, må du bruke insulin injeksjoner for å behandle det.

Helseeksperter er ikke helt sikker på hva som forårsaker type 1 diabetes, men de vet at det er ingen måte å forhindre det.

Type 2 diabetes

Type 2 diabetes pleide å bli kalt voksen-utbruddet diabetes eller ikke-insulinavhengig diabetes. I type 2 diabetes, bukspyttkjertelen kan fortsatt lage insulin, men ikke nok til å bruke sukker i blodet effektivt. Kroppens celler kan også bli resistente mot insulin.You kan bruke muntlige medisiner eller insulin injeksjoner for å behandle type 2 diabetes.

Type 2 diabetes er den vanligste typen diabetes. Det kan forhindres eller reverseres i mange tilfeller. Som type 1 diabetes, helseeksperter er ikke helt sikker på hva som forårsaker det. Type 2 diabetes er knyttet til fedme og det har en tendens til å kjøre i familier.

Svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes er diabetes som utvikler seg i løpet av svangerskapet. Hvis du er en kvinne med svangerskapsdiabetes, bukspyttkjertelen kan fortsatt lage insulin, men graviditet hormoner gjøre kroppen din tåler det. Resultatet er at kroppen din ikke effektivt kan bruke sukker i blodet ditt for energi. Legen din kan anbefale kosthold, mosjon og insulin injeksjoner for å behandle svangerskapsdiabetes.

CDC rapporterer at 2% til 10% av gravide kvinner vil utvikle svangerskapsdiabetes (Kilde: CDC ). Helseeksperter vet ikke den eksakte årsaken til svangerskaps diabetes. De vet at det øker risikoen for å utvikle type 2 diabetes etter svangerskapet.

Er det andre spesielle typer diabetes?

Noen ganger andre sykdommer eller sykdommer du har kan føre til diabetes. Disse omfatter:

  • Sykdommer i bukspyttkjertelen, som for eksempel cystisk fibrose, pankreatitt, og kreft

  • Endokrine sykdommer, for eksempel Cushings sykdom (høye nivåer av kortisol) og hypertyroidisme (aktiv skjoldbruskkjertel)

  • Genetiske syndromer, slik som Downs syndrom, Klinefelters syndrom og Turners syndrom

  • Infeksjoner, for eksempel medfødt rubella (en infeksjon tilstede ved fødselen) og cytomegalovirus

  • Medisiner, for eksempel kortikosteroider, visse astma narkotika, tiaziddiuretika, skjoldbruskkjertel hormon, pentamadine (Pentam 300), fenytoin (Dilantin), niacin (Niaspan, Nicobid, Niacor, Slo-Niacin), og alfa-interferon (Intron A, Infergen, Alferon N)

Det er også en sykdom som kalles diabetes insipidus. Mens den deler navn diabetes, betyr det ikke innebærer høyt blodsukker. I stedet er det et problem med et annet hormon som kalles antidiuretisk hormon (ADH). ADH hjelper nyrene regulere mengden av vann i urinen din. I diabetes insipidus, kroppen din enten ikke har nok ADH eller nyrene dine ikke svare på det. Lidelsen ble oppkalt etter diabetes fordi det fører til overdreven tørste og vannlating, som er også symptomer på diabetes.