Ocomes

Krillolje vs fiskeolje for hjertet helse: hva er bedre kilde?

Du har kanskje sett annonser hevde at krillolje er enda bedre enn fiskeolje som en måte å få omega-3 fettsyrer for hjerte helse. Vitenskapen bak den uttalelsen er begrenset. Så juryen er fortsatt ute på om en krill olje supplement er et bedre valg. Her er en oppsummering av informasjonen på krillolje så langt.

Det grunnleggende om omega-3 fettsyrer

Som fiskeolje, inneholder krillolje flerumettede omega-3 fettsyrer. Disse er gode fettstoffer. Du trenger dem for mange viktige kroppsfunksjoner, slik som blodpropp og sunn cellevekst.

Det finnes flere typer av omega-3 fettsyrer. Alfa-linolensyre (ALA) i matvarer, slik som vegetabilske oljer og linfrø. Eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er i fet fisk, så som laks og tunfisk. Kroppen din kan konvertere ALA til EPA og DHA i små mengder. Men kan du ikke gjøre noen omega-3 fettsyrer på egen hånd. Du må få dem gjennom mat eller kosttilskudd.

Ifølge European Heart Association, omega-3 fettsyrer forbedre hjerte helse. Å få dem i kosten kan redusere triglyserider, en type fett i blodet. Omega-3 fettsyrer bremse oppbygging av fett i blodårene dine og senke blodtrykket litt. Det er alt bra fordi fettet i blodet, tilstoppede arterier, og høyt blodtrykk er risikofaktorer for koronar hjertesykdom.

Hvorfor krillolje er blitt populært

Krill er rekelignende krepsdyr. De bor i alle verdenshav, men er spesielt rikelig i det iskalde vannet i området rundt Antarktis. Krillolje har omtrent samme mengde DHA som fiskeolje, men det har mer EPA.

Bare noen få studier har sett på fordelene av krillolje enn fiskeolje kosttilskudd. Forskere i Norge og Sverige publiserte resultatene av en studie i tidsskriftet, lipider. De delt mer enn 100 deltakere med normal eller svakt forhøyede nivåer av blodlipider (for eksempel total kolesterol og triglyserider) i tre grupper. Én gruppe tok krillolje, én gruppe tok fiskeolje, og den tredje gruppen tok ingen kosttilskudd.

Gruppene som fant krillolje eller fiskeolje kosttilskudd hadde høyere nivåer av omega-3 fettsyrer enn den tredje gruppen som hadde tatt ingen kosttilskudd. Det var imidlertid ingen signifikant forskjell i endringer i blodfettnivåer mellom noen av gruppene.

Forskere i Norge har også studert krillolje i mus. Resultatene er tilgjengelig i European Journal of Nutrition. De fant at selv om fiskeolje og krillolje er sammenlign kosten kilder til omega-3 fettsyrer, kan krillolje lavere nivåer av visse fettstoffer blod.

Begge studiene har begrensninger. En var i dyr, og den andre ikke følger mennesker i lang tid, eller omfatter de som allerede hadde hjerte-og karsykdommer. Mer forskning på de gunstige effektene av krillolje er nødvendig.

Mer krillolje fordeler blir undersøkt

Krill er lavt i næringskjeden. Det betyr at krill kan være mindre utsatt for forurensning enn andre kilder til fet fisk, som laks, makrell og tunfisk. Men det er ikke noe bevis for dette mulig nytte av krillolje.

Krill olje kan også gi mer antioksidantaktivitet enn fiskeolje. Antioksidanter beskytter kroppen mot frie radikaler. Kroppen din produserer frie radikaler som et biprodukt av å bryte ned maten, eller blir utsatt for miljøfarer, som tobakksrøyk og stråling. Krillolje får sin antioksidant effekt fra vitamin A og E, astaxanthin, og de marine flavonoider som Krillolje inneholder. Imidlertid har ingen store studier knyttet antioksidanter direkte til hjertet helse.

Hvis du ønsker å prøve krillolje

Ifølge National Institutes of Health, fiskeolje kosttilskudd er generelt trygt, så lenge folk tar mindre enn tre gram om dagen. Rammene for krillolje er ikke kjent.

Det er viktig å vite at omega-3 kosttilskudd kan samhandle med blodfortynnende. Så spør legen din om å ta tran eller krill olje hvis du er på blodfortynnende medisiner, eller hvis du har en kronisk medisinsk sykdom.

Nøkkel gatekjøkken

  • Det er hjerte-helsemessige fordeler til omega-3 fettsyrer, de gode fettstoffer i fisk, som laks og tunfisk.

  • Krillolje har potensial til å være et bedre valg. Den inneholder omtrent samme mengde av omega-3 fettsyren DHA som fiskeolje, men har mer EPA.

  • Det er for tidlig å si om krillolje er bedre for hjertet helse enn fiskeolje. Mer forskning er nødvendig.